Tämän
erinomaisen savusilakkapateen ohjeen sain eräältä silloisen
Kansallis-Osake-Pankin emännältä joskus 1980-luvun alussa. Reseptiin ei ole
mitään lisättävää eikä poistettavaa. Patee ja rosollihyytelö tarjoiltiin
silloin erillisinä samalta lautaselta, mutta ohjeesta voi tehdä myös
pienenpieniä, koristeellisia annoksia.
Savusilakkapatee
1 kg savusilakoita
2 keskikokoista sipulia
100 g suolatonta
sianihraa
2 munaa
2 keitettyä perunaa
1,5 dl kermaa
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
sitruunapippuria
Perkaa savusilakat ja
jauha ne sipuleiden ja sianihran kanssa lihamyllyssä kahteen kertaan. Sekoita
munat, kerma ja vehnäjauhot keskenään ja lisää ne silakkamössöön. Mausta
suolalla ja sitruunapippurilla. Jos patee halutaan pakastaa, se pakastetaan
kypsentämättömänä. Valmis patee vetistyy pakastimessa.
Kypsennä voidellussa ja
korppujauhotetussa vuoassa vesihauteessa 175 asteessa noin 1 tunti.
Alkuruoka-annoksia
varten patee saa hiukan jäähtyä, mutta ei vielä kunnolla vetäytyä. Leikkaa
pateesta pieniä paloja ja tasoita ne annosvuokien pohjalle.
Rosollihyytelö
3 kiinteää perunaa
2 porkkanaa
1 pieni keltasipuli
1 pien maustekurkku
1 pieni hapahko omena
1 pieni etikkapunajuuri
5 dl juuresten
keitinlientä
0,5 dl maustekurkkujen
etikkalientä
7 liivatelehteä
Kuori perunat ja
porkkanat ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta juurekset
ja säästä vesi. Mittaa siitä 5 dl kulhoon ja lisää siihen etikkaliemi.
Leikkaa kaikki ainekset
pieniksi paloiksi, noin 0,5 cm kanttiinsa. Sekoita hyvin ja lusikoi pieni määrä
rosollia jokaiseen annosvuokaan savusilakkapateen päälle.
Liota liivatelehtiä
kylmässä vedessä 5-10 minuuttia. Puristele niistä ylimääräinen vesi pois,
kuumenna pieni määrä lientä ja liota liivatteet siihen. Kaada seos keitinveden
joukkoon ja sekoita hyvin. Täytä annosvuoat hyytelöliemellä ja anna hyytyä
viileässä vähintään 4 tuntia ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti