torstai 6. joulukuuta 2012

Karjalanpaisti


Karjalanpaisti ei ole pikaruokaa. Hyvä karjalanpaisti vaatii usean tunnin kypsymisajan jotta liha ei jää sitkeäksi ja liemi maustuu lihan omilla aromeilla. Kaupan karjalanpaistilihoissa on yleensä pelkkää possua ja nautaa, mutta Tuplaespresson mielestä siitä ei tule karjalanpaistia ilman lampaanlihaa. Makuasia. Leivinuunin omistajat vannovat kypsennyksessä leivinuunin nimeen, mutta sähköuuni on ihan yhtä hyvä. Joka tapauksessa karjalanpaisti on todella helppo tehdä ja lihat muhivat padassa maukkaiksi ihan itsekseen ilman suurempaa vahtimista. Seuraavana päivänä lämmitettäessä tämä on jopa vielä parempaa kuin heti valmistuttuaan. Niin, silloin sitä ehkä voi jo kutsua pikaruoaksi?


Karjalanpaisti

800 g naudanrintaa
800 g possunniskaa
800 g karitsanlapaa (tai lampaan)
(muutama pala häränhäntää)
2 isoa sipulia
2 laakerinlehteä
vettä
suolaa
16 maustepippuria

Leikkaa pois kaikki kalvot ja näkyvä rasva ja pilko lihat tasakokoisiksi, mutta ei liian pieniksi paloiksi. Leikkaa sipulit neljään osaan. Lado kaikki ainekset isoon uunivuokaan ja kaada päälle vettä niin että lihat juuri peittyvät.

Paista uunissa 250 asteessa kunnes neste on hiukan haihtunut ja päällimmäiset lihat ruskistuneet. Vähennä lämpö 150 asteeseen, laita kansi päälle ja jatka paistamista 3-4 tuntia tai miedommassa lämmössä jopa yön yli.


Karjalanpaistilihoja ei esipaisteta (voissa) paistinpannussa, vaan valmistuksen alkuvaiheessa lihan pinta ruskistuu itsekseen (Maillard-reaktio) ja liha saa intensiivisen makunsa kypsennettäessä sitä riittävän korkeassa lämpötilassa. Tämän jälkeen uunin lämpötilaa alennetaan haudutukseen sopivaksi. Karjalanpaistissa kuuluu olla myös riittävästi nestettä, joka tarjoiltaessa toimii kastikkeena perunoiden tai muiden kasvisten kanssa.

Ei kommentteja: