Joulunpyhinä
katseltiin Suomen Junior Masterchefin uusintaa. Finaalijaksossa lapset
valmistivat kyyhkyä keittiömestari Jouni Törmäsen ohjeella. Kyyhkyä? 9- ja 12-vuotiaat? Joopajoo, sujuvastihan ne
siellä kokkasivat, aivan kuin kyyhky olisi heille ihan jokapäiväistä ruokaa… Pitäisiköhän
sitä itsekin kokeilla? Kyyhky on oikeastaan aika hyvää. Selattiin netistä erilaisia kyyhkyohjeita ja päädyttiin siihen,
että otetaan parhaista ohjeista parhaat ideat ja tehdään kyyhky omalla
tavallamme. Kuten aina… Käytiin sitten Kauppahallissa Markkasen lintumyymälässä
niin kauan kun se vielä on kauppatorin laidalla. Neljän kyyhkyn kanssa lähdettiin ulos. Vietiin viimeiset. Kotiin päästyä kyyhkyt jääkaappin sulamaan ja seuraavana päivänä
tehdään herkkua.
Kyyhkyä, perunafondant, maa-artisokkapyree, kyyhkykastike ja kasvislisäke. |
On
ne vaan niin pienen pieniä tipusia… Ei mikään ihme, että useimmissa ohjeissa
puhutaan vain kyyhkyn rintalihoista, Koivet ovat niin pieniä ettei niissä ole
juuri syötävää, mutta sopivat hyvin confitoitaviksi. Tuumasta toimeen ja tipuja pilkkomaan.
Huomaa karvainen bioimuri valmiusasennossa kuvan vasemmassa ylälaidassa. |
Koivet
kannattaa kypsentää ensin, sillä niissä menee eniten aikaa. Muiden
komponenttien kanssa pitää vähän tasapainotella, jotta kaikki valmistuvat
samanaikaisesti.
Kyyhkyä
neljälle (tarvitaan 4 kyyhkyä)
kyyhkynkoipiconfit
8 kyyhkynkoipea
suolaa ja mustapippuria
4 dl ankanrasvaa
1 valkosipulinkynsi
5 timjaminoksaa
kastike
2 rkl ankanrasvaa
2 rkl oliiviöljyä
kyyhkyistä kaikki
rangat
3 pientä salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
10 timjaminoksaa
1 laakerinlehti
5 cl konjakkia
0,5 l kanalientä
suolaa ja mustapippuria
0,5 rkl voita
perunafondantit
4 isoa Rosamunda
perunaa
3 rkl ankanrasvaa
5 timjaminoksaa
3 dl kanalientä
suolaa ja mustapippuria
maa-artisokkapyree
0,5 kg maa-artisokkia
sitruunamehua
suolaa
3 rkl kuohukermaa
1 tl timjaminlehtiä
mustapippuria
kasvislisäke
1 pieni porkkana
2 pientä kevätsipulia
Aloita lintujen
leikkauksesta. Leikkaa ensin koivet irti ja laita sivuun odottamaan. Leikkaa
sitten jokaisesta kyyhkystä irti ”kruunu” eli rintalihat, jotka ovat vielä
kiinni rintalastassa. Loput kyyhkynrangoista käytetään kastikkeeseen.
Kopiconfit: Laita uuni
lämpiämään 100 asteeseen. Lämmitä uuninkestävässä kasarissa ankanrasva noin
90-asteiseksi, lisää valkosipulinkynsi ja timjami ja asettele suolalla ja
pippurilla maustetut koivet kasariin niin, että ne peittyvät kokonaan ankanrasvaan.
Laita kasari uuniin ja hauduta koipia 2 tuntia.
Liekit ehtivät juuri sammua. |
Kastike: Pilko
salottisipulit pieneksi, murskaa kevyesti valkosipulinkynnet ja laita ne kulhoon
timjamin ja laakerinlehden kanssa. Kuumenna paistinpannussa ankanrasva ja
oliiviöljy. Ruskista linnun rankoja rasvassa kunnes ne ovat melko tummia. Vähennä
lämpöä, kaada joukkoon sipulit ja yrtit ja kuullota niitä muutaman minuutin ajan. Lisää
konjakki ja liekitä kastikepohja. Kun liekit ovat sammuneet, lisää kanaliemi ja
hauduta kunnes nesteestä on jäljellä noin kolmannes. Mausta suolalla ja
pippurilla, tarkista maku ja siivilöi kastike odottamaan.
Lämmitä kastike ja
vatkaa joukkoon huoneenlämpöinen voi.
Perunafondantit: Kuori
perunat ja leikkaa kaksi vastakkaista leveintä sivua tasaiseksi. Paina sopivan
kokoisella rengasmuotilla perunoista sylinterinmuotoiset palat. Laita perunat
odottamaan kylmään veteen kunnes niitä tarvitaan.
Laita uuni lämpiämään
200 asteeseen ja kuivaa perunat huolella talouspaperilla. Kuumenna ankanrasva
paistinpannulla, lisää timjami ja anna sen hautua vähän aikaa. Lisää perunat ja
ruskista niiden tasaiset sivut kullanruskeiksi. Mausta ja nosta perunat uuninkestävään
vuokaan, kaada ankanrasva perunoiden päälle ja lisää lopuksi kiehuvaa
kanalientä niin paljon, että se ulottuu nipin napin perunoiden tasolle, mutta ei vielä hukuta niitä. Laita
perunavuoka uuniin ja kypsennä 25 minuuttia.
Maa-artisokkapyree:
Laita kattilaan vettä, loraus sitruunamehua ja hiukan suolaa. Kuori
maa-artisokat, pilko ne pieniksi paloiksi ja laita kattilaan veteen odottamaan
kunnes niitä tarvitaan.
Keitä maa-artisokkia
10-15 minuuttia kunnes ne ovat pehmenneet. Kaada vesi pois ja anna juuresten
kuivahtaa hetkisen. Soseuta maa-artisokat, lisää kerma ja timjaminlehdet ja
kiehauta vielä kerran. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa vielä suolalla.
Kasvislisäke: Pilko
porkkana ja keitä palat lähes kypsiksi. Pilko kevätsipulit ja suikaloi
savoijinkaali. Freesaa kasvikset kevyesti oliiviöljyssä.
Lisäkkeen voi tehdä
myös toisella tavoin, jolloin siihen tarvitaan myös kyyhkyn koipilihat: Irrota
kypsistä koivista lihat ja pilko ne pieniksi. Sekoita lihat melkein kypsien
porkkanapalojen ja kevätsipulin kanssa ja kääri ne pieneen savoijinkaalin
lehteen. Kiinnitä kääröt cocktailtikulla ja freesaa nopeasti paistinpannulla.
Poista tikut ennen tarjoilua.
Kyyhkynrinnat: Ruskista kyyhkynrinnat pannulla, mausta suolalla ja pippurilla ja laita uuninkestävässä vuoassa uuniin 200 asteeseen kypsymään n 8 minuutiksi (samanaikaisesti perunafondantien kanssa). Anna lihan vetäytyä n 10 minuuttia ennen kuin leikkaat rintalihat iti rangoista. Jos tarjoat kopiconfitit sellaisenaan, nosta ne uuniin lämpiämään kyyhkynrintojen kanssa samassa vuoassa.
Kyyhkynrinnat: Ruskista kyyhkynrinnat pannulla, mausta suolalla ja pippurilla ja laita uuninkestävässä vuoassa uuniin 200 asteeseen kypsymään n 8 minuutiksi (samanaikaisesti perunafondantien kanssa). Anna lihan vetäytyä n 10 minuuttia ennen kuin leikkaat rintalihat iti rangoista. Jos tarjoat kopiconfitit sellaisenaan, nosta ne uuniin lämpiämään kyyhkynrintojen kanssa samassa vuoassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti