Blinit
ja mäti kuuluvat erottamattomasti yhteen. Toki blinejä voi syödä myös
sienisalaatin tai savuporomoussen tai jonkin muun lisäkkeen kanssa, mutta mäti
on numero yksi. Siianmäti, muikunmäti, mateenmäti, hätätapauksessa ehkä myös
jokin muu mäti.
Blinit
voi paistaa blinipannulla tai, jos haluaa miniblinejä, pikkulettupannulla.
Blinit paistetaan aina kirkastetussa voissa. Miksi kirkastetussa? Siksi että
voi sisältää paljon heraa, jolla on ikävä taipumus kärvähtää pannulla. Voi
sulatetaan mikrossa, annetaan heran laskeutua astian pohjalle ja kaadetaan
kirkastettu voi toiseen astiaan. Heraa ei tarvitse heittää pois, vaan sen voi
halutessaan käyttää vaikka leivontaan. Kirkastettu voi kestää paremmin
kuumennusta.
kaikki röhnä astian pohjalla on heraa |
Blinipannussa
voi olla vaikea määritellä, missä vaiheessa blini on paistunut riittävästi ja
se pitää kääntää. Tähän on sellainen keino, että kun taikina alkaa pannussa
kuplia, taikinan pinta kuivahtaa ja kuplat puhkeavat, blini on kääntämistä vailla.
Mäti
tarjoillaan yleensä smetanan tai creme fraichen kera, paitsi mateenmäti, joka sekoitetaan
kermavaahtoon. Mateenmäti on niin hennon makuista että smetana peittäisi sitä
liikaa. Lisäksi kermavaahdolla voi säädellä mateenmädin koostumusta.
Alkukaudesta, vuodenvaihteen molemmin puolin, mateenmäti on vielä hyvin
tiivistä ja se sekoitetaan hyvin löysään kermavaahtoon. Myöhemmin keväällä mateenmäti
on jo vetisempää, jolloin kermavaahto saa olla jämäkämpää.
Olemme
kokeilleet monia erilaisia blinireseptejä ja tämä, joka on oma sekoitus ainakin
kolmesta eri ohjeesta, on meidän mielestämme osoittautunut parhaaksi.
Blinit
3,5 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
tai puoli pakettia tuorehiivaa
1 tl sokeria
120 g tattarijauhoja
60 g vehnäjauhoja
2 dl olutta
1 tl suolaa
3 keltuaista
3 valkuaista kovaksi
vaahdoksi vatkattuna
paistamiseen runsaasti kirkastettua voita
paistamiseen runsaasti kirkastettua voita
tilpehöörit:
mätiä
smetanaa (tai kermavaahtoa)
hienoksi silputtua sipulia
tilliä
suolaa
valkopippuria myllystä
maustepippuria myllystä
Lämmitä maito (kuivahiiva:
42-asteiseksi, tuorehiiva: kädenlämpöiseksi) ja lisää siihen hiiva ja sokeri.
Vatkaa kunnes hiiva on liuennut. Lisää jauhot, vatkaa seos tasaiseksi ja jätä
huoneenlämpöön hapantumaan vähintään 12 tunniksi. Ei tee pahaa, vaikka
blinitaikina saisi käydä yli vuorokauden ajan. Se ei pahene, vaan paranee koko
ajan.
Lisää taikinaan olut,
suola ja keltuaiset ja vatkaa hyvin. Lisää lopuksi valkuaisvaahto kevyesti
vatkaten.
Paista blinit
kirkastetussa voissa siten, että laitat pannulle lisää voita myös
kääntäessäsi ne. Tällä tavalla niihin saa blineihin kuuluvan rapsakan pinnan molemmin puolin. Älä pihistele voin käytössä!
Jos blinit jostain syystä pääsevät
jäähtymään ja/tai pinnaltaan pehmenemään, ne voi lämmittää uunissa ennen
tarjoilua. Sivele blinit kirkastetulla voisulalla molemmin puolin, laita ne vierekkäin
leivinpaperin päälle uunipannulle ja lämmitä uunissa 200 asteessa kunnes voi
alkaa kuplia pinnalla. Lopputulos on melkein kuin vasta paistettu.
Päälle mätiä, creme fraichea, hienoksi leikattua sipulia ja tilliä.
Päälle mätiä, creme fraichea, hienoksi leikattua sipulia ja tilliä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti