Vanhassa
Keittotaito kirjassa
(Koskimies-Somersalo, 1932) olevalla suklaatryffelireseptillä olen valmistanut
elämäni parhaat tryffelit. Tämän päivän resepteissä tryffeleihin käytetään
kaupan suklaata, mikä on tietysti huomattavasti helpompaa ja yksinkertaisempaa
kuin etsiä jostain kookosrasvaa ja kaakaovoita. Pieni vaivannäkö kuitenkin
kannattaa ja näistä tulee aivan ihania. Perusmassaa voi maustaa haluamallaan
tavalla lisäämällä erilaisia maustesiirappeja ja tryffelit voi lopuksi
kierittää kaakaon sijasta vaikka tomusokerissa. Mustaherukka sopii erinomaisesti suklaan makupariksi.
Suklaatryffelit
(suluissa lisäykset
mustaherukkatryffeleihin)
(täyte)
(60 g tummaa min 70%
suklaata)
(0,5
dl kuohukermaa)
(0,5
dl mustaherukkasiirappia eli 1,5 dl pullomehua redusoitu
keittämällä
siirapiksi > 0,5 dl)
(20
g suolatonta voita)
(0,75
dl mustaherukkahyytelöä)
tryffelit
400 g kookosrasvaa
100 g kaakaovoita
200 g tomusokeria
80 g tummaa
kaakaojauhetta
2 munaa
(1 dl
mustaherukkasiirappia eli 3 dl mehua redusoitu > 1 dl)
pinta
3 osaa tomusokeria
(1 osa
mustaherukkajauhetta)
(Valmista ensin täyte,
sillä sen täytyy maustua jääkaapissa noin vuorokauden ajan ennen käyttöä. Kaada
kerma kattilaan ja lämmitä se kiehumispisteeseen. Ota kattila pois liedeltä,
lisää kerman joukkoon suklaa pieninä paloina ja anna sulaa. Lisää
mustaherukkasiirappi ja sekoita kunnes seos on tasaista. Lisää voi pieninä
paloina ja sekoita kunnes se on sulanut ja sekoittunut hyvin. Leikkaa
mustaherukkahyytelö pieniksi murusiksi ja sekoita täytteeseen varovasti niin
että ne jäävät ”sattumiksi”. Laita täyte jääkaappiin.)
Sulata kookosrasva ja
kaakaovoi vesihauteessa ja anna jäähtyä hetken. Sekoita isossa kulhossa
keskenään tomusokeri ja kaakaojauhe. Vatkaa munia pienessä kulhossa parin
minuutin ajan ja lisää ne sokeri-kaakaoseokseen. Vatkaa kunnes seos on
tasaista. Lisää lämmin rasva koko ajan voimakkaasti vatkaten. Huom! Jos rasva
on päässyt jäähtymään liikaa, se ei sekoitu kunnolla vaan jää raidoiksi. (Lisää
viimeiseksi mustaherukkasiirappi ja vatkaa kunnes seos on jäähtynyt.) Laita
tryffelimassa jääkaappiin jäähtymään parin tunnin ajaksi.
Tee kylmästä massasta (25-30
g) palloja (puolipallon muotoisen rkl-mitan avulla ja muotoile keskelle syvä
kolo. Lusikoi koloon noin 0,5 tl täytettä, viimeistele kääntämällä kolon reunat
takaisin yhteen ja pyörittele takaisin palloiksi). Laita tryffelit jääkaappiin
odottamaan. (Kun kaikki tryffelit ovat valmiit, sekoita keskenään tomusokeri ja
mustaherukkajauhe ja kierittele pallot siinä.) Maustamattomat tavistryffelit kieritetään lopuksi
joko tomusokerissa tai kaakaojauheessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti