Stockan
hulluilta päiviltä ostetusta hevosenfileestä oli vielä
jäljellä vajaan puolen kilon pala sieltä paksummasta päästä. Päätettiin sitten syödä
HML-burgereita. (HML = Hylätty MaaliLaukka)
Kaupan
hampurilaissämpylät ovat kaikki järjestään pahvin makuista höttöä, mutta olen
löytänyt erinomaisen reseptin, josta tulee herkullisia burgerisämpylöitä.
Ohjeen mukaan tästä
tulee neljä sämpylää. Siis JÄTTIkokoista sämpylää. Ensi kerralla voisin harkita
tehdä tästä kuusi hiukan pienempää sämpylää, kun valmiiden burgereiden koko
alkoi näyttää lievästi liioitellulta, sanoisinko suorastaan hevosennälkään
sopivilta.
hampurilaissämpylät
1dl vettä (42C)
2rkl maitoa
1tl kuivahiivaa
1rkl sokeria
1 kananmuna
4dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
20g pehmeää voita
voiteluun kananmuna-vesiseosta
seesaminsiemeniä
Yhdistä vesi, maito, hiiva ja
sokeri. Anna seoksen seistä viitisen minuuttia.
Vatkaa muna kevyesti. Yhdistä
kulhossa jauhot ja suola. Nypi joukkoon pehmeä voi niin että seokseen muodostuu
pieniä "muruja". Lisää jauhoihin hiivaseos sekä kananmuna. Sekoita
puuhaarukalla tasaiseksi.
Vaivaa taikinaa monitoimikoneessa
tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla noin 5-10 minuuttia kunnes taikina on
sileää ja siinä on hyvä sitko. Vaihtoehtoisesti voit vaivata taikinaa käsin
hieman jauhotella alustalla. Taikina on melko tahmeaa ja siksi vaikeasti
käsiteltävää, mutta vältä silti lisäämästä jauhoja kovin paljon taikinan joukkoon.
Mitä löysempää taikinaa, sen ilmavampia sämpylöitä saat. Anna taikinan kohota
lämpimässä kaksinkertaiseksi, n. 1-2 tuntia.
Jaa kohonnut taikina neljään osaan
ja muotoile pellille leivinpaperin päälle sämpylät. Tee mieluummin hieman
litteitä ja leveitä kuin tasapyöreitä sämpylöitä. Kohota sämpylöitä liinan alla
vielä toiset 1-2 tuntia. Pitkä kohotusaika on pehmeiden leipomusten salaisuus,
hiljaa hyvä tulee.. Sivele kohonneet sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla
jonka joukkoon on lisätty loraus vettä. Ripottele sämpylöiden päälle
seesaminsiemeniä.
Laita uunin alatasolle vuoka, jossa
on muutama desi vettä (tämä pitää uunin sopivan kosteana). Kuumenna uuni 200
asteeseen ja paista sämpylöitä uunin keskitasolla 10-15min kunnes pinta on
ruskistunut nätisti.
hampurilaispihvit hevosenlihasta
500 g hevosenfileetä
150 g savupekonia
suolaa
mustapippuria
Jauha liha ja pekoni
monitoimikoneessa. Lisää maun mukaan suolaa ja pippuria, sekoita hyvin ja
muotoile massasta neljä sämpylöiden kokoista pihviä. Paista pannulla kypsiksi
molemmin puolin.
Muuten
heppaburgerit rakennettiinkin sitten kutakuinkin perinteisen kaavan mukaan:
ketsuppia, sinappia, friseesalaattia, maustekurkkua, pihvitomaattia ja sipulia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti