Kun
joulupöydän alkupaloista ja pääruoasta on selvitty, tuskin kukaan jaksaa edes
ajatella mitään jälkiruokaa. Tai jos jaksaa, niin jotain todella kevyttä. Olen
usein valmistanut joulujäätelön; piparkakkumausteilla maustettua kermajäätelöä
jonka koristeeksi tulee pari minipiparia. Nyt sovelsin crema catalanan ohjetta
ja maustoin sen sitruunan/appelsiinin sijaan lakoilla. Viime syksynä
pakastimeen sukelsi muutama kilo lakkaa, josta osan soseutin kivettömäksi
pyreeksi ja pakastin jääpalamuotissa. Näillä lakkajääpaloilla ja muutamalla
kokonaisella lakalla crema catalanasta tuli crema lapponia.
Maito-
tai kermapohjaisia jälkiruokavanukkaita on monenlaisia, osa paistetaan uunissa
vesihauteessa (creme caramel, creme brulee), osa hyydytetään liivatteella
(pannacotta). Crema catalanalle ei tehdä kumpaakaan, vaan se hyydytetään
munankeltuaisen ja maissijauhon avulla kattilassa kiehauttamalla. Joissain
suomenkielisissä, ihan ammattikokkienkin laatimissa resepteissä sotketaan
käsitteitä oikein lahjakkaasti ja yritetään laittaa crema catalana paistumaan
uuniin, mutta paistaminen ei todellakaan kuulu tähän jälkiruokaan. Uunissa
kypsennettynä se ei enää ole crema catalana, vaan jotain ihan muuta. Oikein
perinteisen crema catalanan sokeri kuuluisi polttaa pitämällä hehkuvan kuumaa
rautaa sokerin yläpuolella. Saman asian ajaa kaasupoltin. Jos keittiön
varustukseen ei kuulu kaasupoltinta, sokerin voi sulattaa uunissa
grillivastuksen alla. Siinä vaan usein käy niin, että sokeri pääsee
kärvähtämään liikaa.
Crema Lapponia (3-4 annosta)
2 dl maitoa
1 dl kermaa
0,5 dl sokeria
1 pieni pala kanelitankoa
3 keltuaista
15 g Maizenaa
0,5 dl lakkapyreetä
päälle rapea kerros hienoa sokeria
kaasupolttimella
koristeeksi muutama pakastelakka
Laita maito, kerma, sokeri ja
kanelitangon pala kattilaan. Kiehauta kunnes sokeri on liuennut ja anna jäähtyä
15-20 minuuttia kunnes kanelitangosta on irronnut seokseen makua, minkä jälkeen
kanelitangon voi poistaa.
Tasaa lakkapyree laakeiden
annosvuokien pohjalle, noin yksi ruokalusikallinen annosta kohden. Vatkaa
keltuaiset kulhossa maissijauhon kanssa vaahdoksi. Lisää maitoseos hyvin
vatkaten. Kaada seos siivilän läpi takaisin kattilaan ja lämmitä koko ajan
vatkaten kunnes vanukas alkaa saostua. Älä missään tapauksessa päästä seosta
kiehumaan ettei keltuainen hyydy, jolloin vanukkaasta tulee munakokkelia!
Kaada vanukas annosvuokiin lakkasoseen päälle ja laita jääkaappiin jäähtymään.
Vanukas saa hyytyä kylmässä vähintään 6 tuntia.
Ripottele sokeri vanukkaalle ja
polta se vasta juuri ennen tarjoilua. (Jos sokerin lisää ja polttaa liian
aikaisin, se kostuu ja pehmenee.) Viimeistele annokset muutamalla melkein
jäisellä lakalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti