sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Lammaskaalikääryleet

Kaalikääryleitä kannattaa kerralla tehdä PALJON, vaikka kolminkertaistaa reseptin määrät ja pakastaa loput. Kaalikääryleet, samoin kuin kaikki kaaliruoat, vain paranevat uudelleen lämmitettynä. Lisäkkeeksi sopivat hyvin puolukkahillo ja maustekurkku.


 
Lammaskaalikääryleet

1 iso savoijinkaali
vettä, suolaa
1 sipuli
voita
0,5 dl rouhittuja ohrasuurimoita
                      (=keitettynä n. 2 dl)
600 g lammasjauhelihaa
1 kananmuna
2 rkl tuoretta timjamia
1 tl suolaa
mustapippuria
1 dl kermaa
tummaa siirappia
voinokareita
(lihalientä)

Irrota kaalista niin paljon isoja lehtiä kuin siitä ropivasti irtoaa. Kaiverra samalla kaalin kova kantaosa pois. Keitä lehtiä runsaalla suolalla maustetussa vedessä n. 5 minuuttia kunnes lehdet hiukan pehmenevät. Valuta kaalinlehdet ja ohenna varovasti niiden lehtiruoti (varo ettei kaalinlehtiin tule reikiä). Keitä kaalin sisus pehmeäksi ja hienonna se. Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi ja kuullota voissa paistinpannulla. Keitä ohrasuurimot pehmeiksi suolatussa vedessä. Silppua tuore timjami hienoksi.

Sekoita hyvin keskenään jauheliha, keitetyt ohrasuurimot, kuullotettu sipuli, hienonnettua kaalia, kananmuna, suola, mustapippuri ja timjami. Notkista murekeseos tarvittaessa lisäämällä siihen kermaa.

Kääri jokaisen kaalinlehden sisälle reilu ruokalusikallinen täytettä ja aseta kääryleet saumapuoli alaspäin voideltuun uunivuokaan. Valuta päälle siirappia ja nosta sinne tänne muutamia voinokareita.

Kypsennä kaalikääryleitä uunissa 200 asteessa noin tunti. Paistamisen aikana voi muutaman kerran valella kääryleitä lihaliemellä.




Ei kommentteja: