lauantai 16. joulukuuta 2023

Peuracurry - cross kitcheniä pakkassäähän


Pelkkä ajatuskin höyryävästä pataruoasta lämmittää kummasti kun ulkona on pakkasta. Ettei tästä olisi tullut ihan tavallista lihapataa, sekoittelin vähän eri maiden reseptejä keskenään ja laitoin itämaista currya, mutta peuranpaistista. Ainesluettelo on kohtalaisen lyhyt, haudutusaika pitkä, ja lopputulos todella maukas. Ja ei, vaikka joulu onkin jo ihan hetikohta, tämä ei ole jouluruokaa eikä tässä ole käytetty piparkakkumausteita.

Jos käytettävissä ei ole peuraa, reseptissä toimii yhtä hyvin jokin pitkää haudutusta tarvitseva ruhonosa niin hirvestä, lampaasta kuin naudastakin. Älä missään tapauksessa valitse pataruokaan mitään fileetä, ei ulko- eikä varsinkaan sisäfileetä! Ensinnäkin filee on pitkän kypsennyksen pataruokaan aivan liian kallista tuhlattavaksi ja toiseksikin lähes rasvattomana filee kuivuu pilalle tällaisen haudutuksen aikana. Peuranfileelle on ihan omat reseptinsä, kuten tämä tai tämä tai tämä.

Tästä peuracurrystä riittää kuudelle.

 

Peuracurry

 

n. 1 kg           peuranpaistia
3-4 rkl           ruokaöljyä
2                    keltasipulia
4                    keskikokoista perunaa
60-70 g         punaista currytahnaa
2 tölkkiä       tomaattimurskaa (2x400g)
2 tölkkiä       kikherneitä (2x400g)
4                    kevätsipulia
hienoa merisuolaa
mustapippurirouhetta

lisäksi

1 ruukku korianteria (vain lehdet)
keitettyä riisiä
paksuhkoa jogurttia
naan-leipää

 

Siivoa peuranpaistista pois kaikki ylimääräiset rasvat ja kalvot. Suikaloi liha, ruskista erissä öljytilkassa ja laita pataan odottamaan.

Kuori perunat ja kuutioi ne. Kuori sipulit ja leikkaa ne pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipulia ja perunoita öljyssä keskilämmöllä noin 8-10 minuuttia koko ajan sekoitellen kunnes sipulit ovat pehmenneet. Kippaa sipulit ja perunat lihojen joukkoon pataan. Lisää hyvin huuhdellut ja valutetut kikherneet, notkistettu currytahna, tomaatit sekä hienonnetut kevätsipulit pataan, sekoita huolella ja kuumenna seos kiehuvaksi. Jos haluaa vahvemmat maut, currytahnaa voi käyttää runsaamminkin, mutta tällaisenaan peuracurry sopii useimpien makuun.

Laita kansi pälle ja hauduta matalalla lämmöllä noin 1 - 1,5 tuntia kunnes liha on pehmeää. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

 

Tarjoile keitetyn riisin, (turkkilaisen) jogurtin ja silputun korianterin kanssa. Viimeiset pisarat lautaselta mopataan naan-leivän kanssa.
 
 

Ei kommentteja: