Portugalissa ruoka on yleensä hyvin yksinkertaista. Pihvi tai kala (kesällä
erityisesti sardiinit), oliiviöljyssä paistettu tai grillattu, suolalla ja
valkosipulilla maustettu. Lisukkeina ranskiksia ja tomaatti-sipuli-friseesalaattia.
Vielä pakollinen sitruunanlohko niin kalan kuin lihankin tarjoiluvadille ja
maukas annos on valmis. Mitään muuta ei tarvita. Pääraaka-ainetta ei hukuteta
ylimääräisten makujen ja mausteiden alle, vaan liha tai kala saa loistaa omana
itsenään. Yksinkertaista ja herkullista.
Olemme
hulluna ruokatoreihin. Minne ikinä matkustammekin, aina on pakko päästä
tutustumaan paikallisen torin tarjontaan. Käydessämme itäisessä Algarvessa tutustuimme muun
muassa Olhãon kaupungin ruokatoriin ja kauppahalliin. Jos minulla olisi siellä
ollut käytettävissäni keittiö, olisin oitis ostanut tältä kauppiaalta villiparsaa
ja valmistanut siitä jotain hyvää. Naapuripöydissä appelsiinit ja klementiinit
hehkuivat kauniin oransseina, hinta 50 senttiä/kilo. Myyntipöydillä oli monia
sellaisia kasviksia, joiden nimestä minulla ei ollut aavistustakaan, saati
miltä ne maistuvat. Herkkuja, herkkuja, herkkuja. Jotain sentään tarttui sieltä
mukaan, purkillinen rosmariinipellolla ahertaneiden mehiläisten keräämää
hunajaa. Kokeilin kotona lisätä rosmariinihunajaa makeuttamaan valkoista teetä
ja se makukokemus oli upea.
Torin laidalla toisessa kauppahallissa myytiin kasviksia ja lihaa,
toisessa kalaa. Olhão on eteläisen Portugalin tärkein kalastussatama ja sen
huomaa. Hallin tiskillä oli päiväntuoreita kaloja, äyriäisiä ja mustekaloja
lähes silmänkantamattomiin. Myyntipäivä heti eikä keskusliikkeen varaston
kautta parin viikon kuluttua. Vaikka iltapäivä oli jo pitkällä ja
sulkemisaikakin lähestyi, kalaa riitti kaikille. Itse asiassa, onneksi minulla
ei ollut sitä keittiötä käytettävissäni.
Tässä
vasta ruma otus, tamboril eli suomeksi merikrotti
(Lophius piscatorius), mutta ah
- niin hyvän makuinen. Hinta 12,50/kg – siis Olhãossa. Suomessa hinta on
ainakin nelinkertainen. Merikrotin liha muistuttaa jollain tavalla hummeria.
Siinä on samantapainen purutuntuma ja jos sitä kypsentää liikaa, sen liha
muuttuu sitkeäksi ja kuivaksi aivan kuten hummerikin. Merikrotin posket ovat
erityisen herkullisia.
Lounasaika
alkoi olla jo lopuillaan, mutta jotain piti saada syödäksemme. Suunnistimme
siis kadun toiselle puolelle kauppahallia vastapäätä olevaan kalaravintolaan, Restaurante Marisqueira Catedral do Mariscoon. Itse ravintola ei
ulkonäöllään prameillut, enemmänkin päinvastoin, mutta on aina hyvä merkki jos
ravintolassa on syömässä paljon paikallista väkeä. Me taisimme olla paikan
ainoat ulkomaalaiset? Valitsimme kalatiskistä haluamamme kalat, jotka kokki
sitten valmisti meille. Kaikkein parhaan näköiset olivat kaksi lihavaa robaloa
(sea bass eli meriahven), jotka oli perattu, suomustettu ja puoliksi fileoitu.
Ruodoton filee oli vielä kiinni selkänahassa, mistä kokki taittoi kalan
perhosen muotoon ja grilliin. Kun tämä filee oli syöty, oli todella helppo
nostaa pois keskiruoto ja selkäruodot sekä jatkaa loistavan kala-aterian
nauttimista. Kalan nahkakin oli niin rapeaa, että siitä tuli varmasti syödyksi
päivän annos ihonhoidossa tärkeää kollageenia – mikäli se nyt enää tässä iässä
mitään auttaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti