Tämä leipäresepti kiertänyt
kotileipurilta toiselle jo varmaan parinkymmenen vuoden ajan, ehkä kauemminkin,
eikä ihme, sillä maltainen saaristolaisleipä on tosi herkullista ja sopii
vaikkapa joulupöytään sillien seuraksi. Ensimmäisellä leipomiskerralla saattaa
vähän ihmetyttää taikinan paksu, liisterimäinen koostumus, mutta se kuuluu
asiaan eikä taikinaan pidä yrittää lisätä jauhoja. Kaljamaltaista leipään tulee
melko karkea rakenne. Jos haluaa hiukan hienomman rakenteen, kaljamaltaat voi
korvata mämmimaltailla.
Saaristolaisleipä
(2-3
kpl)
1
l piimää
1,5
pkt (75 g) hiivaa
3
dl siirappia
3
dl kaljamaltaita
3
dl vehnäleseitä
3
dl ruisjauhoja
2,5
rkl suolaa
10
dl vehnäjauhoja
Lämmitä
piimä kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva, sekoita ja lisää kaikki muut ainekset.
Älä vaivaa, vaan sekoita taikina tasaiseksi.
Vuoraa
pitkänomaiset vuoat (2-3 kpl) leivinpaperilla ja voitele ne hyvin. Vuokaakin
voi vähän voidella, jolloin leivinpaperi pysyy paremmin paikallaan.
Kaada
taikina vuokiin 2/3 täyteen. Anna leipien kohota vuoassa 1-2 tuntia ennen
paistamista. Kypsennä leivät sitten 2 tuntia 175 asteessa. Sivele leipien
pintaa siirappivedellä noin 1,5 tunnin paistamisen jälkeen.
Leivät
voi säilyttää muovipussissa. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan muutaman päivän
kuluttua ja se säilyy parikin viikkoa, jos ei tule syödyksi ennen sitä.
Pakastaminen tekee hyvää leivän rakenteelle.
edit 5.8.2013
Nykyään laitan leipään vain 8 dl
vehnäjauhoja entisen 10 dl sijaan. Sillä tavalla rakenteesta tulee kuohkeampi
ja miellyttävämpi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti