Vaikka
tämä juhlava lautasellinen onkin kampasimpukka-annokseksi melko suuri, niin
ihan yksinään siitä ei ole kokonaiseksi ateriaksi, vaan se vaatisi vähintään
alkuruoan, mieluummin myös jälkiruoan. Alkuperäinen resepti on kirjasta Moderni
Tapas (Rekola – Kemppainen – Takala) Vieira II s 66-67. Olen joskus kokannut
sen ihan tunnollisesti reseptin mukaan pieneksi sieväksi alkupalaksi. Tämä
resepti muistuttaa kaukaisesti esikuvaansa, mutta valmistuksessa on vedetty
muutamia mutkia suoraksi ja samalla tehty annosta ruokaisammaksi.
Paistetut
kampasimpukat,
curry-kukkakaalipyree, rucolapastaa ja
curry-kukkakaalipyree, rucolapastaa ja
avokado-mandariinisalaatti
60 g voita
1 iso (n 100 g) salottisipuli
1 tl currya
1 tl sokeria
1 kanaliemiamme
600 g kukkakaalia
pieninä paloina
4 dl kiehuvaa vettä
1 dl valkoviiniä
1 dl kuohukermaa
1 avokado
3 dl kylmää vettä + 0,5
dl sitruunamehua
friseesalaattia
1 pieni tölkki
säilöttyjä mandariininlohkoja
ihan ohueksi leikattuja
kukkakaalisiivuja
rucolapastaa (tai
jotain muuta vihreää pastaa)
vettä, suolaa
700 g (25-30 kpl)
kampasimpukoita
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
valkopippuria
Sulata kattilassa voi
ja kuullota siinä hienoksi leikattua salottisipulia parin minuutin ajan. Lisää
curry ja sokeri ja kuullota vielä muutama minuutti. Sulata seokseen yksi kanaliemiamme
ja lisää kukkakaalinpalat. Vähennä lämpöä ja sekoittele kukkakaaleja kunnes
kaikki ovat saaneet ympärilleen keltaisen currykuorrutuksen. Lisää lämpöä,
kaada kukkakaalien päälle kiehuva vesi ja valkoviini ja keitä kunnes kaikki
kukkakaalit, myös kannat, ovat täysin kypsiä ja pehmeitä ja neste haihtunut
lähes olemattomiin (n 20-30 min). Keittoajan lopulla kukkakaaleja kannattaa
sekoitella, etteivät ne pala pohjaan nesteen haihduttua. Ota kattila liedeltä,
laita kansi päälle ja jätä hetkeksi odottelemaan.
Vähän ennen tarjoilua
aja kukkakaalit soseeksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Lisää kerma,
sekoita hyvin ja lämmitä sekoittaen vielä kerran kiehumispisteeseen.
Pilko avokado pieniksi
paloiksi ja laita palat hetkeksi veteen, jossa on sitruunamehua. Se estää niitä
tummumasta. Levitä huuhdeltu friseesalaatti lautasille, nostele salaatin päälle
mandariinilohkoja ja avokadon palasia sekä ripottele viimeksi päälle hiukan
sormisuolaa. Koristele kukkakaalisiivuilla.
Keitä pasta pakkauksen
ohjeen mukaan hyvin suolatussa vedessä.
Kuivaa kampasimpukat ja
paista ne sillä välin kun pasta kiehuu. Kuumenna voi ja oliiviöljy paistinpannulla
ja asettele kampasimpukat pannulle siistiin jonoon mahdollisimman nopeasti. Kun
olet saanut viimeisen kampasimpukan pannulle, ripottele niille vähän suolaa ja
pippuria ja voit alkaa kääntää niitä samassa järjestyksessä. Kun viimeinen on
käännetty, mausta toinenkin puoli ja nosta valmiit simpukat pannulta pois taas
samassa järjestyksessä. Tällä tavalla kaikki tulee paistetuksi samannäköisiksi
eikä niistä tule ylikypsiä ja sitkeitä.
Valuta pasta ja
annostele lautasille salaatin viereen kukkakaalipyree, pasta ja kampasimpukat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti