Rauhallista joulua kaikille!
"Nuoriso"
ja "kolmas sukupolvi" lähtivät joulunviettoon Rukalle. Viime vuonna
oltiin siellä itsekin, mutta nyt me päätimme jäädä kaupunkiin ja viettää joulun
ihan kahdestaan, tai neljästään kun karvakuonot lasketaan mukaan. Joulukuusi
sisustettiin lasipurkkiin ja suunniteltiin pikkuisen tavallisesta poikkeava
jouluateria.
Alkuruokana
oli wanhan ajan kalapöytä, joskin aika reippaasti perinteisestä karsittuna.
Vähemmän lajeja, enemmän makua. Suurin ero oli pääruoassa.
Mistään
ei saa niin pientä kinkkua että kaksi ruokailijaa saisi sen edes loppiaiseen
mennessä syödyksi kaikkien muiden jouluherkkujen ohessa. Ihan pieni kinkku ei
edes maistu oikealta joulukinkulta, joten kinkun sijasta meillä oli tänä vuonna
pöydässä karhua. Loppusyksystä saatiin ostetuksi erä eläinlääkärin tarkastamaa
karhunlihaa suoraan kainuulaisilta metsästäjiltä ja nyt sille pitää keksiä
hyviä reseptejä. Jotta ei mentäisi helpoimman kautta, joulupöydän karhu oli
mallia "wellington". Paistettu ja maustettu,
maksapatee-sieniduxellesilla voideltu, sitten kreppiin ja viimeksi voitaikinaan
kääritty karhuwellington. Karhun, punaviinikastikkeen, imelletyn perunalaatikon ja porkkanalaatikon
lisäksi pääruokaan kuului punajuuri-vuohenjuustosalaattia ja lisämausteena
mustaherukkahyytelöä. Rosolli on toki hyvää, mutta sitäkin on vaikea tehdä
kovin pientä määrää kahden hengen joulupöytään. Lanttulaatikon puuttuminen jäi
vähän harmittamaan, sillä se olisi toiminut erinomaisesti karhun kanssa samalla
lautasella.
Karhua Wellington
fileen käsittely
pätkä karhun ulkofileetä
rouhittua mustapippuria
rouhittuja katajanmarjoja
rouhittua valkopippuria
suolaa
tuoretta timjamia
voita paistamiseen
krepit
60 g vehnäjauhoja
1,5 dl maitoa
2 munaa
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 tl tuoretta timjamia
30 g kirkastettua voita paistamiseen
maksapatee-sieniduxelles
4 dl esikäsiteltyjä herkkutatteja
1 pieni keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
kirkastettua voita
suolaa
rouhittua mustapippuria
tuoretta timjamia
0,5 dl valkoviiniä
140 g ankanmaksaa (Godard-Chambon
& Marell)
(ilmakuivattua kinkkua ohuina
siivuina)
1 iso levy voitaikinaa
voiteluun kananmunaa
Ruskista karhun ulkofilee
paistinpannulla voissa ja mausta se. Jäähdytä filee.
Tämän ohjeen kreppien tarkoituksena on estää lihan
kosteutta imeytymästä voitaikinakuoreen, jolloin taikinakuori pysyy rapeana.
Kaada jauhot kulhoon, tee keskelle pieni kolo ja kaada sinne 0,5 dl maitoa,
kananmunat, suola ja ripaus mustapippurirouhetta. Vatkaa seos tasaiseksi. Lisää
loppu maito, vatkaa ja jätä seos odottamaan noin tunnin ajaksi jotta jauhot
turpoavat kunnolla. Tunnin kuluttua siivilöi kreppitaikina ja lisää siihen
timjami. Paista kirkastetussa voissa 6 ohutta kreppiä ja laita kreppien väliin
pala leivinpaperia jotta ne eivät tarttuisi toisiinsa kiinni.
Pilko tatit ja sipulit. Kuivaa tatit
paistinpannulla koko ajan sekoittaen jotta enin kosteus haihtuisi. Lisää voi ja
silputut sipulit ja sekoita kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Lisää mausteet
ja valkoviini ja hauduta seosta kunnes valkoviini on haihtunut. Ota
paistinpannu pois liedeltä, lisää pieneksi pilkottu ankanmaksa ja sekoita.
Kaada seos monitoimikoneeseen ja soseuta massa hienonnusterän avulla.
Levitä työpöydälle tuorekelmua,
asettele krepit kelmulle hiukan limittäin tasaiseksi levyksi ja sivele
sienimassa kreppien päälle. Jos haluat lisätä ruokaan ilmakuivattua
kinkkua, siivut levitetään tasaiseksi kerrokseksi kreppien päälle ja vasta sille sieniduxelles. Aseta viimeksi karhunfilee ja kääri se tuorekelmun
avulla tiukasti kreppien sisään. Laita puolivalmis wellington kelmuineen
jääkaappiin jäähtymään noin tunnin ajaksi.
Kauli voitaikina tasaiseksi, noin
puolen sentin paksuiseksi levyksi. Ota
filee jääkaapista ja poista kelmu varovasti. Laita kreppeihin kääritty filee
voitaikinan päälle ja kääri voitaikina tiukaksi ja tasaiseksi kääreeksi fileen
ympärille. Tee voitaikinaan ylimmäksi pieni reikä jonka kautta sisäpuolen höyry
pääsee poistumaan. Voitele lopuksi kananmunalla.
Työnnä lihalämpömittari fileen paksuimman
osan keskelle. Paista uunin alaosassa 200 asteessa
10 minuuttia, laske lämpö 180 asteeseen ja paista vielä 20 minuuttia kunnes
pinta on kullankeltainen ja rapea. Fileen sisälämpötilan pitäisi nyt olla jotain välillä 50-55 astetta. Anna seistä 15-20 minuuttia ennen tarjoilua.
Viipaloi noin parin sentin paksuisiksi paloiksi. Taikina murtuu kovin helposti
jos viipaleet ovat ohuempia.
Kääre jäi vähän liian löysäksi, mutta muuten fileestä tuli tosi maukas. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti