Kateenkorva
on nykyään melko harvinainen ja lähes unohdettu raaka-aine, mutta oikein
valmistettuna erinomaisen hyvää ruokaa. Kateenkorva on selkärankaisten
immuunijärjestelmään kuuluva elin, joka sijaitsee rintaontelon yläosassa
sydämen ja rintalastan välissä. Se on suhteellisesti suurin ja aktiivisin
yksilönkehityksen aikana ja murrosikään tullessa surkastuu lähes kokonaan.
Vasikan kateenkorva on noin puolen kilon painoinen, vaalea ja möykkyinen elin.
Poronvasan ja karitsan kateenkorva on huomattavasti pienempää. Maku on hyvin
mieto. Kateenkorva liotetaan ja keitetään aina ensin sekä sen jälkeen vielä
paistetaan, joten se ei ole sisäelimistä ihan niitä nopeimpia valmistaa.
Paistettua
poronvasan kateenkorvaa
500 g poronvasan
kateenkorvaa
2 sipulia
pala purjoa
2 porkkanaa
2 laakerinlehteä
tuoretta timjamia
vehnäjauhoja
munaa
karkeita korppujauhoja
(panko)
voita
1 sitruuna
suolaa
valkopippuria myllystä
Liota kateenkorvia yön
yli kylmässä vedessä jotta mahdollinen veri liukenee pois. Huuhdo huolellisesti
vielä kylmän veden alla ja valuta. Kuori porkkanat ja sipulit, leikkaa ne
isoiksi lohkoiksi ja laita kattilaan. Leikkaa purjo renkaiksi ja lisää kattilaan
laakerinlehtien ja timjamin kanssa. Laita kattilaan viimeksi kateenkorvat ja
peitä vedellä. Keitä kateenkorvia 15-20 minuuttia ja jäähdytä hetki liemessä.
Nosta reikäkauhalla pois kattilasta ja anna jäähtyä kokonaan. Poista kalvot ja
mahdolliset isoimmat näkyvät suonet. Pyöritä
suupalan kokoiset kateenkorvat ensin kevyesti vehnäjauhoissa, sitten vatkatussa
munassa ja lopuksi korppujauhoissa. Paista pannulla voissa kullankeltaisiksi.
Mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.
Juuriselleri-omena-mustatorvisienipyree
250 g juuriselleriä
4 kpl granny smith
omenoita
0,5 dl kuivattua
mustatorvisientä jauheena
3 dl kermaa
3 rkl voita
suolaa
valkopippuria myllystä
Leikkaa kuoritut omenat
ja sellerit kuutioiksi. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota kuutiot nopeasti
voissa. Lisää joukkoon mustatorvisienijauhe ja kerma. Keitä noin 25 minuuttia
kunnes kypsiä ja soseuta. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Laita cocktailtikkuun
pari kateenkorvapalleroa ja viereen pyree dippikastikkeeksi.
Lähes samalla ohjeella
voit valmistaa myös pääruoan. Alla olevassa kuvassa on valmistettu samalla
reseptillä kateenkorvat, mutta pyreessä ei ole mustatorvisientä ja lisäkkeenä
savoijinkaali-papu-päärynäsalaattia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti