perjantai 10. tammikuuta 2014

Jauhelihakeitto, helppo, halpa, hyvä ja nopea
En muista koska olen viimeksi kokannut jauhelihakeittoa… Eikä muistanut kokanneensa myöskään M. Siitä on aikaa varmasti yli 15 vuotta, ainakin… Mutta nyt asia on hoidettu. Tietysti olisi ollut kiva päästä tämän jauhelihakeitto -postauksen yhteydessä vähän löpisemään lumesta, tammikuun pakkasista ja jauhelihakeiton lämmittävästä vaikutuksesta, mutta tätä kirjoittaessa, loppiaista seuraavana päivänä, lämpötilan nollaraja on jossain Kemin korkeudella ja Helsingissä sataa vettä eli se siitä. Toisaalta en minä niin kauheasti sitä lunta kaipaa kehäkolmosen sisäpuolelle. Minulle riittäisi, jos vaikka koko talven olisi suunnilleen 4-5 astetta pakkasta ja kerran viikossa sataisi sentin verran uutta, puhdasta lunta. Mutta silti voi syödä jauhelihakeittoa.

Lunta vain kohtuudella, kiitos, sillä liika on ehdottomasti liikaa...  Kuva viime talvelta - ja tämä oli vasta alkua! Hhrrrrr...
 


Jauhelihakeitto

2 rkl voita
300 g naudanjauhelihaa
1 l lihalientä (litra vettä ja 2 liemikuutiota)
yhteensä noin 500 - 600 g soppakasviksia: pätkä purjoa, pari porkkanaa, pala selleriä ja palsternakka
6 tuoretta timjaminoksaa
1 rkl tomaattipyreetä
kourallinen silputtua lehtipersiljaa varsineen

Sulata voi isossa kattilassa ja ruskista jauheliha siinä. Lisää kiehuvan kuuma lihaliemi sekä ohuelti viipaloitu purjo ja pienehköiksi tasakokoisiksi paloiksi leikatut porkkanat. Anna näiden ensin kiehua parin minuutin ajan, minkä jälkeen lisää keittoon pienehköiksi tasakokoisiksi paloiksi leikatut selleri ja palsternakka sekä timjaminoksat. Keittele jauhelihakeittoa niin kauan että porkkanat ovat kypsät, enimmillään noin 15 minuuttia. Keittoaika riippuu siitä minkä kokoisiksi juurekset on pilkottu. Lisää tomaattipyree sekä lehtipersilja, sekoita hyvin ja anna kerran vielä kiehahtaa.Ei kommentteja: