tiistai 24. syyskuuta 2013

Uuniomenat, calvadossiirappi ja vaniljakastike



Ei syksyä ilman omppuja, eikä omppuja ilman että niistä pitää paistaa uuniomenoita. Isolla uunipellillä näitä syksyn herkkuja valmistuu kerralla vaikka suuremmallekin porukalle. Uuniomppujen kanssa maistuu jäätelö tai kotitekoinen vaniljakastike, jonka keittämiseen tarvitaan vain neljä ainesta. Tee vaniljakastike hyvissä ajoin, sillä sen täytyy ehtiä jäähtyä ennen tarjoilua.

Uuniomenoiden täytteenä on aivan ihana pähkinä-kanelitahna.



Uuniomenat
(neljälle)

4 suurehkoa kiinteää omenaa

täyte
40 g saksanpähkinöitä
20 g pistaasipähkinöitä
40 g mantelimassaa
3 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia
20 g voita

calvadossiirappi
1 rkl calvadosia
2 rkl vaaleaa siirappia

päälle suolapaahdettuja pistaaseja rouheena

Rouhi saksanpähkinät ja pistaasit morttelissa, lisää pieniksi paloiksi revitty mantelimassa sekä fariinisokeri. Hierrä nämä keskenään tasaiseksi, mutta silti melko karkeaksi seokseksi. Lisää kaneli ja sekoita hyvin. Lisää huoneenlämpöinen voi pieninä paloina ja nypi ainekset tahnamaiseksi.

Mittaa pieneen astiaan calvados sekä siirappi ja sekoita ne hyvin keskenään.

Pese omenat huolella ja poraa siemenkota pois. Täytä sisus pähkinätahnalla ja aseta täytetyt omenat uunivuokaan leivinpaperin päälle. Valuta omenoille calvadossiirappi ja paista 200 asteessa noin 30-45 minuuttia kunnes omenat ovat pehmeitä. Eri omenalajikkeet kypsyvät hiukan eri tahtiin.

Tarjoile hiukan jäähtyneinä kylmän vaniljakastikkeen kanssa. Ripottele päälle pistaasirouhetta.





Vaniljakastike

3,3 dl kuohukermaa (Valio laktoositon tölkki)
0,5 tl jauhettua vaniljaa (vaniljamylly) tai 1 vaniljatanko
2 keltuaista
0,5 dl sokeria

Laita kasariin kerma sekä jauhettu vanilja (tai halkaistu vaniljatanko). Lämmitä seos kiehumispisteeseen ja ota heti pois liedeltä. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Kaada vaahdon joukkoon kuuma vaniljamaito koko ajan vatkaten. Kaada seos takaisin kattilaan ja lämmitä lähes kiehuvaksi koko ajan sekoittaen kunnes kastike alkaa paksuuntua. (Poista vaniljatanko.) Ota kattila pois lämmöltä ja jäähdytä kastike mahdollisimman nopeasti vaikka laittamalla kattila jääveteen. Munankeltuainen saostaa kastikkeen, mutta kastike jatkaa kypsymistä jos se on liian kauan liian kuumassa. Silloin kastikkeesta tulee pelkkää vaniljaista munakokkelia ja homma pitää aloittaa alusta uudelleen.

Jäähdytä kastike jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua.



5 kommenttia:

Riitta kirjoitti...

Ai että, uuniomenoiden tuoksu tulvahti nenään heti kun näin kuvat! Ja vielä kotikutoisen vaniljakastikkeen (niin, onko niitä muka muita olemassakaan) kera.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä onkin uuniomput vielä tälle syksylle tekemättä kun olemme toistaiseksi syöneet kotimaisia ompposia, jotka tahtovat räjähtää uunissa. Vaniljajauhe on kyllä tosi kätevää, mä aina rahtaan sitä reissuista mutta nyt olen nähnyt sitä jo täälläkin.

Tuplaespresso kirjoitti...

Piti laittaa välillä tällainen perinteisempi jälkkäri, kun muuten tuppaa tulemaan vähän liikaa uutta twistiä ruokiin (vaikka onhan siinäkin se pähkinätäyte...) :)
Tuo vaniljamylly on ihan loistava keksintö.

kati kirjoitti...

Hei huisi retroherkku uudeksi vispattuna!
En muista milloin olisin viimeksi maistanut uuniomenoita, tulee vahvasti kyllä mieleen monta lapsuusmuistoa tämän ympäriltä.
Hyvä muistutus - pääsee ehdottomasti viikonlopun repertuaariin! -Toivottavasti ei vaniljakokkelin kera ... rahtasinkin juuri reissusta vaniljaa, kylläkin uutetussa muodossa.

Tuplaespresso kirjoitti...

Minä olen tehnyt jokusenkin kokkelin ennen kuin opin käyttämään munankeltuaista saostamiseen. Sen kanssa saa kyllä koko ajan olla tosi tarkkana :)