Nahkiainen, tuo kalaksikin kutsuttu
ympyräsuinen, jakaa herkuttelijat kahteen lokeroon: niihin, jotka tykkäävät ja
niihin, jotka eivät tykkää. Meillä minä tykkään, mutta Tuplaespresso ei. Tai
oikeastaan tykkäisi, mutta ei tykkää nahkiaisen aiheuttamasta närästyksestä,
joka hänen kertomansa mukaan tuo kalanmaksaöljyn maun suuhun ainakin seuraavan kolmen
vuorokauden ajan.
viikon kala
(tai ainakin vedenelävä) 30 / 33 nahkiainen
eurooppalainen
jokinahkiainen, Lampetra fluvialis
kuva: Wikipedia |
Ympyräsuinen nahkiainen, eli siis
leuaton ja suomuton kala, on hiukan ankeriaan näköinen loiseläin, joka
tarrautuu kiinni isompiin kaloihin, puree terävillä hampaillaan nahan rikki ja imee
kalan verta sekä kudosnesteitä kunnes tulee kylläiseksi. Nahkiainen on WWF:n ”vihreällä
listalla”.
Alkusyksy on nahkiaisen parasta pyyntiaikaa,
sillä silloin ne ovat tukevassa kunnossa. Myöhemmin nahkiaiset laihtuvat,
jolloin makukin muuttuu. Suomalainen tapa kypsentää nahkiaiset on niiden
paistaminen eli halstraaminen leppähaloilla kuumennetussa nahkiaisuunissa.
Nahkiaisten verestäminen on sotkuisen oloista puuhaa, mutta se tulee tehdä
huolellisesti, jotta samalla sen pinnalta poistuu lima ja saadaan hyvä
lopputulos.
Paistettu nahkiainen on parhaimmillaan
suoraan paperilta syötynä mieluiten paistolämpiminä pyrstöstä kiinni pitäen ja
päästä haukaten. Niiden kanssa tarjotaan usein sinappikastiketta (Hovimestarinkastike), mutta tällä kerralla päätin tehdä niille valkosipulisen
sinappimajoneesin. Tumma paahdettu ruisleipä, kylmä olut ja kotimainen
kossusnapsi täydentävät makunautinnon.
Valkosipulinen
sinappimajoneesi
120 g majoneesia
– kotitekoista tai Hellmansin
3 tl Dijon
sinappia
2 tl juoksevaa
hunajaa
2 raastettua
valkosipulin kynttä
1 rkl hienonnettua
salottisipulia
1/4 tl rouhittua
valkopippuria
1 rkl hienonnettua
tuoretta ruohosipulia
1 rkl tuoretta
tilliä hienonnettuna
ripaus hienoa
merisuolaa
Yhdistä kaikki aineet kulhossa ja sekoita hyvin. Laita
jääkaappiin vetäytymään ja tarjoa esimerkiksi nahkiaisten ja paahdetun
ruisleivän kera. Toimii dippikastikkeena erilaisten friteerattujen ruokien
kanssa ja paistettujen kalaruokien kastikkeena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti