Syyskuun viimeisenä päivänä alkoi Turku
food & fun –tapahtuma, jota vietetään sunnuntaihin 4. lokakuuta asti.
Islannista Suomen Turkuun rantautunutta ruokatapahtumaa vietetään jo toista
kertaa. Mukana on 7 turkulaista baaria ja 12 ravintolaa, joissa vierailevat
keittiömestarit tarjoavat 48 euroa maksavan erikoismenun. Keittiömestarien kansallisuus
painottuu vahvasti Pohjoismaihin, erityisesti idean syntymämaahan Islantiin. Neljä kahdestatoista
keittiömestarista ja kolme neljästä baarimestarista on islantilaisia, yksi
ruotsalainen, yksi norjalainen ja yksi tanskalainen.
Vierailevat keittiömestarit on
haastettu tekemään omat neljän ruokalajin menunsa saariston parhaista
raaka-aineista. Keittiömestarit tuovat myös vahvasti oman kädenjälkensä
paikallisiin raaka-aineisiin. Valitettavasti kaikkia kattauksia ei ehdi käydä
maistamassa vaikka haluaisikin. Teimme pöytävaraukset parille illalle ja
perjantaina on aikomus mennä Koulun penkille oppimaan, miksi eri ihmiset
maistavat ruoan eri tavoin. Ruoka on hyvä syy matkustaa Turkuun.
Food & Funin lisäksi viikonloppuna
Turun Messukeskuksessa järjestetään kirja-, ruoka- ja viinimessut.
Perjantaina klo 13.30-16 kaikki Food
& Fun baareissa vierailevat baarimestarit esittäytyvät ja kilpailevat ruoka-
ja viinimessuilla.
Lauantaina 3.10. klo 12-14.30 messuilla
nähdään keittiömestareiden kilpailu. Kolme kansainvälisen tuomariston
valitsemaa Food & Fun ravintoloissa kokannutta keittiömestaria valmistavat
kaksi kilpailuannosta. Kansainvälinen ja paikallinen tuomaristo pisteyttää
suoritukset ja voittaja julkistetaan vielä saman päivän aikana.
Keskiviikkona nautimme Ludussa keittiömestari
Hamilton Johnsonin ”Soul kitchen” menun, joka viineineen, sekä possuannoksen
kanssa tarjotun vehnäbock -oluen kanssa, oli kerrassaan huikea suoritus. Illan tunnelman täydensi pianon takana soulhenkisestä
musiikista vastannut Johanna Rauma, hämyisä valaistus sekä tuulikaapin päälle
asennettu savukone, joka ajoittain pölläytti ilmoille savuisen kapakan
harmautta (kuitenkin ilman tupakankäryä). Vahva suositus sitruunan ja timjamin makuiselle alkudrinkille 'Absolut Ludu'.
LUDU
amuse:
fenkolinäkkäriä, piparjuurimousse ja pikkelöityä kyssäkaalia sekä
talon
focacciaa, ankanmaksamousse ja omenasose
kylmäsavustettua
haukea, osterivanukasta, savustettua mätiä ja tilli-vermuttikatiketta
oluessa
haudutettua possunposkea, pikkelöityä luumua, rapeaa possu-hasselpähkinämysliä,
korianterilientä, rapeaksi paistettua kamaraa ja maissipuuroa
karitsan
entrecotea, friteerattua karitsan kateenkorvaa, sipulipyreetä, rapeaa
lehtikaalia ja melassikastiketta
valkosuklaa-pistaasi
’blondie’, mustikkamoussea, sitruunajogurttia ja jäätelöä paahdetuista
vaahtokarkeista
* * * * * * * * *
Torstaina oli vuorossa ravintola Torre, jonka keittiöstä vastasi Puertoricosta New Yorkin kautta Philadelphiaan kulkenut modernin latinokeittiön edustaja Yun Fuentes. Torren menu, ehkä hiukan vaisusta alusta huolimatta, oli nousujohteinen. Liharuoat ja jälkiruoka nostivat tasoa ja parhaiten jäi mieleen possuannoksen erityisen maukas, kahvipaahdettu porkkanapyree.
TORRE
amuse: vihreää banaania, simpukoita, vizcaina-paprikakastiketta ja avokadopyreetä
kuhaceviche, pikkelöityä punasipulia, poltettua
tomaattivettä, puolukoita ja
poltettua & jauhettua punasipulia
bacalaitos –turskakeksejä, piparjuuri-rapusalaatti
japanilaista satsuma-härkää tikussa, plantainbanaanikeittoa,
marinoituja mustatorvisieniä
haudutettua possunposkea, kahvipaahdettua porkkanaa,
chicarron riisiä ja
papuja ”family style”
Lue lisää Turku Food & Fun ravintoloista
sekä baari- ja keittiömestareista:
Ravintolalaiva Cindyn
menusta vastaa virolainen Ranno Paukson
Sergio’s on kutsunut keittiöönsä italialaisen huippukokin Riccardo Benvenutin
E. Ekblomin keittiössä määrää islantilainen Kári
Þorsteinsson
Sointu on kutsunut keittiöönsä islantilaisen Steinar
Bjarki Magnússonin
Karu
Izakayassa luotetaan islantilaiseen Eyþor Mar Halldórssoniin
Hus
Lindman luottaa Moskovassa työskentelevään Erwin Petersiin
Kaskis kutsui keittiöönsä ruotsalaisen Fredrik
Johanssonin
Börs
bar & cafessa nähdään virolainen baarimestari Agu Koit
MarinaPalace Lounge Barissa cocktailit sekoittaa islantilainen Asgeir Mar Björnsson
The
Cow kutsui mukaan islantilaisen baarimestari Gunnstein
Helgin
Bar4:ssä drinkit tarjoilee espanjalainen Roberto
Valle
Pinellan baarimestari on islantilainen Orri Páll
Vilhjálmsson
E.Ekblomin vieraileva baarimestari Hisashi Watanabe saapuu
Japanista
Tiirikkalan baaria luotsaa Jani-Pekka Hiltunen –
yllätysyllätys, Suomesta
2 kommenttia:
Itse kävin tutustumassa E. Ekblomin Food & Funiin, mutta aika mahtavilta kuullostaa Ludunkin menu! Kaikissa ravintoloissa oli kyllä toinen toistaan kiinnostavampia annoksia..... Odotan jo ensi vuoden tapahtumaa. ;)
http://ssiiripilketta.blogspot.fi/2015/10/food-fun-festivaalimenu-e-ekblomissa.html
Ensi vuonna uudelleen - ehdottomasti!
Lähetä kommentti