1970-luvulla syntyi Ruisrock,
rakennettiin Finlandia-talo, viinakortti poistui käytöstä ja katkaravuista tuli
koko kansan suosikkiruoka. Katkaravut olivat siitä kätevät, että niistä
nauttiminen ei ollut sidottu johonkin tiettyyn vuodenaikaan kuten oli
jokirapujen laita, vaan katkarapuja sai kaupasta ympäri vuoden. Kun haluttiin
kestitä vieraita oikein kunnolla, hankittiin jättipussillinen kuorellisia
katkarapuja ja rakennettiin niistä illanistujaisten ruokapöytään näyttävä,
korkea asetelma. Alimpana oli kaikkein suurin matala lautanen, sen päällä iso
syvä lautanen, sen päällä jälkiruokakulho, sitten sopivan kokoinen jalallinen
kulho ja päällimmäisenä jalallinen viinilasi. Kun nämä täytettiin kuorellisilla
katkaravuilla, pöytä ei muuta koristetta kaivannutkaan. Katkarapujen kuorimisessakin oli ohjelmaa kerrakseen. Kuoritut katkaravut
aseteltiin yrttivoilla voidellun lämpimän paahtoleivän päälle ja syötiin kuten
oikeat ravut. Kyytipoikana tarjottiin valkoviiniä, kuten Liebfraumilchiä tai
Bordeaux Blancia. Viinikulttuuri oli Suomessa siihen aikaan vielä
lapsenkengissään ja Alkon mukaan Vinetto oli Suomen ostetuin viini koko 70-luvun
ajan.
kuva: wikipedia |
viikon kala 28 / 33
katkaravut
Katkarapuja on lukuisia lajeja, mutta
vain osa niistä on kaupallisesti merkittäviä. Englanniksi näitä äyriäisiä kutsutaan nimillä
shrimp tai prawn, joista jälkimmäiset ovat isompia. Maussa ei kuitenkaan ole
juuri mitään eroa. Wikipedia kertoo asiasta enemmän.
Kuten elokuvassa Forest Gump
kerrottiin: ” Anyway,
like I was sayin', shrimp is the fruit of the sea. You can barbecue it, boil
it, broil it, bake it, saute it. Dey's uh, shrimp-kabobs, shrimp creole, shrimp
gumbo. Pan fried, deep fried, stir-fried. There's pineapple shrimp, lemon
shrimp, coconut shrimp, pepper shrimp, shrimp soup, shrimp stew, shrimp salad,
shrimp and potatoes, shrimp burger, shrimp sandwich. That- that's about it.”
Mitä siihen lisäisi?
Olemme taltioineet tähän blogiin monta tunnettua
katkarapuruokaa, kuten Kuha Walewska, Toast Skagen, Moqueca de Camarão, Nasi Goreng, (lisää löytyy tunnisteella katkaravut) ja tässä vielä yksi tärkeä klassikko: 1970-luvun
suursuosikki, katkarapucocktail. Oikeastaan tämä pitäisi tarjoilla jalallisesta
cocktaillasista, mutta me emme omista sellaisia, joten vähän parempi juomalasi
saa luvan kelvata tarjoiluastiaksi. Ohjeessa mainitun kurkun voi halutessaan
korvata avokadolla, vaikka avokado ei varsinaisesti Suomessa kuulunutkaan
70-luvun raaka-aineisiin.
Katkarapucocktail
(neljälle)
150 g kuorittuja katkarapuja
1 tomaatti tai 6 kirsikkatomaattia
noin 10 cm pätkä kurkkua (tai pieni avokado)
50 g herneitä
jäävuorisalaattia tai friseesalaattia
1-2 rkl sitruunamehua
1 keitetty kananmuna
4 kuorellista katkarapua
herneenversoja
Rhode Island kastiketta
Rhode
Island kastike
1 dl majoneesia
1 dl créme fraichea
3 rkl ketsuppia
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl chilikastiketta
1 rkl konjakkia
suolaa, mustapippuria
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti