torstai 15. lokakuuta 2015

Kania hedelmäisessä olutkastikkeessa




Nyt kun jäniksenmetsästyskausi on taas meneillään, niin kanitkin joutuvat tähtäimeen ja Helsingin citykanit menevät kai pääosin Korkeasaaren leijonien ruoaksi. Muistaakseni niistä maksetaan kympin kappale? Mutta kani olisi kelpo lihaa Suomessa myös ihmisten ruokapöydässä, kunhan se olisi täällä yhtä hyvin tunnettua kuin etelämpänä Euroopassa, jossa kania syövät "ihan kaikki". Kaiken lisäksi kani on paljon maukkaampaa kuin broileri.

Tulisikohan tässä maassa toimeen kaninkasvatuksella? Siis kania nimenomaan ruokapöytään eikä lemmikiksi. Näin maallikon näkökulmasta kanifarmi voisi Suomessa olla ihan sellaisenaan oikeasti kannattavakin business jossain maaseudun haja-asutusalueella tai oheistuotantona jonkun muun maatalouselinkeinon sivussa. Omalta pellolta kaneille heinää, apilaa, herneenversoja ja porkkanoita naatteineen. Kasvatetaanhan Suomessa strutsejakin, miksei siis kaneja? Vai rajoittavatko kaikki tuhannet ja taas tuhannet viranomaismääräykset liikaa tällaisen kanifarmin perustamista?

Portugalissa kokonaisen patavalmiin kanin hinta on tällä hetkellä jotain 5-6 euroa kilolta ja Suomessa myydään tarjouksessa ranskalaista kania 11 euroon, normaalihinta parinkympin paikkeilla. Luulisi tässäkin maassa voitavan kasvattaa kaneja kilpailukykyiseen hintaan? Patavalmiita kokonaisia kaneja, kaninkoipia kahden kappaleen pakkauksissa, vakuumiin pakattuja kaninfileitä, kanin kyljyksiä, kanin munuaisia, kaninmaksapateeta, valmiiksi kypsennetty kaniraguu 400 gramman tölkissä,... Kanin ruokinta lienee melko halpaa, lisääntyminen taattua ja joku näppärä turkisalan käsityöläinen voisi jalostaa kaninnahoista muodikkaita turkisvaatteita ja -asusteita. Silloin kanista ei menisi mitään hukkaan. Hankkeelle voisi saada ehkä jopa maataloustukea? Luomuleimaa kaneille ei kuitenkaan kannattaisi hankkia, koska silloin hinta pompsahtaisi liian elitistisiin lukemiin.

Minä ainakin mielelläni kannattaisin suomalaista tuotantoa ja ostaisin kotimaisen patavalmiin kanin, mutta nyt joudun tyytymään siihen ranskalaiskaniin.


Kani haudutettuna hedelmäisessä belgialaisessa oluessa

1 kokonainen patavalmis kani (tai 4 koipea)
suolaa
1 dl vehnäjauhoa
3 rkl voita
3 rkl ruokaöljyä
3 sipulia ohuina viipaleina
4 valkosipulinkynttä pieninä paloina
1/3 litran pullo hedelmäistä vaaleaa olutta (belgialainen vaalea Leffe)
2,5 dl kanalientä
muutama oksa tuoretta timjamia
muutama oksa tuoretta lehtipersiljaa
suolaa
mustapippuria
10 ruskeaa herkkusientä leikattuina neljään osaan
400 g juuriselleriä pieninä paloina
100 g palsternakkaa pieninä paloina
2 tl makeaa sinappia
hienonnettua lehtipersiljaa

Leikkaa kani neljään osaan: takajalat, etujalat, runko kahdessa osassa ”vyötärön” kohdalta poikki. Leikkaa ohuet kylkiluut pois, jolloin selkä on helpompi ruskistaa. Ripottele paloille hiukan suolaa ja anna lihojen maustua noin puoli tuntia. Kääntele kaninpalat vehnäjauhoissa ja ruskista isossa padassa voi-öljyseoksessa. Nosta ruskistetut lihat lautaselle odottamaan.

Lisää pataan sipulit sekä valkosipulit ja kuullota ne pehmeiksi miedolla lämmöllä. (Jos kanin mukana tuli sydän, maksa ja munuaiset, leikkaa ne pienemmiksi paloiksi, ruskista nopeasti ja jätä antamaan kastikkeelle lisää makua.) Lisää olut, kanaliemi, timjami sekä lehtipersilja ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää pataan herkkusienet, juuriselleri sekä palsternakka ja sekoita hyvin. Nosta ruskistetut kaninpalat päällimmäiseksi, peitä pata kannella ja hauduta miedolla lämmöllä noin tunnin ajan kunnes liha irtoaa helposti luista. Nosta kypsät kaninpalat erilleen tarjoiluvatiin ja lisää pataan sinappi sekä lehtipersilja. Jos kastike on kovin löysää, keitä sitä hiukan kokoon. Sekoita kastike hyvin, tarkista maku ja tarjoile kaninpalojen, pastan ja vihreän salaatin kanssa.

Kaada ruokajuomaksi saman merkkistä hedelmäistä olutta, jossa haudutit kanin.


p.s. Jos haluat valmistaa tämän padan kokonaisesta oikeasta jäniksestä, suosittelen käyttämään haudutukseen tummempaa olutta, vaikkapa tummaa Leffeä. Ja koska jänis on kania isompi, ainesten määrät voi jopa kaksinkertaistaa.



Ei kommentteja: