torstai 1. lokakuuta 2015

Lihaisa lokakuu alkaa riistapaistilla




Aloitamme lihaisan lokakuun saksanhirven paahtopaistilla. Paistin (ja kastikkeen) resepti on sama kuin viime viikon Stockmann-Rôtisseur –yhteistyökuviossa, mutta pienensin hiukan kuorrutteen ainesmääriä ettei mitään mene hukkaan, joten tämä on juuri sopiva pienemmälle paistille. Lisukkeeksi valmistin vaaleanpunaista juuressalaattia. Määrät ovat neljälle.

Annos sisältää sekä riistaa että kasviksia, mistä tuli mieleen viime sunnuntaina autoradiosta kuulemani jutut. Kanavaa en muista enkä tiedä, kuka toimittaja näitä kyseli, mutta vähän tuntui eksyneeltä. Musiikin väliajalla nimittäin keskusteltiin siitä, voiko kasvimaan antimia enää syödä, jos siellä on vieraillut vaikka jänis tai peura niitä järsimässä. Joku virallisen tittelin omaava elintarvikeasiantuntija muistutti myös siitä, että siellä kasvimaalla mullan allakin möyrivät muun muassa vesimyyrät.

Että pitäisiköhän ne kasvikset sittenkin jättää syömättä kun ei tiedä mitä pöpöjä nämä luonnon eläimet niihin levittävät?...

Toisella musiikkitauolla keskusteltiin hirvenmetsästyksen alkaessa siitä, mahtaako hirvenliha sittenkään olla ihmisravinnoksi ja elintarvikkeeksi kelpaavaa…

Että silleen…?...


(Saksan)hirven paahtopaisti, Dijon-pistaasikuorrute, punaviinikastike

600 g saksanhirven tai ihan oikean hirven paahtopaisti
suolaa, mustapippuria
voita ja öljyä paistamiseen

kuorrute
1 rkl Dijon-sinappia
0,5 dl rouhittuja pistaasipähkinän sydämiä
0,5 dl panko –korppujauhoja
1 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
1 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia
puolikas raastettu valkosipulinkynsi
2 rkl voisulaa
0,5 dl parmesaaniraastetta

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita vähän paistia isompi uunivuoka uuniin kuumenemaan.

Kuivaa paistin pinta ja hiero siihen suolaa sekä mustapippuria. Kuumenna pannulla voita ja ruokaöljyä ja ruskista liha. Valele lihaa paiston aikana voi-öljyseoksella.

Levitä paistiin ohut kerros Dijon -sinappia. sekoita keskenään pistaasit, yrtit, valkosipulinkynsi, panko sekä parmesaaniraaste. Sekoita ilmavasti ja lisää voisula. Taputtele kuorrute paistin pintaan ja työnnä paistiin lämpömittarin anturi.

Laita paisti kuumaan vuokaan ja kypsennä 225 asteessa 5 minuuttia. Alenna uunin lämpö 150 asteeseen ja kypsennä kunnes paistin sisälämpötila on 52-54 astetta. Ota paisti uunista ja laita se leikkuulaudalle folion alle vetäytymään 15-20 minuutiksi. Vetäytymisen aikana sisälämpötila nousee vielä hiukan, mutta paisti jää sisältä roseeksi. Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi.

Lämmitä puolet Stockmannin punaviinikastikkeesta (5 dl tölkki) kattilassa ja tarjoile paistin kanssa. Näin jälkihuomautuksena voi todeta, että siinä on ensimmäinen kelvollinen, suorastaan hyvä valmis punaviinikastike. Laittaa miettimään, milloin enää kannattaa itse valmistaa punaviinikastiketta… Eikä ole maksettu mainos.


Vaaleanpunainen juuressalaatti

1 keltajuuri
2 isohkoa yleisperunaa
250 g juuriselleriä
1 iso omena
2 (isoa) etikkapunajuurta

suolaa
mustapippuria
timjamia

Kuori keltajuuri, perunat ja juuriselleri. Leikkaa ne ensin puolen sentin viipaleiksi ja viipaleet edelleen puolen sentin suikaleiksi. Keitä juuressuikaleet miedosti suolatussa vedessä lähes kypsiksi. Juurekset voi kypsentää samassa kattilassa, ensin keltajuurisuikaleita muutaman minuutin ja sitten loput sinne sekaan ja haarukalla tökkimällä kokeillaan kunnes ne ovat silleen "al dente". Valuta juurekset ja jätä ne siivilään jäähtymään. Kuori omena, poista siemenkota ja leikkaa samanlaisiksi suikaleiksi kuin juureksetkin. Suikaloi etikkapunajuuret samoin.

Mausta majoneesi suolalla, mustapippurilla ja timjamilla. Sekoita kaikki kasvikset isossa kulhossa, lisää maustettu majoneesi ja sekoita vielä sen verran että majoneesi levittyy tasaisesti salaatin joukkoon.

4 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Respeti taas kerran herkullinen, kiitos siitä, ja juuressalaatti tulee ehdottomasti kokeiluun.

Tuo kertomasi radio-ohjelma vaan ihmetyttää. Siis ihan oikeasti....en käsitä tätä pöpö-kammoa. En ole aikaisemmin kuullut, että kasviksia pitäisi varoa koska vesimyyrät riehuvat maan alla tai joku eläin on kävellyt kasvimaalla ja on saattanut niihin kasviksiini koskea. Kaikkea sitä sitten oppikin.....Mitä meidän pitäisi sitten syödä? Teollisesti valmistettua, pöpövapaata ruokaako?

Varmaan on kuulujoita, jotka tuon ohjelman sisällön allekirjoittavat ja saavat uuden syyn olla syömättä kasviksia ja keskittyä vain eineksiin. Niissä kun on niitä kunnon E-aineita......?

Onneksi voimme vielä itse valita mitä pöpöjä kehoomme laitamme. Kyllä minulle kelpaa vallan mainiosti hirvipaisti juuressalaatilla!

Anonyymi kirjoitti...

Joo tästä mä tykkään, muut tekee lihaton lokakuu ruokia ja te paistia.
Mahtavaa!!!

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Lisäplussaa hyvän ruokaohjeen lisäksi mainiosta otsikosta!

Heidi - Kärähtäneet kirjoitti...

Meilläkin vietetään lihaisaa lokakuuta ;) Tämä ohje menee kokeiluun, koska hirvionnikin suosi!