Viini –lehden Antti Rinta-Huumo ja Juha
Berglund ovat valinneet ehdokkaat vuoden 2015 puna-
ja valkoviineiksi. Vuoden viini –ehdokkaiden tulee olla Alkon
normaalivalikoimassa, alle 32 euron hintaisia ja ”viiden tähden” viinejä,
toisin sanoen nämä viinit ilmentävät parhaalla mahdollisella tavalla rypälelajikkeensa
ja tuotantoalueensa ominaispiirteitä, viinin valmistusprosessi on ollut kauttaaltaan täysin
virheetön, ja lisäksi hapokkuus, hedelmäisyys, alkoholi sekä tanniinit ovat
tasapainossa. Parinkymmenen laatuviinin joukosta ehdokkaiksi nousi kolme valko-
ja kolme punaviiniä, joita nopeimmat saivat maistella Viini –lehden tastingissa
Viini, Ruoka ja Hyvä Elämä –messuilla Helsingin Messukeskuksessa jo ensimmäistä
kertaa heti perjantaina. Seuraavat tastingit pidetään messujen viinialueen
luentosalissa tänään lauantaina klo 12 sekä huomenna sunnuntaina klo 16. Vuoden viinit valitaan jo kahdettatoista kertaa.
Messujen tastingyleisö valitsee omat
suosikkinsa äänten jakautuessa yleenä melko tasaisesti kaikille kolmelle
viinille kummassakin kategoriassa, kuten taaskin tapahtui. Yleisö voi äänestää parasta viiniä myös Viini –lehden nettisivuilla 30.11. asti. Kaikkien äänestäneiden
kesken arvotaan puoli tusinaa Riedelin Veritas Champagne Wine Glass –lasia. Lopullisen
valinnan tekevät kuitenkin Rinta-Huumo ja Berglund, ja voittajat julkaistaan vuoden
viimeisessä Viini –lehdessä, joka ilmestyy 11. joulukuuta. Voittajaviinit myydään Alkosta
loppuun usein jo julkaisupäivänä.
VALKOVIINIT
Leyda Sauvignon Blanc Lot 4 2014
Valkoviini / Leyda Valley / San
Antonio, Chile
VSPT
Sauvignon Blanc
12,99 € (0,75 l)
Hyvin haalean keltaisen viini tuoksu
on varsin mineraalinen ja siitä nousee esiin mummon pihan karviaiset ja
raparperit. Maku, joka on erittäin kuiva ja hapokas, antaa enemmän kuin mitä
tuoksu lupaa. Hedelmäisen sitruksinen, hiukan yrttinen ja ehkä jopa aavistuksen
juureksinen maku jää kuitenkin minun suussani vähän ohueksi. Rinta-Huumo
luonnehti Sauvignon Blanc –rypäleitä siten, että niistä tehdyssä viinissä ei
ole mitään liikaa, että ”luuston” ympärillä on juuri sopivasti ”lihaksia”.
Asiantuntijalausunnosta huolimatta rohkenen todeta, että ainakin minun lasissani tämän Sauvignon Blancin ”lihakset”
vaikuttivat hiukan anorektisilta.
Viini –lehden ruokasuositus:
savustetut kala- ja äyriäisruoat
Alkon ruokasuositus: pikkusuolaiset /
salaatit, kasvisruoka / vähärasvainen kala / äyriäiset
La Soufrandise Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 2013
Valkoviini / AC Pouilly-Fuissé /
Bourgogne, Ranska
Domaine La Soufrandise
Chardonnay
21,90 € (0,75 l)
Puhtaan vaaleankeltaisessa viinissä
on melko hillitty, rypäleille tyypillinen tuoksu. Kuiva ja hedelmäinen maku
nostaa kielelle kypsän aprikoosin ja keltaisen luumun. Tammisuus jää sopivasti
taka-alalle, mutta muistuttaa Chardonnayn luonteesta. Pitkä ja miellyttävä jälkimaku.
Olkoonkin, että Chardonnay on monessa tilanteessa jo varsinainen klisee, tämä
viini nousi silti minun listallani valkoviinien ykköseksi.
Viini –lehden ruokasuositus: huolella
valmistetut runsaat kalaruoat
Alkon ruokasuositus: kana, kalkkuna /
rasvainen kala / riistalinnut / äyriäiset
Trimbach Pinot Gris Réserve 2012
Valkoviini / AC Alsace / Ranska
Trimbach
Pinot Gris
19,90 € (0,75 l)
Vaaleahkossa viinissä on hiukan mausteinen,
makean kukkainen, suorastaan parfyyminen tuoksu, joka indikoi myös
makumaailmaa. Puolikuiva Trimbach on sopivasti hapokas ja moniulotteinen, jonka
mausta löytyy erilaisia vivahteita hunajasta hedelmäkarkkiin. Pitkä ja
puolikuivaksi yllättävän miellyttävä jälkimaku. Vaatii jonkin verran makeutta myös ruoalta.
Viini –lehden ruokasuositus: runsasmakuiset
kalaruoat sekä makean täyteläiset äyriäisruoat
Alkon ruokasuositus: itämainen ruoka
/ kana, kalkkuna / miedot juustot / porsas
PUNAVIINIT
Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2011
Punaviini / DOC Valpolicella
Superiore / Veneto, Italia
Zenato
Rondinella, Oseleta, Croatina,
Corvina
19,97 € (0,75 l)
Kypsän kirsikan punaisessa viinissä
on täyteläinen, jopa hiukan savuinen tuoksu. Runsaat, mutta pehmeähköt
tanniinit kipristelevät kielellä ja niitä myötäilee paksu, tumman marjaisa
maku. Tuoksu ja maku kertovat samaa tarinaa ja tiivis jälkimaku viipyy suussa
pitkään.
Viini –lehden ruokasuositus:
suurriista paistina sekä padassa kypsytettynä, myös kypsät kovat juustot
Alkon ruokasuositus: lammas /
pataruoka / riista / voimakkaat juustot
Luigi Bosca Cabernet Franc 2011
Punaviini / Luján de Cuyo, Mendoza /
Argentiina
Bodega Luigi Bosca
Cabernet Franc
17,89 € (0,75 l)
Hiukan kalpean punaisessa
argentiinalaisviinissä on kypsän mustikan ja mustaherukan, jopa hiukan mullan
tuoksua. Tanniinisuus on enemmänkin täyteläistä kuin makunautintoa häiritsevää.
Mausteisuus ja tammisuus täydentävät hyvin kypsien hedelmien ja marjojen
tuoksua. Pitkä, maanläheisen lämmittävä jälkimaku.
Viini –lehden ruokasuositus: yksinkertaiset
ruoat tummasta lihasta tai suurriistasta
Alkon ruokasuositus: grilliruoka /
nauta / lammas / riista
Coma Vella 2007
Punaviini / DOQ Priorat / Katalonia,
Espanja
Mas d'en Gil
Merlot, Syrah, Garnacha Peluda,
Garnacha País, Cariñena, Cabernet Sauvignon
31,90 € (0,75 l)
Hiukan violettiin vivahtava
espanjalaisviini tarjoaa tuoksussaan niin paahteisuutta kuin marjaisuuttakin.
Kuuden eri rypäleen sekoitus on maultaan täyteläinen ja samassa linjassa
tuoksun kanssa. Pehmeät tanniinit ja marjaisa hapokkuus tekevät tästä viinistä
erityisen nautittavan. Pitkä ja hyvä jälkimaku. Pitkän miettimisen jälkeen
tämä oli lopulta punaviineistä oma suosikkini.
Viini –lehden ruokasuositus:
selkeäpiirteiset ruoat tummasta lihasta, myös riistalihat ja kovat suolaiset
jusutot
Alkon ruokasuositukset: grilliruoka /
lammas / nauta / voimakkaat juustot
Viime vuonna olin Rinta-Huumon ja Berglundin kanssa samaa mieltä parhaista viineistä. Saa nähdä, mahtavatko mielipiteemme tänä vuonna osua yksiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti