lauantai 24. lokakuuta 2015

Vuoden Viini 2015 finalistit, Viini -lehden tastingViini –lehden Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund ovat valinneet ehdokkaat vuoden 2015 puna- ja valkoviineiksi. Vuoden viini –ehdokkaiden tulee olla Alkon normaalivalikoimassa, alle 32 euron hintaisia ja ”viiden tähden” viinejä, toisin sanoen nämä viinit ilmentävät parhaalla mahdollisella tavalla rypälelajikkeensa ja tuotantoalueensa ominaispiirteitä, viinin valmistusprosessi on ollut kauttaaltaan täysin virheetön, ja lisäksi hapokkuus, hedelmäisyys, alkoholi sekä tanniinit ovat tasapainossa. Parinkymmenen laatuviinin joukosta ehdokkaiksi nousi kolme valko- ja kolme punaviiniä, joita nopeimmat saivat maistella Viini –lehden tastingissa Viini, Ruoka ja Hyvä Elämä –messuilla Helsingin Messukeskuksessa jo ensimmäistä kertaa heti perjantaina. Seuraavat tastingit pidetään messujen viinialueen luentosalissa tänään lauantaina klo 12 sekä huomenna sunnuntaina klo 16. Vuoden viinit valitaan jo kahdettatoista kertaa.

Messujen tastingyleisö valitsee omat suosikkinsa äänten jakautuessa yleenä melko tasaisesti kaikille kolmelle viinille kummassakin kategoriassa, kuten taaskin tapahtui. Yleisö voi äänestää parasta viiniä myös Viini –lehden nettisivuilla 30.11. asti. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan puoli tusinaa Riedelin Veritas Champagne Wine Glass –lasia. Lopullisen valinnan tekevät kuitenkin Rinta-Huumo ja Berglund, ja voittajat julkaistaan vuoden viimeisessä Viini –lehdessä, joka ilmestyy 11. joulukuuta. Voittajaviinit myydään Alkosta loppuun usein jo julkaisupäivänä.


VALKOVIINIT

Leyda Sauvignon Blanc Lot 4 2014
Valkoviini / Leyda Valley / San Antonio, Chile
VSPT
Sauvignon Blanc
12,99 € (0,75 l)

Hyvin haalean keltaisen viini tuoksu on varsin mineraalinen ja siitä nousee esiin mummon pihan karviaiset ja raparperit. Maku, joka on erittäin kuiva ja hapokas, antaa enemmän kuin mitä tuoksu lupaa. Hedelmäisen sitruksinen, hiukan yrttinen ja ehkä jopa aavistuksen juureksinen maku jää kuitenkin minun suussani vähän ohueksi. Rinta-Huumo luonnehti Sauvignon Blanc –rypäleitä siten, että niistä tehdyssä viinissä ei ole mitään liikaa, että ”luuston” ympärillä on juuri sopivasti ”lihaksia”. Asiantuntijalausunnosta huolimatta rohkenen todeta, että ainakin minun lasissani tämän Sauvignon Blancin ”lihakset” vaikuttivat hiukan anorektisilta.
Viini –lehden ruokasuositus: savustetut kala- ja äyriäisruoat
Alkon ruokasuositus: pikkusuolaiset / salaatit, kasvisruoka / vähärasvainen kala / äyriäiset


La Soufrandise Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 2013
Valkoviini / AC Pouilly-Fuissé / Bourgogne, Ranska
Domaine La Soufrandise
Chardonnay
21,90 € (0,75 l)

Puhtaan vaaleankeltaisessa viinissä on melko hillitty, rypäleille tyypillinen tuoksu. Kuiva ja hedelmäinen maku nostaa kielelle kypsän aprikoosin ja keltaisen luumun. Tammisuus jää sopivasti taka-alalle, mutta muistuttaa Chardonnayn luonteesta. Pitkä ja miellyttävä jälkimaku. Olkoonkin, että Chardonnay on monessa tilanteessa jo varsinainen klisee, tämä viini nousi silti minun listallani valkoviinien ykköseksi.
Viini –lehden ruokasuositus: huolella valmistetut runsaat kalaruoat
Alkon ruokasuositus: kana, kalkkuna / rasvainen kala / riistalinnut / äyriäiset


Trimbach Pinot Gris Réserve 2012
Valkoviini / AC Alsace / Ranska
Trimbach
Pinot Gris
19,90 € (0,75 l)

Vaaleahkossa viinissä on hiukan mausteinen, makean kukkainen, suorastaan parfyyminen tuoksu, joka indikoi myös makumaailmaa. Puolikuiva Trimbach on sopivasti hapokas ja moniulotteinen, jonka mausta löytyy erilaisia vivahteita hunajasta hedelmäkarkkiin. Pitkä ja puolikuivaksi yllättävän miellyttävä jälkimaku. Vaatii jonkin verran makeutta myös ruoalta. 
Viini –lehden ruokasuositus: runsasmakuiset kalaruoat sekä makean täyteläiset äyriäisruoat
Alkon ruokasuositus: itämainen ruoka / kana, kalkkuna / miedot juustot / porsas
PUNAVIINIT

Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2011
Punaviini / DOC Valpolicella Superiore / Veneto, Italia
Zenato
Rondinella, Oseleta, Croatina, Corvina
19,97 € (0,75 l)

Kypsän kirsikan punaisessa viinissä on täyteläinen, jopa hiukan savuinen tuoksu. Runsaat, mutta pehmeähköt tanniinit kipristelevät kielellä ja niitä myötäilee paksu, tumman marjaisa maku. Tuoksu ja maku kertovat samaa tarinaa ja tiivis jälkimaku viipyy suussa pitkään.
Viini –lehden ruokasuositus: suurriista paistina sekä padassa kypsytettynä, myös kypsät kovat juustot
Alkon ruokasuositus: lammas / pataruoka / riista / voimakkaat juustot


Luigi Bosca Cabernet Franc 2011
Punaviini / Luján de Cuyo, Mendoza / Argentiina
Bodega Luigi Bosca
Cabernet Franc
17,89 € (0,75 l)

Hiukan kalpean punaisessa argentiinalaisviinissä on kypsän mustikan ja mustaherukan, jopa hiukan mullan tuoksua. Tanniinisuus on enemmänkin täyteläistä kuin makunautintoa häiritsevää. Mausteisuus ja tammisuus täydentävät hyvin kypsien hedelmien ja marjojen tuoksua. Pitkä, maanläheisen lämmittävä jälkimaku. 
Viini –lehden ruokasuositus: yksinkertaiset ruoat tummasta lihasta tai suurriistasta
Alkon ruokasuositus: grilliruoka / nauta / lammas / riista

  
Coma Vella 2007
Punaviini / DOQ Priorat / Katalonia, Espanja
Mas d'en Gil
Merlot, Syrah, Garnacha Peluda, Garnacha País, Cariñena, Cabernet Sauvignon
31,90 € (0,75 l)

Hiukan violettiin vivahtava espanjalaisviini tarjoaa tuoksussaan niin paahteisuutta kuin marjaisuuttakin. Kuuden eri rypäleen sekoitus on maultaan täyteläinen ja samassa linjassa tuoksun kanssa. Pehmeät tanniinit ja marjaisa hapokkuus tekevät tästä viinistä erityisen nautittavan. Pitkä ja hyvä jälkimaku. Pitkän miettimisen jälkeen tämä oli lopulta punaviineistä oma suosikkini.
Viini –lehden ruokasuositus: selkeäpiirteiset ruoat tummasta lihasta, myös riistalihat ja kovat suolaiset jusutot
Alkon ruokasuositukset: grilliruoka / lammas / nauta / voimakkaat juustot

Viime vuonna olin Rinta-Huumon ja Berglundin kanssa samaa mieltä parhaista viineistä. Saa nähdä, mahtavatko mielipiteemme tänä vuonna osua yksiin.


Ei kommentteja: