lauantai 10. lokakuuta 2015

Poire Belle Hélène


Päärynää ”Belle Helene” on klassikkojälkiruoka, joka juontaa juurensa 1860-luvun Ranskaan. Jacques Offenbachin vuonna 1864 säveltämä satiirinen operetti ’Kaunis Helena’ on parodia Troijan Helenan tarinasta ja Troijan sodan syistä. Tästä operetista inspiroituneena maailmankuulu keittiömestari Auguste Escoffier loi jälkiruoan, jonka nimesi kauniin Helenan mukaan, Poire Belle Hélène. Jälkiruoka sisälsi sokeriliemessä keitettyjä päärynöitä, vaniljajäätelöä, lämmintä suklaakastiketta sekä sokerihuurrettuja orvokkeja. Nykyisin päärynät ovat useimmiten tölkkipäärynöitä ja orvokit vaihtuneet mantelilastuihin. Orvokkeja minulla ei ole, mutta itse makeaan jälkiruokaviiniin säilöttyjä päärynöitä kylläkin. Niistä tuli mitä mainioin kauniin Helenan jälkiruoka.



Suklaakastike

1 dl täysmaitoa
0,5 dl kuohukermaa
4 rkl tomusokeria
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
150 g hyvää maitosuklaata
30 g suolatonta voita

Sekoita kattilassa maito, kerma sekä tomusokeri ja kuumenna kiehumispisteeseen. Nosta kattila pois lämmöltä ja lisää siivilöity kaakaojauhe sekä pieniksi paloiksi hienonnettu suklaa (käytin Fazerin sinistä). Sekoita kunnes suklaa on täysin sulanut kastikkeen joukkoon. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen voi pieninä paloina. Voi antaa suklaakastikkeelle kiitoa. Käytä kastike hiukan lämpimänä. Jos kastiketta täytyy lämmittää uudelleen, lämmitä se varovasti vesihauteessa, ei kuitenkaan kovin kuumaksi.


Poire Belle Hélène
(yksi annos)

1 sokeriliemessä keitetty päärynä
1 pallo hyvää vaniljajäätelöä
lämmintä suklaakastiketta
paahdettuja mantelilastuja


Ei kommentteja: