Päärynää ”Belle Helene” on klassikkojälkiruoka, joka juontaa juurensa 1860-luvun Ranskaan. Jacques Offenbachin vuonna 1864 säveltämä satiirinen operetti ’Kaunis Helena’ on parodia Troijan Helenan tarinasta ja Troijan sodan syistä. Tästä operetista inspiroituneena maailmankuulu keittiömestari Auguste Escoffier loi jälkiruoan, jonka nimesi kauniin Helenan mukaan, Poire Belle Hélène. Jälkiruoka sisälsi sokeriliemessä keitettyjä päärynöitä, vaniljajäätelöä, lämmintä suklaakastiketta sekä sokerihuurrettuja orvokkeja. Nykyisin päärynät ovat useimmiten tölkkipäärynöitä ja orvokit vaihtuneet mantelilastuihin. Orvokkeja minulla ei ole, mutta itse makeaan jälkiruokaviiniin säilöttyjä päärynöitä kylläkin. Niistä tuli mitä mainioin kauniin Helenan jälkiruoka.
1 dl täysmaitoa
0,5 dl kuohukermaa
4 rkl tomusokeria
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
150 g hyvää maitosuklaata
30 g suolatonta voita
Sekoita kattilassa maito, kerma sekä tomusokeri ja
kuumenna kiehumispisteeseen. Nosta kattila pois lämmöltä ja lisää siivilöity kaakaojauhe sekä pieniksi
paloiksi hienonnettu suklaa (käytin Fazerin sinistä). Sekoita kunnes suklaa on täysin sulanut kastikkeen
joukkoon. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen voi pieninä paloina. Voi antaa
suklaakastikkeelle kiitoa. Käytä kastike hiukan lämpimänä. Jos kastiketta
täytyy lämmittää uudelleen, lämmitä se varovasti vesihauteessa, ei kuitenkaan
kovin kuumaksi.
Poire
Belle Hélène
(yksi
annos)
1 sokeriliemessä keitetty päärynä
1 pallo hyvää vaniljajäätelöä
lämmintä suklaakastiketta
paahdettuja mantelilastuja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti