Pari vuotta sitten M onnistui löytämään
kiiskifileitä Turun kauppahallista. Sellaiseen harvinaisuuteen pitää tarttua,
sillä kiiski on varmaan maukkain kala, mitä Suomen vesissä uiskentelee. Pienen
kokonsa, piikikkään olemuksensa ja limaisen pintansa takia kiiski ei kuitenkaan
ole niitä helpoimpia perattavia, joten ei mikään ihme ettei niitä näy useammin
myynnissä.
Kiiski sopisi hyvin säilykekalaksi,
kuten se on ollutkin. Ostimme taannoin Rukalta palatessamme pinon Kuusamon savukiiskisäilykettä.
Nyt kun avasimme viimeisen purkin ja nautimme pikkiriikkiset kalat voileivän
päällä hartaan hiljaisuuden vallitessa, totesimme sen olevan sitten tasan
viimeinen savukiiskipurkki. Koskaan. Ever. Kiiski ei nimittäin enää kuulu
Kuusamon kalajalosteen tuotteisiin. Muikkua, siikaa, kirjolohta, särkeä ja
nieriää, mutta ei sitä parasta – kiiskeä… r.i.p.
kuva: peda.net |
kiiski Gymnocephalus cernuus
Ahvenkaloihin kuuluva kiiski muistuttaa ulkoisesti sukulaisiaan ahventa ja kuhaa. Kiiski on kuitenkin näitä paljon pienempi. Täysikasvuinen kiiski painaa vain jotain 10 ja 250 gramman väliltä, joten niitä saa pyydystää melkoisen kasan jotta saataisiin edes yhtä keskikokoista ahventa vastaava määrä kalaa. Jos kiisken (lue: ison kasan kiiskiä) jaksaa suomustaa ja fileoida, siitä saa todella herkullisen kalaruoan.
Ahvenkaloihin kuuluva kiiski muistuttaa ulkoisesti sukulaisiaan ahventa ja kuhaa. Kiiski on kuitenkin näitä paljon pienempi. Täysikasvuinen kiiski painaa vain jotain 10 ja 250 gramman väliltä, joten niitä saa pyydystää melkoisen kasan jotta saataisiin edes yhtä keskikokoista ahventa vastaava määrä kalaa. Jos kiisken (lue: ison kasan kiiskiä) jaksaa suomustaa ja fileoida, siitä saa todella herkullisen kalaruoan.
Suomustamattomanakin niistä voi tehdä maukkaan kalaliemen. Siltä varalta että
kiiskiä kulkeutuu jonkun keittiöön, tässä vanha resepti maailman parhaan kalaliemen
valmistukseen.
Kirkas
kalaliemi (kiiskistä)
3 l vettä
2 kg kiiskiä
2 tl suolaa
1 porkkana
1/2 selleriä
1 sipuli
1 laakerinlehti
pieni palanen inkivääriä
8 maustepippuria
kirkastamiseen:
pari
valkuaista ja munankuorta
Kiisket perataan ja huuhdotaan. Kaikki ainekset
ladotaan isoon kattilaan ja asetetaan hiljalleen kuumenemaan. Keitto saa kiehua
3 tuntia ja siivilöidään sitten kuumaan veteen kastetun siivilävaatteen
lävitse. Kaloista on tarkkaan liemi paineltava. Ellei keitto ole tarpeeksi
kirkasta, kirkastetaan se munankuorilla ja valkuaisilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti