tiistai 13. lokakuuta 2015

Epäonnistumisen päivä 13.10. ja Nordic Haggis eli maksalaatikko#DayForFailure 
Hyvää Kansainvälistä Epäonnistumisen Päivää 13. lokakuuta. Facebookissa sitä juhlitaan ainakin siten, että sana international eli kansainvälinen on epäonnistuneesti käännetty sanaksi kansallinen . Viimeinen virallinen päivitys siellä on viime vuodelta, joten tänä vuonna ilmeisesti epäonnistuttiin koko päivän muistamisessa.  

Epäonnistumisen päivänä ei kannata kokata itse, vaan ihan suosiolla ostaa eineksiä lämmitettäväksi.

Uutisissa kerrottiin, että lenkkimakkaran ja maksalaatikon suosio on hiipunut, ja niiden tilalle ostetaan nyt rahkaa sekä kanaa. Vaikka itsekin joskus valmistamme maksalaatikkoa, pidämme Saarioisten perinteistä maksalaatikkoa Suomen parhaana einesruokana (ei ole maksettu mainos). Se on myös oikeastaan ainoa einesruoka, jota joskus syömme. Mikä olisikaan helpompaa kuin hakea pari rasiaa maksalaatikkoa lähimmästä kaupasta silloin, kun kotikokkiin iskee täydellinen laiskuus. Kyllä, se laiskuus iskee joskus ahkerampaankin ruokaharrastajaan. Hiukan voita sulamaan paistinpannulle ja siihen maksalaatikot lämpiämään. Ruoka on lautasella noin kymmenessä minuutissa. Lisäksi tarvitaan vain ripaus Maldonsuolaa sekä puolukkahilloa ja/tai maustekurkkua. Mikrossa lämmittämällä maksalaatikosta ei tule läheskään yhtä hyvää kuin paistinpannulla.

Skotlannissa valmistetaan mielenkiintoista perinneruokaa nimeltä haggis. Kun selailee erilaisia haggis –reseptejä, huomaa miten maksalaatikkoa voisi hyvällä syyllä kutsua nimellä ”Nordic Haggis”. Jos tässä maassa olisi riittävästi halua ja markkinointiosaamista, laadukkaista aineksista valmistetusta maksalaatikosta voisi tulla vaikka kuinka trendikäs vientituote. Mutta eihän se kuitenkaan onnistu, eihän? No ei tietenkään, miten sellainen nyt voisi suomalaisilta muka onnistua. Mitä ne muutkin meistä ajattelisivat... Unohdetaan koko juttu. Kun ei yritä mitään, ei voi epäonnistuakaan.


2 kommenttia:

Aila kirjoitti...

En ole koskaan tykännyt maksalaatikosta, mutta nyt tuli tarve tehdä sitä itse ja oli niin hyvää että teen toistekin!
Haggista olen syönyt useita kertoja, maku ja rakenne on enemmänkin ryynimakkaran ja maksalaatikon väliltä,maksalle se ei kylläkään maistu ja on jopa tulisen pippurinen.

Tuplaespresso kirjoitti...

Day For Failure :) Taisin onnistua päivän teemassa :)
Ajattelin lähinnä sitä, että kun meikäläinen ruoka on paljon yksinkertaisempaa kuin muualla, niin haggisin aineista voidaan poistaa ne suomalaiseen makuun oudot ainekset kuten keuhkot ja sydämet, ja silloin siitä tulee "Nordic haggis". Olisi pitänyt kirjoittaa vähän laveampaa selitystä jotta lukijat pysyisivät ajatusteni perässä...

Mutta maksalaatikko on hyvää, varsinkin itse tehty.