perjantai 23. lokakuuta 2015

Sinappikanaa ja perunagratiini Dauphinoise



Tämän aterian alkuperäinen resepti löytyi Jamie Oliverin 30 minute meals –kirjasta. Siinä ammattikokki sai sen puristettua 30 minuuttiin jälkiruoankin kera, mutta koska minulla ei ollut niin kova hoppu, käytin siihen enemmän aikaa. Halusin, että perunagratiini varmasti olisi kypsää, ettei tulisi pettymystä. Noissa minuuttiresepteissä ei yleensä myöskään huomioida sitä aikaa, mikä menee aineiden ja tarvikkeiden esille ottoon sekä pilkkomiseen, vaan kaikki on valmiina pöydällä kellon lähtiessä käyntiin.

(Blogissamme on aiemmin julkaistu lähes saman nimisen perunaruoan ohje, ”Pommes Dauphine”, mutta näillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, vaan ovat täysin eri ruokia.)


Perunagratiini Dauphinoise

1                                          punasipuli ohuina viipaleina
650 g                                   yleisperunaa kuorittuna ja ohuina viipaleina
¼                                         muskottipähkinää raastettuna
2                                          valkosipulin kynttä viipaloituna
2 dl                                     kuohukermaa
1 dl                                     kuumaa vettä
3                                          öljyyn säilöttyä sardellifilettä hienonnettuna
80 + 20 g                             parmesaanijuustoa raastettuna
2                                          laakerinlehteä
1 tl                                      tuoreita timjaminlehtiä hienonnettuna
                                            rouhittua merisuolaa
                                            mustapippuria myllystä
                                            oliiviöljyä

Kuumenna uuni 190 asteeseen. Kuori ja viipaloi perunat ja halkaistu punasipuli mandoliinilla tai terävällä veitsellä. Viipaloi valkosipuli ja sardellit. Raasta parmesaani ja nypi timjaminlehdet. Laita peruna- ja sipuliviipaleet uunivuokaan ja sirottele sinne sardelli ja valkosipuli. Mausta muutamalla rouhauksella suolaa ja mustapippuria ja lisää laakerinlehdet ja pääosa parmesaaniraasteesta. Lorauta tilkka oliiviöljyä käsiisi ja sekoita kaikki aineet ja levitä tasaiseksi uunivuokaan. Sekoita kerma ja vesi ja kaada seos vuokaan. Laita uuniin noin 45 minuutiksi. Kun perunat ovat jo kauniin väriset niin ripottele pinnalle loppu parmesaani, johon on sekoitettu timjaminlehdet. Laita takaisin uuniin 10 minuutiksi. Nosta uunista ja anna vetäytyä 15 minuuttia.


Sinappibroileri

5                                          koipireittä paloiteltuna kahteen osaan (alkup. kokonaisia rintafileitä)
1 – 1,5 rkl                           tuoreita rakuunan (alkup. rosmariinin) lehtiä hienonnettuna
                                            Colman’s  sinappijauhetta
 1                                         purjo halkaistuna ja viipaloituna
 4                                         valkosipulin kynttä hienonnettuna
 0,5 - 1 dl                            kuivaa valkoviiniä
 n. 1 dl                                kuohukermaa
 1,5 tl                                  karkeaa Dijon sinappia
                                            suolaa myllystä
                                            mustapippuria myllystä
                                            oliiviöljyä

Nypi rakuunan lehdet ja hienonna ne. Laita kanat kulhoon. Sirottele niille sinappijauhetta ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Käännä ja mausta toiseltakin puolelta. Lisää hienonnettu rakuuna ja loraus oliiviöljyä ja Hiero käsin mausteet kananpaloille. Kuumenna paistinpannu, lisää loraus oliiviöljyä ja laita kanat pannulle nahkapuoli alaspäin. Puhdista ja viipaloi purjo sekä hienonna valkosipulin kynnet. Käännä kanat ja lisää pannulle purjo ja valkosipuli. Lorauta valkoviini pannulle ja anna kiehua. Lisää kerma ja hauduta kannen alla, kunnes kanat tuntuvat kypsiltä.
Nosta kanat pannulta. Jos käytät rintafileitä, niin tässä vaiheessa ne voi pilkkoa pienemmiksi. Sekoita pannulle karkea sinappi ja tarkista maku. Mausta lisää tarvittaessa. Kaada seos tarjoiluastiaan ja nosta kananpalat sille.


Ei kommentteja: