sunnuntai 27. syyskuuta 2020

Yksi sorsa, kaksi ruokaa 1: sorsanrinnat viherpippuri-kermakastikkeessa


Metsästin viikonloppusorsamme kaupan pakastealtaasta. Ei siis päästy nauttimaan lennosta tiputettua, vaan tarhassa kasvanutta, joka on syömänsä ravinnon johdosta jonkin verran eri makuinen kuin oikea riistasorsa, mutta hyvää se(kin) oli.

Yhdestä sorsasta saa kahdelle kahden päivän ateriat. Lauantaisorsa oli paistettua sorsanrintaa viherpippuri-kermakastikkeessa. Samalla sorsan ranka koipineen ja siipineen kiehui maukkaaksi liemeksi sunnuntaiateriaa varten. Sunnuntaisorsa oli itse tehtyjä sorsa- ja metsäsienitortelloneja kevyesti suurustetussa sorsakeitossa.

M irrotti sorsasta täkkälihat, mutta jätti ne nahastaan kiinni toisiinsa. Viimeistelin ulkoreunoilta ylimääräisen nahan ja paistoin ne tällaisenaan yhdessä. Vasta lautaselle leikkasin ne erilleen toisistaan. Siten nahka ei kutistunut samalla tavoin kuin jos olisin paistanut rinnat erillisinä. Näin tehdään toistekin.



Sorsanrinnat viherpippuri-kermakastikkeessa

yhden sorsan rinta- eli täkkälihat nahkoineen
1 rkl  rypsiöljyä
1 rkl  voita
3 cl  konjakkia
2 rkl  soijakastiketta
1,5 rkl  viherpippureita
2-3 dl  kermaa
hienoa merisuolaa ja valkopippuria myllystä




(Nypi sorsanrintojen nahkapuolelta sinne vielä jääneet höyhentupet) ja mausta sorsanrinnat molemmin puolin merisuolalla ja valkopippurilla.

Kuumenna rypsiöljy paistinpannulla ja aseta sorsanrinnat pannulle nahkapuoli alaspäin. Paista kunnes nahkapuoli on hyvin ruskistunut ja rapea. Käännä lihat nahkapuoli ylöspäin, lisää voi ja kypsennä lihoja vielä hetki. Yhteensä sorsanrintojen kypsennykseen kuluu noin viisi minuuttia, jolloin niiden sisus ei ole liian raaka eikä liian kypsä, vaan juuri sopivasti rosee. Nosta valmiit sorsanrinnat pannulta lautaselle vetäytymään. Älä peitä lihaa ettei nahka pehmene! Lihat saavat jäähtyä, sillä ne lämmitetään vielä juuri ennen tarjoilua.

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.

Valmista kastike samalle pannulle pesemättä sitä välillä. Lisää kuumalle pannulle konjakki sekä soijakastike ja keitä kokoon muutaman minuutin ajan. Lisää sitten viherpippurit ja sekoittele niitä pannulla minuutin verran. Lisää lopuksi kerma ja hauduta kastiketta miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Tarkista maku ja lisää suolaa/valkopippuria mikäli tarvitsee.

Vähän ennen tarjoilua laita sorsanrinnat uunipannulle nahkapuoli ylöspäin ja paahda niitä uunin ylätasolla 220 asteessa parin minuutin ajan kunnes lämpenevät. Lopuksi leikkaa sorsanrinnat irti toisistaan.

Lautasella lisukkeena keitettyjä juureksia ja vuonankaalia.



Sorsaliemi sorsan rangasta

(Jos käytät pakastettua sorsaa, niin anna sen sulaa hitaasti jääkaapissa ainakin 24 tuntia tai jopa 48 tuntia jos kaappi on kylmä). Leikkaa rintalihat nahkoineen irti rangasta ja irrota koivet sekä siivet. Rintalihoja ei tarvita liemeen, vaan ne käytetään erikseen.

yksi patavalmis sorsa paloiteltuna ilman rintalihoja
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
muutama nokare voita
pieni pala juuriselleriä
pieni pala palsternakkaa
1  keskikokoinen porkkana
2  uutta sipulia varsineen
3 dl  valkoviiniä
5 dl  lihalientä
5 dl  kanalientä
3  timjaminoksaa
1-2  rosmariininoksaa

Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Huuhtele sorsan palat, kuivaa ne huolella ja hiero sekä sisälle että pinnalle suolaa ja pippuria. Ruskista ne pannulla voissa ja nosta uunipataan. Ruskista samalla pannulla paloitellut juurekset sekä sorsan maksa ja sydän, mikäli ne on jätetty sorsan sisään, ja siirrä nekin pataan. Huuhtele pannu valkoviinillä, kiehauta ja kaada uunipataan. Lisää vielä kuuma liha- ja kanaliemi sekä mausteyrtit. Anna hautua noin 3 tuntia. Lisää tarvittaessa kiehuvaa vettä ja käännä ranka paistumisen aikana. Tästä tulee noin yksi litra sorsalientä. Siivilöi liemi toiseen astiaan ja ota kypsistä sorsanpaloista talteen kaikki irtoava sorsanliha, sillä se tarvitaan seuraavaan ruokaan.

Ei kommentteja: