Alkuillasta oli vielä väljää. |
Ei sitä
ihminen aina ymmärrä, mitä menee lupaamaan. Kuten että lupaa hoitaa taloyhtiön
pihajuhlien järjestelyt ruokineen… Pahoittelen kuvien vähyyttä ja heikkoa
laatua.
Talo on
ollut julkisivuremontin takia hupussa toukokuusta lähtien ja urakoitsija on
luvannut jouluksi valmista. Siihen asti katsotaan tietokoneelta säätutkasta ja kelikameroista, millainen sää
ulkona mahtaa olla ja toivotaan, että viileitä päiviä riittää edelleen. Viime
vuonna, kun helteet jatkuivat kesällä yli kuusi viikkoa, vanhan talon rakenteet
varasivat lämpöä niin, että vielä syyskuun lopulla meillä oli sisälämpötila noin 28 astetta. Kauhistuttaa ajatellakin, millainen ”ruotsalainen sauna” pressujen
alla nyt olisikaan, jos tämä kesä olisi ollut samanlainen. En ole kuullut
että yksikään naapuri olisi tänä vuonna erityisesti kaivannut helteitä.
Pientä
piristystä remontin keskelle saatiin, kun hallitus keksi juhlia talon
110-vuotispäivää. Pihan puoli ei onneksi ole remontin kourissa, vaan se on
kunnostettu muutama vuosi sitten. Sinne siis päätettiin kattaa pitopöytä ja
alkaa etsiä sopivia sponsoreita. Ei tämä järjestely onneksi ollut ihan uutta
minulle, sillä parit bileet siellä on pidetty ennenkin. Se työn määrä vaan oli päässyt
minulta autuaasti unohtumaan. Onneksi sama vanha talkooporukka ilmoittautui
taas vapaaehtoiseksi keittiöhommiin ja menu jaettiin sopivasti tekijöiden
kesken. Ruokalista laadittiin periaatteella ”jokaiselle jotain” ja ”paljon,
mutta hyvää”.
Pancetta-leipätikkuja, lihapullia ja lyttypottuja. |
MENU
fenkoli-vesimeloni-pistaasisalaatti
kylmä
sinappi-kermaviilikastike
Fenkoli-vesimelonisalaattia, kermaviilikastiketta ja caponataa. |
Henkilömäärä
oli suurinpiirtein tiedossa noin viikkoa ennen juhlia, joten vasta silloin
pääsin viimeistelemään reseptien ainesmäärät, tekemään hankinnat ja jakamaan ainekset
talkooväelle ruoanlaittoa varten. Ihan vinkiksi muille: kun tällaisen tapahtuman vierasmäärä menee
yli neljänkymmenen, kannattaa viimeistään silloin vakavasti harkita jonkun ihan oikean
cateringfirman ihan oikeiden kokopäivätoimisten ammattilaisten palkkaamista. Me kokkasimme noin
kuudellekymmenelle ja siinä alkaa jo kylmätilan rajoituksetkin tulla vastaan.
Yhdessä M:n kanssa väänsimme edellisenä iltana noin 600 lihapullaa, M teki taikinat ja minä pyörittelin
ja paistoin lihapullat. Iso kiitos menee (aakkosjärjestyksessä) Anulle,
Katille, Liisalle, Paulalle ja Sarille, jotka tekivät kaikki muut syötävät.
Juomat saimme urakoitsijoilta ja naapurin PikkuMikon kauppa tarjosi osan
raaka-aineista kun kauniisti pyysimme, kiitos niistä kaikista.
Pressukatos piti röyhkeät lokit loitolla. |
Julkisivu-urakoitsija
rakensi katoksen, ei niinkään sateensuojaksi, vaan lokkisuojaksi
tarjoilupöydälle. Remonttiteemaan sopivaksi katos koottiin rakennustelineistä ja
suojapressusta. Samasta paikasta saimme myös maalipönttösaavit viini- ja
olutpullojen viilentämiseen. Vissyt tehtiin itse paikan päällä Helsingin
erinomaiseen (Päijänteeltä tulleeseen) kraanaveteen.
Juomia pienille ja isoille juhlijoille. |
Neljän tunnin aikana näissä juhlissa oli mukana yli
puolet kaikista osakkaista ja asukkaista, kuka koko illan, kuka vain piipahtamassa. Tämä onkin
erinomainen tapa tutustua naapureihin, uusiin ja vanhoihin. Toisaalta – jos joku ei halua
olla muiden kanssa missään tekemisissä, sekin on ok. Ruokaa riitti niin,
että se vähä mitä näistä lopulta jäi, jaettiin ”doggybageissä” halukkaille kotiin vietäväksi. Juomia ei jäänyt jaettavaksi.
Paljon, mutta hyvää. |
Useimmat
reseptit ovat olleet tässä blogissa jo aiemmin. Tässä vielä ne pari puuttuvaa.
Viilennä
juomat nopeasti ilman jääkaappia
30 litran saavi
500 g ruokasuolaa
8 litraa jäitä
5 litraa kylmää vettä
Sekoita kaikki ainekset saaviin ja työnnä viilennettävät
pullot jääveteen. Jäävesi on paljon tehokkaampi viilentäjä kuin pelkät jäät, ja
suola tehostaa jäähtymistä entisestäänkin.
Fenkoli-vesimeloni-pistaasisalaatti
8 isoa fenkolia
1 vesimeloni
500 g rucolaa
1,5 dl oliiviöljyä
1 dl valkoviinietikkaa
2 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta
1 tl fenkolinsiemeniä
6 dl kuorittuja pistaaseja
nippu tuoretta lehtipersiljaa
6 dl kuorittuja pistaaseja
nippu tuoretta lehtipersiljaa
Huuhtele fenkolit ja leikkaa ne parin millin
viipaleiksi. Leikkaa vesimelonin sisus parin sentin kuutioiksi. Sekoita fenkoli
ja vesimeloni isossa kulhossa. Sekoita keskenään oliiviöljy, valkoviinietikka,
suola, mustapippuri sekä fenkolinsiemenet ja lisää fenkolin ja vesimelonin
joukkoon. Anna näiden maustua ja mehustua noin tunnin ennen käyttöä.
Määrästä tulee kolme noin 3 litran astiaa. Huuhtele
rucolat ja lado salaattikulhoon vuorotellen rucolaa ja
fenkoli-vesimeloniseosta. Ripottele lopuksi pinnalle rouhittuja pistaaseja sekä
hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa.
Kylmä
sinappi-kermaviilikastike
1 kg (5 tölkkiä) laktoositonta kermaviiliä
300 g omenasosetta tai omenahilloa
1 rkl sinappijauhetta
1 rkl suolaa
ripaus cayennepippuria
Sekoita kaikki ainekset huolella keskenään ja anna
maustua noin tunnin ennen käyttöä.
Ja sitten vielä jälkiruokaa. |
2 kommenttia:
Kaunis piha teillä ja herkulliset tarjottavat:)Ja toivottavasti ulkosivuremontti valmistuu ajoissa. Ystävän talossa Kalliossa oli telineet ja pressut 3 kuukautta eikä mitään tapahtunut...
Paljon on tehty, että talosta on saatu näin hyvän näköinen ja hyväkuntoinen. Ainahan remonteissa voi sattua yllätyksiä, mutta useimmat niistä voi välttää kun hallitus hankkii hyvän työselityksen ja valitsee luotettavat urakoitsijat sekä tarkat valvojat.
Lähetä kommentti