torstai 27. elokuuta 2015

Tomaatti-ricottapiirakka kesän parhaista tomaateista




Turun kauppatorilla kiinnitin huomioni paikallisen viljelijän myyntitiskiin, jossa laatikossa kilpaa auringon kanssa loistivat monen väriset pikkutomaatit. Eihän siitä voinut kulkea ohi ostamatta. Varsinkin, kun tomaattien vieressä oli puska tuoretta, tuoksuvaa basilikaa. Tuoreet, Suomen pitkien kesäpäivien valossa kasvaneet tomaatit olivat todella aromikkaita, makeita ja mehukkaita. Suoraan viljelijältä ostettuna ne eivät myöskään olleet ehtineet menettää makuaan viikkojen kierroksella jonkun keskusliikkeen varastolla. Erinomainen ostos, josta tuli maukas ja kaunis piirakka. Täytyy muutenkin kehua Turun kauppatoria, varsinkin Wiklundin reunaa paikallisine pienviljelijöineen. Jos liikkuu siellä suunnalla, näiltä myyjiltä kannattaa hankkia kasvikset!


Tomaatti-ricottapiirakka

80 g voita
2 dl vehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
1 muna

250 g pehmeää ricottaa
Uuniin menossa
50 g parmesaaniraastetta
1 muna
2 tl balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
ripaus sokeria
2 rkl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
2 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa
1 tl tuoreita timjaminlehtiä

kaikenvärisiä pikkutomaatteja
suolaa
mustapippuria
ripaus sokeria

päälle tuoretta basilikaa


Uunista tulossa
Laita kulhoon hiukan pehmennyt voi pieninä paloina sekä jauhot ja suola, ja nypi ainekset tasaiseksi muruksi. Lisää muna ja sekoita taikinaksi. Taputtele taikinasta pallo ja anna sen vähän aikaa jäähtyä jääkaapissa.

Kauli taikinasta levy ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunin alatasolla 200 asteessa 15 minuuttia. Kun pohja on esipaistettu anna sen hetken aikaa jäähtyä.

Sekoita keskenään pehmeä ricotta, parmesaaniraaste sekä kananmuna ja lisää maun mukaan balsamiviinietikkaa, suolaa, sokeria sekä mustapippuria. Viimeistele hienonnetuilla yrteillä. Huuhtele tomaatit ja leikkaa ne kahtia. Levitä ricottaseos piirakkapohjalle ja asettele tomaatinpuolikkaat sen päälle. Ripottele tomaateille vielä hiukan suolaa ja mustapippuria sekä ripaus sokeria ja paista piirakka uunin alatasolla 40-50 minuuttia. Viimeistele kypsä piirakka tuoreilla basilikanlehdillä. Nauti piirakka lämpimänä. Silloin se on parhaimmillaan.



2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Tämä on just menossa uuniin :-) Yleensä tehdään tomaattipiirakka niin, että piirakkapohjan ja tomaattisiivujen väliin tulee ranskankermaa, dijonia ja timjamia, mutta kiva saada uusi resepti, koska tomaatteja tulee nyt todella paljon.

Tuplaespresso kirjoitti...

Tähän aikaan vuodesta tuoreita tomaatteja täytyykin syödä niin paljon kuin jaksaa. Kuukauden kuluttua paras satokausi on jo mennyt ja ihanasta mausta on vain muisto jäljellä :)