sunnuntai 16. elokuuta 2015

Marinoidut karitsanmunuaiset grillissä
Aina silloin tällöin tulisi muistuttaa, että niin sanotuissa vähäarvoisissa ruhon osissa on runsaasti potentiaalia hyviin ruokaelämyksiin. Maksan, kielen, munuaisten ja kateenkorvan hinta ei päätä huimaa, mutta maku saattaa hyvinkin tehdä sen. Tietyt ravintolat ovat ottaneet ne ruokalistalleen, ja jos haluaa päästä helpolla keittiössä ja saada vaihtelua vakioproteiineihin, kannattaa ehdottomasti käyttää tilaisuutta hyväkseen ja nauttia ammattilaisten valmistamista herkuista. Jos kuitenkin haluat itse kokeilla jotakin erilaista, niin tässä on oiva vaihtoehto edulliselle herkulle. Katso myös tämä vaihtoehto.


Karitsanmunuaiset grillissä

6                    karitsanmunuaista
                      suolaa
                      mustapippuria myllystä
marinadi
2 rkl               revittyä lehtipersiljaa
muutama       tuore timjaminoksa pätkittynä
1                    rosmariininoksan lehdet
1                    valkosipulinkynsi viipaleina
1                    punainen chili viipaleina
1 rkl               sitruunan mehua
5 cl                portviiniä
1 dl                oliiviöljyä

Sekoita marinadin ainekset keskenään kulhossa tai suljettavassa muovipussissa. Halkaise ja taputtele kuiviksi munuaiset. Poista kova valkoinen rasva. Laita munuaiset marinadiin ja anna marinoitua jääkaapissa pari tuntia välillä sekoittaen, jotta maustuisivat tasaisesti. Nosta munuaiset marinadista ja laita ne vartaisiin ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Grillaa ne nopeasti kuumalla grillillä. Toki voit grillata ne myös ilman vartaita, kuten itse tein, koska vartaita nyt vaan ei sattunut olemaan. Myös tavallisella tai parilapannulla kypsentäminen toimii. Munuaisten tulisi olla vielä vähäsen punertavia sisältä, jotta purutuntuma olisi hyvä ja maut kohdillaan. Ylikypsä munuainen on sitkas eikä maistu miellyttävältä.

Kaveriksi munuaisille sopii vaalea leipä, jonka päällä ne voi tarjota, tai sitten esimerkiksi paistettu peruna. Myös riisi toimii hyvin. Riippuu aterian luonteesta mikä parhaiten soveltuu. Tässä laitoin lisäkkeeksi kantarelleilla maustettua paistettua riisiä.


Paistettu riisi

1 dl                risotto- tai pitkäjyväistä riisiä
3-4 dl            kanalientä
2-3                 timjaminoksaa
1                    sipulin varret ohuina viipaleina
½ dl               pannutettuja kantarelleja (tarvittaessa vähän pienittyinä)
                      mustapippuria myllystä
                      tarvittaessa suolaa
                      oliiviöljyä paistamiseen

Keitä riisit kanaliemessä timjaminoksien kera  ohjeen mukaan, mutta jätä hieman vajaaksi eli al denteksi, valuta siivilässä ja jäähdytä. Poista timjamin oksat, jätä lehdet. Laita pannulle öljyä ja lisää sipuli ja kantarellit. Kuullottele niitä hetki ja lisää riisi. Paista seos pannulla. Lisää tarvittaessa öljyä. Tarjoa grillattujen karitsan munuaisten kera. Raikas kaali-ananassalaatti täydentää kokonaisuuden.


Ei kommentteja: