Aina
silloin tällöin tulisi muistuttaa, että niin sanotuissa vähäarvoisissa ruhon
osissa on runsaasti potentiaalia hyviin ruokaelämyksiin. Maksan, kielen,
munuaisten ja kateenkorvan hinta ei päätä huimaa, mutta maku saattaa hyvinkin
tehdä sen. Tietyt ravintolat ovat ottaneet ne ruokalistalleen, ja jos haluaa
päästä helpolla keittiössä ja saada vaihtelua vakioproteiineihin, kannattaa
ehdottomasti käyttää tilaisuutta hyväkseen ja nauttia ammattilaisten
valmistamista herkuista. Jos kuitenkin haluat itse kokeilla jotakin erilaista,
niin tässä on oiva vaihtoehto edulliselle herkulle. Katso myös tämä vaihtoehto.
Karitsanmunuaiset grillissä
6 karitsanmunuaista
suolaa
mustapippuria myllystä
marinadi
2
rkl revittyä lehtipersiljaa
muutama tuore timjaminoksa pätkittynä
1 rosmariininoksan lehdet
1 valkosipulinkynsi viipaleina
1 punainen chili viipaleina
1
rkl sitruunan mehua
5
cl portviiniä
1
dl oliiviöljyä
Sekoita
marinadin ainekset keskenään kulhossa tai suljettavassa muovipussissa. Halkaise
ja taputtele kuiviksi munuaiset. Poista kova valkoinen rasva. Laita munuaiset
marinadiin ja anna marinoitua jääkaapissa pari tuntia välillä sekoittaen, jotta
maustuisivat tasaisesti. Nosta munuaiset marinadista ja laita ne vartaisiin ja
mausta suolalla ja mustapippurilla. Grillaa ne nopeasti kuumalla grillillä. Toki
voit grillata ne myös ilman vartaita, kuten itse tein, koska vartaita nyt vaan
ei sattunut olemaan. Myös tavallisella tai parilapannulla kypsentäminen toimii.
Munuaisten tulisi olla vielä vähäsen punertavia sisältä, jotta purutuntuma
olisi hyvä ja maut kohdillaan. Ylikypsä munuainen on sitkas eikä maistu
miellyttävältä.
Kaveriksi
munuaisille sopii vaalea leipä, jonka päällä ne voi tarjota, tai sitten
esimerkiksi paistettu peruna. Myös riisi toimii hyvin. Riippuu aterian
luonteesta mikä parhaiten soveltuu. Tässä laitoin lisäkkeeksi kantarelleilla
maustettua paistettua riisiä.
Paistettu riisi
1
dl risotto- tai
pitkäjyväistä riisiä
3-4
dl kanalientä
2-3
timjaminoksaa
1 sipulin varret ohuina
viipaleina
½
dl pannutettuja kantarelleja
(tarvittaessa vähän pienittyinä)
mustapippuria myllystä
tarvittaessa suolaa
oliiviöljyä paistamiseen
Keitä
riisit kanaliemessä timjaminoksien kera ohjeen
mukaan, mutta jätä hieman vajaaksi eli al denteksi, valuta siivilässä ja jäähdytä.
Poista timjamin oksat, jätä lehdet. Laita pannulle öljyä ja lisää sipuli ja
kantarellit. Kuullottele niitä hetki ja lisää riisi. Paista seos pannulla. Lisää
tarvittaessa öljyä. Tarjoa grillattujen karitsan munuaisten kera. Raikas
kaali-ananassalaatti täydentää kokonaisuuden.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti