maanantai 17. elokuuta 2015

Crêpes Creole



Kreolilaisittain maustettu ruoka ei taida nykyisin olla kovin trendikästä? Ei se mitään, ehkä se on muutaman vuoden kuluttua huippusuosittua street foodia? Tai sitten ei.

Kreoliruoka on saanut vaikutteita erityisesti Ranskasta, mutta myös Espanjasta, Länsi-Afrikasta kuin Karibialtakin. Louisianan matkailutoimiston sivut kertovat, mitä eroa on cajunruoalla ja kreoliruoalla. Yksi suuri ero on tomaatti: cajunruoassa sitä ei normaalisti käytetä, kreoliruoassa kylläkin. Lisää infoa asiasta Louisianan omilla sivuilla. Meillä nautittiin kreppejä, jotka täytettiin kreolimaustetulla kala-katkarapu-riisi-kasvisseoksella ja kastikkeeksi tein aiolia. Mausteiden voimakkuus on kokin itsensä päätettävissä, kunhan ruoassa on riittävästi suolaa. Kreppejä varten kaiken voi valmistaa etukäteen, sekä letut että täytteen, ja säilyttää niitä jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään asti kunnes krepit täytetään ja gratinoidaan juustoraasteella. Kaikki alkaa maustesekoituksen valmistamisesta.


Cajun mausteseos

4 rkl paprikajauhetta
2 rkl valkosipulijauhetta
2 rkl sipulijauhetta
1 rkl jauhettua valkopippuria
2 rkl rouhittua mustapippuria
2 tl cayennepippuria
2 rkl kuivattua basilikaa
1 rkl kuivattua timjamia
1 rkl kuivattua oreganoa
6 rkl suolaa





Crepes Creole

krepit
3 dl maitoa
1 muna
1 rkl ruokaöljyä
ripaus suolaa
2 dl vehnäjauhoa
paistamiseen voita
täyte
400 g kalaa & katkarapuja (tässä 200 g lohta, 100 g kampelaa ja 100 g katkarapuja)
ruokaöljyä paistamiseen
cajunmaustetta
1 iso kesäsipuli varsineen
2 sellerinvartta
puolikas punainen paprika
1 dl puuroriisiä
1 iso tomaatti
4 dl vettä
1 kalaliemikuutio
kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
kourallinen tuoretta korianteria
kourallinen tuoretta basilikaa
lisäksi
mozzarella juustoraastetta
aiolikastike
2 dl majoneesia (kotitekoinen tai Hellmans)
2 valkosipulinkynttä
1 tl limettimehua




Valmista ensin kreppitaikina. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi ja anna taikinan tekeytyä noin tunnin ajan ennen paistamista. Paista kreppitaikinasta mahdollisimman ohuita lettuja.

Mausta kalat sekä katkaravut cajunmausteella ja kypsennä ne pannulla öljyssä. Lopuksi leikkaa kaikki vedenelävät ihan pieniksi paloiksi ja jätä odottamaan kasvis-riisiseosta.

Leikkaa sipuli varsineen pieniksi paloiksi. Viipaloi sellerinvarret sekä paprika pieniksi paloiksi. Halkaise tomaatti, lusikoi siemenet pois ja leikkaa myös tomaatti ihan pieniksi kuutioiksi. Kuumenna tilkka ruokaöljyä kattilassa ja kuullota siinä sipulit, sellerit sekä paprikanpalat. Lisää riisi ja kuullota se. Mausta cajunmausteella. Lisää tomaattikuutiot, vesi sekä liemikuutio ja keitä kunnes riisit ovat kypsiä ja vesi imeytynyt riiseihin. Riisin ei tarvitse olla ”al dente”, mutta seos saa jäädä kohtalaisen kosteaksi. Lisää hienonnetut yrtit ja sekoita riisin joukkoon. Jos seos on liian kuivaa, lisää hiukan kiehuvaa vettä. Sekoita lopuksi kala-äyriäisseos riisin joukkoon. Tarkista maku ja lisää cajunmaustetta, mikäli tarpeen.

Lusikoi muutama lusikallinen täytettä krepille ja kääri lettu rullalle. Voitele uunivuoka kevyesti ja aseta kreppikääröt siihen vierekkäin. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja gratinoi uunin keskitasolla 220 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja hiukan ruskistunut.

Ripottele lopuksi kreppien päälle hienonnettua lehtipersiljaa ja tarjoile aiolin kanssa.





Ei kommentteja: