lauantai 1. elokuuta 2015

Siikarulla, basilika-perunasalaatti ja tomaatti-sipuli-vinaigrette



Sinnen siiasta tuli mieleen, että siika ei vielä ole ollut blogissamme ”viikon kala”, joten nyt täytyy korjata asia. Siika on niin hyvä kala, että sitä voi syödä vaikka joka viikko.

Hopeakylkinen siika kuuluu lohikaloihin ja se on nykyisin yksi Suomen suosituimmista viljelykaloista. Yli kolmannes myytävänä olevasta tuoreesta siiasta on kasvatettua kalaa. Siika on yleinen pohjoisen pallonpuoliskon pohjoisilla vesialueilla. Englanninkielisissä maissa sana whitefish tarkoittaa useimmiten siikaa. Toisin kun moni muu lohikala, siian liha ei ole punaoranssia, vaan hyvin vaaleaa, vain aavistuksen vaaleanpunertavaa. Kala-asiantuntijat, laskettuaan siikojen siivilähammasten lukumääriä, kiistelevät siitä, onko siika yksi vai useampia eri lajeja. Ruoaksi valmistettaessa sillä ei kuitenkaan ole suurempaa merkitystä, siika kuin siika, siis nimenomaan tuore siika. Tuoreus on tärkeää. Siika on parhaimmillaan lähes miten tahansa valmistettuna; paistettuna, graavattuna, mätinä, grillattuna, savustettuna, ristiinnaulittuna, jopa keitettynä kalapullina. Savusiikaa ostaessa kannattaa muistaa kysyä kalakauppiaalta, milloin siika on viimeksi uinut. Vastaus on silloin yleensä ”se on savustettu eilen” – jolloin kyseessä on mitä todennäköisimmin kanadalainen pakastesiika. Kyllä myyjä sen muutamalla tarkentavalla kysymyksellä lopulta tunnustaa. Siika on ennen savustamista saattanut olla jäädytettynä jopa useita kuukausia. Kyllä tuore siika on savustettuna(kin) paljon parempaa.


kuva: Lapin kalatalouskeskus


viikon kala   24 / 33    Siika

siika    Coregonus lavaretus




Siikarulla

2 nahatonta ruodotonta siikafileetä
suolaa
valkopippuria myllystä
ripaus sokeria
voita

Mausta fileet suolalla, valkopippurilla ja ripauksella sokeria. Laita fileet kelmun päälle vierekkäin pyrstöt vastakkaisiin suuntiin. Rullaa kelmun kanssa pötköksi ja laita kelmun päät solmuun. Rullaa koko höskä lopuksi folioon ja sulje paketti tiukasti. Kypsennä 100 asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on 45 astetta. Jäähdytä siikarulla jääkaapissa, avaa paketti ja leikkaa kahdeksi annosrullaksi. Voitele palat pehmeällä voilla ja paista uunissa 250 asteessa noin 10 minuuttia.


Basilika-perunasalaatti

1 ruukku tuoretta basilikaa (vain lehdet)
2 dl majoneesia
10-16 uutta perunaa keitettynä
2 rkl kapriksia
1 punasipulinvarsi hienonnettuna
lehtipersiljaa

Leikkaa keitetyt perunat pienemmiksi paloiksi. Laita sauvasekoittimen astiaan basilikanlehdet sekä majoneesi ja soseuta kunnes seos on tasaisen vaaleanvihreää. Sekoita kaikki perunasalaatin ainekset ja anna maustua hetken ennen tarjoilua. Viimeistele lehtipersiljalla.



Tomaatti-sipuli-vinaigrette

1 iso tomaatti
1 uusi punasipuli
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
3/4 dl rypsiöljyä
suolaa ja rouhittua mustapippuria

Leikkaa tomaatti lohkoiksi, tyhjennä siemenet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.
Hienonna sipuli ja laita kattilaan etikan ja sokerin kanssa. Kiehauta ja lisää sitten rypsiöljy, suola sekä mustapippuri. Anna maustua hetken ja lisää viimeksi tomaatit. Tarjoile heti.



Ei kommentteja: