Epätrendikkään
keittiön rapupäivällisen järjestys on aina ensin kevyt alkuruoka ja sitten
vasta ravut. Silloin ravuista voi nauttia kaikessa rauhassa kun vatsa ei kurni. Rapujuhlien pääruoaksi (eli meillä siis alkuruoaksi) voi tehdä liha- tai kasvispainotteisen annoksen. Kalaruoka tuntuu jotenkin hassulta vaihtoehdolta, kun joka tapauksessa toisena ruokalajina on vedeneläviä, mutta jos pitää enemmän kalasta, mikä ettei... Rapujuhlien aterian kruunaa hyvä jälkiruoka. Olisin halunnut valmistaa alkuun kantarellirisottoa
ja riistaterriinin, mutta riistaterriini on vielä vähän aikaista kun edes sorsanmetsästys
ei vielä ole alkanut. Onneksi M ehdotti wallenbergareita, joten tänä vuonna
teimme rapujen alkuruoaksi salviavoissa paistetut vasikanwallenbergit ja
kantarellirisottoa. Alkuruokana tarjottuna annosten ei tarvitse olla kovin suuria.
Kantarellirisotto
(neljään pieneen annokseen)
puoli litraa kantarelleja
1 iso sipuli
2 rkl voita + 1 rkl ruokaöljyä
2 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
8 dl kanalientä
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 rkl voita
Pannuta kantarellit jotta enin kosteus haihtuu. Säästä
jokaiseen annokseen pari kaunista kokonaista sientä ja leikkaa loput kantarellit
hiukan pienemmiksi paloiksi. Leikkaa sipuli ihan pieniksi kuutioiksi. Kuumenna
kasarissa voi sekä ruokaöljy ja kuullota
siinä sipulisilppu. Lisää riisit ja kuullota niitä hetken aikaa. Lisää
valkoviini, sekoita ja anna viinin imeytyä riisiin. Lisää pienennetyt
kantarellit sekä puolet kanaliemestä, sekoita hyvin ja anna nesteen imeytyä
riiseihin. Lisää kanalientä tarpeen mukaan ja anna risoton kiehua melkein
kypsäksi (kaikkiaan noin 20 minuuttia). Riisinjyviin tulee jäädä hiukan
puruvastusta risoton muuten ollessa kohtalaisen löysää. Viimeistele
kantarellirisotto parilla lusikallisella voita.
Lusikoi lautasille ensin kantarellirisottoa, sen
päälle yksi vasikan wallenbergare, pihvin päälle viipale rapeaa, paistettua pancettaa, pari
nättiä kokonaista kantarellia sekä pari friteerattua salvianlehteä.
Viimeistele annos kevyesti ryöpätyillä herneillä ja
herneenversoilla.
Vasikan
wallenbergaret salviavoissa
(8 pihviä)
500 g vasikan jauhelihaa (kahteen kertaan jauhettua)
2 dl kuohukermaa
3 keltuaista
1,5 tl Umami –maustetta (Santa Maria Natural Umami)
hyppysellinen muskottipähkinää
1,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
panko korppujauhoja
tuoretta salviaa
voita paistamiseen (paljon!)
Kaikkien aineiden tulee olla mahdollisimman kylmiä.
Laita jauheliha metallikulhoon ja kulho jääkaappiin jotta kulhokin kylmenee.
Sekoita keltuaiset ja kerma jauhelihaan ja lisää mausteet. Sekoita taikina
käsin huolellisesti ja laita taikina vielä vähäksi aikaa jääkaappiin. Taikinan
tulee olla löysähköä. Muotoile kylmästä taikinasta pieniä pihvejä (8 kpl) ja
pyörittele ne pankossa. Paista wallenbergaret miedolla lämmöllä runsaassa
salvialla maustetussa voissa kullanruskeiksi. (Muutaman salvianlehden voi
friteerata öljyssä koristeeksi.)
Ja sitten voikin siirtyä nauttimaan ravuista... |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti