sunnuntai 9. elokuuta 2015

Mustikkainen keikauskakku ja mascarpone-valkosuklaavaahto




”Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt”, laulettiin vanhassa lastenlaulussa. Ja kyllä siellä yllättyykin tämän vuoden valtavasta mustikkasadosta. Nyt mustikoita pitää myös syödä, tuoreeltaan, piirakkana, puuron kanssa, mustikkamaitona, niin paljon kuin ehtii ja jaksaa. Pullataikinaan tehtynä mustikkapiirakka on ihan parasta, mutta tein vähän sen tapaisen jo Kalevalanpäivänä, joten nyt täytyy keksiä jotain uutta. Mitähän siitä mahtaisi tulla, jos tekisi mustikkaisen keikauskakun ja nauttisi sen mascarpone-valkosuklaavaahdon kanssa. Tuumasta toimeen…




Mustikkainen keikauskakku

vuoan pohjalle
20 g voita
3 rkl ruokokidesokeria
1 tl raastettua limetinkuorta
1 dl tomusokeria
2 rkl perunajauhoa
250 g mustikoita
50 g rouhittua valkosuklaata
taikina
120 g huoneenlämpöistä voita pieninä paloina
1,5 dl sokeria
2 munaa
2,5 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl kanelia
3 rkl maitoa
lopuksi
hiukan tuoreita mustikoita

Valmistele ensin kakkuvuoka (halk. 22-24 cm). Mieluummin ei irtopohjavuoka. Voitele voilla vuoan reunat ohuelti ja pohja hiukan runsaammin. Sekoita keskenään limetinkuori sekä ruokokidesokeri ja ripottele seos tasaisesti vuoan pohjalle. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Laita kulhoon huoneenlämpöinen voi sekä sokeri ja vatkaa ne vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, kaneli ja vaniljasokeri. Siivilöi jauhoseos muna-voivaahdon joukkoon ja sekoita huolellisesti. Lisää lopuksi maito ja sekoita hyvin.

Sekoita keskenään tomusokeri sekä perunajauhot, lisää mustikat ja kääntele mustikoita seoksessa kunnes kaikki on kunnolla sekaisin. (Perunajauho pitää kypsennetyt mustikat paremmin kuosissaan.) Kaada mustikat vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele mustikoiden pinnalle vielä valkosuklaarouhe. Kaada näiden päälle lopuksi taikina, tasoita pinta ja laita vuoka ritilälle uunin alimmalle tasolle. Paista kakkua 40-45 minuuttia ja anna kakun jäähtyä ennen kuin kumoat sen oikein päin. Tarjoile mascarpone-valkosuklaavaahdon kanssa ja ripottele kakun pinnalle vielä hiukan kokonaisia tuoreita mustikoita.

P.S. Tämä keikauskakku on parhaimmillaan paistamista seuraavana päivänä.



Mascarpone-valkosuklaavaahto

200 g mascarponea
1 dl kuohukermaa
80 g valkosuklaata

Kuumenna kerma ja sulata valkosuklaa kerman joukkoon. Anna seoksen jäähtyä jääkaappikylmäksi. Sekoita keskenään mascarpone sekä valkosuklaakerma ja vatkaa vaahdoksi.


Ei kommentteja: