Eskolaari,
jota on virheellisesti kutsuttu voikalaksikin ( kuten otsikossa... ), ui ostoskassiini hallissa käydessäni. Kala
oli minulle ennestään tuntematon, joten etukäteen mietitty resepti vaihtui
lennossa havaittuani uuden tulokkaan. Kaikkea täytyy kokeilla. Myyjältä
saamieni ohjeiden mukaisesti kala tulee kypsentää perusteellisesti paistamalla
tai grillaamalla, jotta siinä oleva rasva poistuisi mahdollisimman tehokkaasti.
Tämän kalan rasva sisältää rasvaestereitä ja sulamaton rasva saattaa aiheuttaa
gastrointestinaalisia haittavaikutuksia.
Viikon
kala 25 / 33 Eskolaari
Eskolaari
Lepidocybium flavobrunneum
Eskolaari
tunnetaan myös (virheellisellä) nimellä voikala, on käärmemakrillin sukulainen ja muistuttaa
tonnikalaa. (Se toinen googlaamalla löytyvä voikala on ahvenen sukua ja ihan erilainen, ks wikipedia.) Eskolaarin rasvapitoisuus on hyvin korkea, eri lähteiden
mukaan luokkaa 18 – 25 %, kun esimerkiksi lohen rasvapitoisuus on luokkaa 12 %.
Tästä jopa 90 % on sulamattomia rasvaestereitä, jotka saattavat aiheuttaa pahoinvointia,
suolisto-oireita ja ripulia. Oireet ilmenevät 30 min – 36 tunnin kuluessa. Mahdollisten
haittavaikutusten vuoksi sen myynti on kielletty Japanissa ja Italiassa. Suomessa
ohjeistetaan kypsentämään kala siten, että suurin osa rasvasta poistuu,
esimerkiksi grillaamalla. Kalan rasvaa ei saa käyttää kastikkeen valmistukseen.
Jos tätä kalaa haluaa käyttää, suositellaan myös vain hyvin pieniä annoksia ja
pyrstöpaloja, jossa rasvaesterien määrä on vähäisempi.
Eskolaarin
paistaminen
Tarkkoja maustemääriä on vaikea antaa. Kala maustettiin
talon omalla mausteseoksella, jossa oli currya, paprikaa, suolaa ja
fenkolinsiemeniä. Sivelin kalan pintaan oliiviöljyä ja paistoin sen hyvin läpikypsäksi parilapannulla.
Kala osoittautui erittäin maukkaaksi ja lisäkkeeksi oli tarjolla uutta perunaa,
fenkolilla maustettua voikastiketta sekä raikasta tuorekurkkusalaattia, jota
annos ehdottomasti tarvitsi.
Fenkolilla
maustettu voi-sipulikastike
100 g voita
½ dl vettä
2 uuden
sadon punasipulia ja niiden vartta ohuina viipaleina
½ dl hienonnettua
tilliä
½ dl hienonnettua
ruohosipulia
reilu hyppysellinen kokonaisia fenkolinsiemeniä
suolaa
kolme rouhausta
valkopippuria myllystä
1 rkl sitruunan
mehua
Sulata voi kasarissa ja laita sipuli sekä fenkolinsiemenet
sinne. Hauduta hetki, lisää vesi, tilli, ruohosipuli ja mausteet. Sekoita ja
anna porista hiljaa kymmenen minuuttia. Purista joukkoon sitruunamehua ja
tarkista maku.
Tuorekurkkusalaatti
1 kurkku
1 hapahko omena
yhden punasipulin varret
1 tl sitruunan mehua
hiukan suolaa, sokeria ja mustapippuria
Kuori kurkku sekä omena ja leikkaa ne pieniksi
kuutioiksi. Leikkaa sipulinvarret ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kaikki ainekset
keskenään ja tarkista maku. Anna salaatin mehustua puolisen tuntia ennen
tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti