Blanc-manger
on mantelinen maitovanukas, eräänlainen pannacotan sukuinen ruokalaji. Tämän jälkiruoan
alkuperä ei ole tiedossa, mutta maissijauholla, karrageenilla (irish moss) tai
gelatiinilla hyydytetty makean mantelinen ”valkoinen ruoka” (Biancomangiare,
Manjar Blanco, Manjar Branco, Hwit moos, Blamensir…) on tiettävästi tunnettu
ympäri Eurooppaa jo keskiajalla. Kaikessa yksinkertaisuudessaan blanc-manger
toimii jälkiruokana missä vain ja milloin vain, vaikkapa juuri rapujuhlissa.
Blanc-manger
(4-6 annosta)
220 g kuorittuja manteleita
3 dl maitoa
100 g tomusokeria
3 liivatelehteä (= 6 g)
3 dl kuohukermaa
vadelmia/mansikoita ja tomusokeria
Laita maito ja mantelit tehosekoittimeen ja soseuta ne
tasaiseksi. Siivilöi maito (säästä mantelirouhe, huuhtele se siivilässä vedellä
ja levitä uuniin pellille kuivumaan noin 60 asteen lämpöön) ja sekoita
tomusokeri nesteen joukkoon. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia
ja sulata ne tilkkaseen kiehuvan kuumaa mantelimaitoa. Sekoita huolella
liivateseos siivilöidyn maidon joukkoon. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja sekoita
se varovasti maitoon. Jaa blanc-manger muotteihin tai annoslaseihin ja hyydytä
jääkaapissa vähintään 6 tuntia ennen tarjoilua.
(Kumoa muotteihin hyydytetyt vanukkaat lautasille ja) tarjoile
vadelma-mansikkasorbetin ja tuoreiden vadelmien/mansikoiden kanssa. Lisää
lopuksi annosten päälle hiukan tomusokeria ja mantelikrokanttia. Minä unohdin
laittaa marjat pakastumaan, joten sorbetin pyöräyttäminen tehosekoittimessa jäi
vain haaveeksi. Onneksi marjoista sai sentään soseutettua kastikkeen.
Vadelma-mansikkasorbetti
500 g jäisiä vadelmia ja mansikoita
2 dl kylmää sitruunalimonadia
1,5 dl tomusokeria
Aja kaikki keskenään soseeksi tehosekoittimessa.
Pyöritä sorbetista pallosia kahden lusikan avulla pallosia blanc-mangerin
päälle tai viereen.
Mantelikrokantti
2 dl karkeaa mantelirouhetta (blanc-manger
mantelimaidon valmistuksesta)
2 dl sokeria
2 rkl vettä
1 rkl voita
Kaada kattilaan sokeri ja pirskottele sen päälle 2 rkl
vettä. Odota kunnes vesi on imeytynyt ja sulata sitten sokeria kunnes se
muuttuu vaaleanruskeaksi. Lisää voi sekä mantelirouhe, sekoita nopeasti tasaiseksi
ja kaada seos ohueksi kerrokseksi leivinpellin päälle leivinpaperille
jäähtymään. Kun massa on kovettunut, rouhi se pienemmiksi paloiksi. Tästä tulee
todella iso annos, mutta krokanttia on vaikea valmistaa pieniä määriä.
Lisää erilaisista maitovanukkaista täällä.
Lisää erilaisista maitovanukkaista täällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti