lauantai 22. elokuuta 2015

Taloyhtiön pihajuhlan tarjoilutAlkuillasta oli vielä väljää.

Ei sitä ihminen aina ymmärrä, mitä menee lupaamaan. Kuten että lupaa hoitaa taloyhtiön pihajuhlien järjestelyt ruokineen… Pahoittelen kuvien vähyyttä ja heikkoa laatua.

Talo on ollut julkisivuremontin takia hupussa toukokuusta lähtien ja urakoitsija on luvannut jouluksi valmista. Siihen asti katsotaan tietokoneelta säätutkasta ja kelikameroista, millainen sää ulkona mahtaa olla ja toivotaan, että viileitä päiviä riittää edelleen. Viime vuonna, kun helteet jatkuivat kesällä yli kuusi viikkoa, vanhan talon rakenteet varasivat lämpöä niin, että vielä syyskuun lopulla meillä oli sisälämpötila noin 28 astetta. Kauhistuttaa ajatellakin, millainen ”ruotsalainen sauna” pressujen alla nyt olisikaan, jos tämä kesä olisi ollut samanlainen. En ole kuullut että yksikään naapuri olisi tänä vuonna erityisesti kaivannut helteitä.


Pientä piristystä remontin keskelle saatiin, kun hallitus keksi juhlia talon 110-vuotispäivää. Pihan puoli ei onneksi ole remontin kourissa, vaan se on kunnostettu muutama vuosi sitten. Sinne siis päätettiin kattaa pitopöytä ja alkaa etsiä sopivia sponsoreita. Ei tämä järjestely onneksi ollut ihan uutta minulle, sillä parit bileet siellä on pidetty ennenkin. Se työn määrä vaan oli päässyt minulta autuaasti unohtumaan. Onneksi sama vanha talkooporukka ilmoittautui taas vapaaehtoiseksi keittiöhommiin ja menu jaettiin sopivasti tekijöiden kesken. Ruokalista laadittiin periaatteella ”jokaiselle jotain” ja ”paljon, mutta hyvää”.

Pancetta-leipätikkuja, lihapullia ja lyttypottuja.

MENU

fenkoli-vesimeloni-pistaasisalaatti
kylmä sinappi-kermaviilikastikeFenkoli-vesimelonisalaattia, kermaviilikastiketta ja caponataa.
Henkilömäärä oli suurinpiirtein tiedossa noin viikkoa ennen juhlia, joten vasta silloin pääsin viimeistelemään reseptien ainesmäärät, tekemään hankinnat ja jakamaan ainekset talkooväelle ruoanlaittoa varten. Ihan vinkiksi muille: kun tällaisen tapahtuman vierasmäärä menee yli neljänkymmenen, kannattaa viimeistään silloin vakavasti harkita jonkun ihan oikean cateringfirman ihan oikeiden kokopäivätoimisten ammattilaisten palkkaamista. Me kokkasimme noin kuudellekymmenelle ja siinä alkaa jo kylmätilan rajoituksetkin tulla vastaan. Yhdessä M:n kanssa väänsimme edellisenä iltana noin 600 lihapullaa, M teki taikinat ja minä pyörittelin ja paistoin lihapullat. Iso kiitos menee (aakkosjärjestyksessä) Anulle, Katille, Liisalle, Paulalle ja Sarille, jotka tekivät kaikki muut syötävät. Juomat saimme urakoitsijoilta ja naapurin PikkuMikon kauppa tarjosi osan raaka-aineista kun kauniisti pyysimme, kiitos niistä kaikista. 

Pressukatos piti röyhkeät lokit loitolla.
Julkisivu-urakoitsija rakensi katoksen, ei niinkään sateensuojaksi, vaan lokkisuojaksi tarjoilupöydälle. Remonttiteemaan sopivaksi katos koottiin rakennustelineistä ja suojapressusta. Samasta paikasta saimme myös maalipönttösaavit viini- ja olutpullojen viilentämiseen. Vissyt tehtiin itse paikan päällä Helsingin erinomaiseen (Päijänteeltä tulleeseen) kraanaveteen.

Juomia pienille ja isoille juhlijoille.

Neljän tunnin aikana näissä juhlissa oli mukana yli puolet kaikista osakkaista ja asukkaista, kuka koko illan, kuka vain piipahtamassa. Tämä onkin erinomainen tapa tutustua naapureihin, uusiin ja vanhoihin. Toisaalta – jos joku ei halua olla muiden kanssa missään tekemisissä, sekin on ok. Ruokaa riitti niin, että se vähä mitä näistä lopulta jäi, jaettiin ”doggybageissä” halukkaille kotiin vietäväksi. Juomia ei jäänyt jaettavaksi.

Paljon, mutta hyvää.

Useimmat reseptit ovat olleet tässä blogissa jo aiemmin. Tässä vielä ne pari puuttuvaa.


Viilennä juomat nopeasti ilman jääkaappia

30 litran saavi                                        
500 g ruokasuolaa
8 litraa jäitä
5 litraa kylmää vettä

Sekoita kaikki ainekset saaviin ja työnnä viilennettävät pullot jääveteen. Jäävesi on paljon tehokkaampi viilentäjä kuin pelkät jäät, ja suola tehostaa jäähtymistä entisestäänkin.Fenkoli-vesimeloni-pistaasisalaatti

8 isoa fenkolia
1 vesimeloni
500 g rucolaa
1,5 dl oliiviöljyä
1 dl valkoviinietikkaa
2 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta
1 tl fenkolinsiemeniä
6 dl kuorittuja pistaaseja
nippu tuoretta lehtipersiljaa

Huuhtele fenkolit ja leikkaa ne parin millin viipaleiksi. Leikkaa vesimelonin sisus parin sentin kuutioiksi. Sekoita fenkoli ja vesimeloni isossa kulhossa. Sekoita keskenään oliiviöljy, valkoviinietikka, suola, mustapippuri sekä fenkolinsiemenet ja lisää fenkolin ja vesimelonin joukkoon. Anna näiden maustua ja mehustua noin tunnin ennen käyttöä.

Määrästä tulee kolme noin 3 litran astiaa. Huuhtele rucolat ja lado salaattikulhoon vuorotellen rucolaa ja fenkoli-vesimeloniseosta. Ripottele lopuksi pinnalle rouhittuja pistaaseja sekä hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa.


Kylmä sinappi-kermaviilikastike

1 kg (5 tölkkiä) laktoositonta kermaviiliä
300 g omenasosetta tai omenahilloa
1 rkl sinappijauhetta
1 rkl suolaa
ripaus cayennepippuria

Sekoita kaikki ainekset huolella keskenään ja anna maustua noin tunnin ennen käyttöä.

Ja sitten vielä jälkiruokaa.2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kaunis piha teillä ja herkulliset tarjottavat:)Ja toivottavasti ulkosivuremontti valmistuu ajoissa. Ystävän talossa Kalliossa oli telineet ja pressut 3 kuukautta eikä mitään tapahtunut...

Tuplaespresso kirjoitti...

Paljon on tehty, että talosta on saatu näin hyvän näköinen ja hyväkuntoinen. Ainahan remonteissa voi sattua yllätyksiä, mutta useimmat niistä voi välttää kun hallitus hankkii hyvän työselityksen ja valitsee luotettavat urakoitsijat sekä tarkat valvojat.