Minulla
oli tilaisuus katsella tukkuliikkeen lihavalikoimaa ja bongasin sieltä
juottovasikan poskia. On sen verran harvinaista herkkua, että näitä olen tavannut
aiemmin vain joskus todella harvoin jonkun paremman ravintolan ruokalistalla enkä edes muista, milloin. No arvaahan kai sen, että oli
päästävä itsekin kokeilemaan vasikanposkien kypsennystä. Päädyin sous vide -menetelmän
käyttöön ja Thomas Kellerin ohjeen mukaisesti laitoin kypsennyslämpötilaksi 82
astetta ja ajaksi 8 tuntia. Ennen kypsennystä laitoin posket yöksi marinadiin, minkä jälkeen liha kypsyi sous videssä suorastaan poskenpehmeäksi. Täydellinen sunnuntairuoka!
Haudutetut
juottovasikanposket (sous vide)
4 vasikanposkea
suolaa
mustapippuria
myllystä
marinadi
1 dl punaviiniä
1 dl portviiniä
n.5 timjaminoksaa
2 valkosipulinkynttä
murskattuna
1 laakerinlehti
muutama mustapippuri
rikottuna
Sekoita marinadin ainekset kulhoon tai suljettavaan
pakastepussiin ja lisää posket, joista olet poistanut pintarasvan ja kalvot. Painohävikki
oli lähes 50 %, joten annoksen hinta tuplaantui. Laita marinoitumaan yön yli
jääkaappiin.
Taputtele posket kuiviksi ja sulje ne kahteen
vakuumipussiin. Aseta lämpötilaksi 82 astetta ja anna kylpeä kahdeksan tuntia.
Taputtele ne taas kuiviksi, mausta suolalla ja mustapippurilla, jauhota
vehnäjauhossa ja paista nopeasti öljyssä molemmin puolin.
Lisukkeiksi kypsensin uuden sadon porkkanoita
vakuumissa ja Tuplaespresso teki kukkakaalipyreetä.
Porkkanat
sous vide
6 kpl porkkanoita
50 g voita
rakuunaa
suolaa
Kuori porkkanat ja laita ne vakuumipussiin. Laita
sinne myös suolalla ja rakuunalla maustettu voi. Sulje pussi ja kypsennä
yhdessä poskien kanssa tunnin ajan.
Kukkakaalipyree
600 g kukkakaalia
4 dl kanalientä
1 dl kermaa
nokare voita
suolaa
Poista kukkakaalista suojalehdet ja irrota kukinnot
kannasta. Kuumenna kasarissa kanaliemi ja kerma ja lisää kukkakaalit. Keitä
kannen alla puolisen tuntia. Siivilöi liemi talteen kulhoon. Anna kukintojen
valua hyvin. Hienonna sauvasekoittimella ja lisää samalla voi. Jos seos on
liian paksua, voit tarvittaessa ohentaa sitä keitinliemellä. Tarkista maku ja
lisää suolaa tarvittaessa. Annos on aika iso kahden hengen syötäväksi, joten lopusta soseesta ja keittoliemestä valmistuu seuraavana päivänä herkullinen kukkakaalisosekeitto.
2 kommenttia:
Kuullostaa kieltämättä ihanalta!
Ihanaa, mutta ei todellakaan mitään pikaruokaa ;)
Lähetä kommentti