torstai 13. elokuuta 2015

Voikalaa voikastikkeessaEskolaari, jota on virheellisesti kutsuttu voikalaksikin ( kuten otsikossa... ),  ui ostoskassiini hallissa käydessäni. Kala oli minulle ennestään tuntematon, joten etukäteen mietitty resepti vaihtui lennossa havaittuani uuden tulokkaan. Kaikkea täytyy kokeilla. Myyjältä saamieni ohjeiden mukaisesti kala tulee kypsentää perusteellisesti paistamalla tai grillaamalla, jotta siinä oleva rasva poistuisi mahdollisimman tehokkaasti. Tämän kalan rasva sisältää rasvaestereitä ja sulamaton rasva saattaa aiheuttaa gastrointestinaalisia haittavaikutuksia.


Viikon kala    25 / 33     Eskolaari

Eskolaari     Lepidocybium flavobrunneum

Eskolaari tunnetaan myös (virheellisellä) nimellä voikala, on käärmemakrillin sukulainen ja muistuttaa tonnikalaa. (Se toinen googlaamalla löytyvä voikala on ahvenen sukua ja ihan erilainen, ks wikipedia.) Eskolaarin rasvapitoisuus on hyvin korkea, eri lähteiden mukaan luokkaa 18 – 25 %, kun esimerkiksi lohen rasvapitoisuus on luokkaa 12 %. Tästä jopa 90 % on sulamattomia rasvaestereitä, jotka saattavat aiheuttaa pahoinvointia, suolisto-oireita ja ripulia. Oireet ilmenevät 30 min – 36 tunnin kuluessa. Mahdollisten haittavaikutusten vuoksi sen myynti on kielletty Japanissa ja Italiassa. Suomessa ohjeistetaan kypsentämään kala siten, että suurin osa rasvasta poistuu, esimerkiksi grillaamalla. Kalan rasvaa ei saa käyttää kastikkeen valmistukseen. Jos tätä kalaa haluaa käyttää, suositellaan myös vain hyvin pieniä annoksia ja pyrstöpaloja, jossa rasvaesterien määrä on vähäisempi.Eskolaarin paistaminen

Tarkkoja maustemääriä on vaikea antaa. Kala maustettiin talon omalla mausteseoksella, jossa oli currya, paprikaa, suolaa ja fenkolinsiemeniä. Sivelin kalan pintaan oliiviöljyä ja paistoin sen hyvin läpikypsäksi parilapannulla. Kala osoittautui erittäin maukkaaksi ja lisäkkeeksi oli tarjolla uutta perunaa, fenkolilla maustettua voikastiketta sekä raikasta tuorekurkkusalaattia, jota annos ehdottomasti tarvitsi.Fenkolilla maustettu voi-sipulikastike

100 g             voita
½ dl               vettä
2                    uuden sadon punasipulia ja niiden vartta ohuina viipaleina
½ dl               hienonnettua tilliä
½ dl               hienonnettua ruohosipulia
reilu hyppysellinen kokonaisia fenkolinsiemeniä
                      suolaa
kolme            rouhausta valkopippuria myllystä
1 rkl              sitruunan mehua

Sulata voi kasarissa ja laita sipuli sekä fenkolinsiemenet sinne. Hauduta hetki, lisää vesi, tilli, ruohosipuli ja mausteet. Sekoita ja anna porista hiljaa kymmenen minuuttia. Purista joukkoon sitruunamehua ja tarkista maku.


Tuorekurkkusalaatti

1 kurkku
1 hapahko omena
yhden punasipulin varret
1 tl sitruunan mehua
hiukan suolaa, sokeria ja mustapippuria

Kuori kurkku sekä omena ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Leikkaa sipulinvarret ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarkista maku. Anna salaatin mehustua puolisen tuntia ennen tarjoilua.


Ei kommentteja: