perjantai 3. lokakuuta 2014

Monikäyttöinen (myski)kurpitsasose



Kurpitsakausi on nyt ihan parhaimmillaan ja eräs hyvä tapa kurpitsan säilömiseen on soseuttaa se pakastimeen muutaman sadan gramman paketteina. Kurpitsasose on todella monikäyttöistä erilaisiin ruokiin. Kun kurpitsakeitto ja kurpitsasämpylät alkavat kyllästyttää, tässä vinkkejä, mihin muuhun kurpitsasosetta voi käyttää.

viikon kasvis  37 / 52   myskikurpitsa (butternut-kurpitsa)


Kaikki alkaa kurpitsan paahtamisesta. Kurpitsa halkaistaan ja siemenet poistetaan. (Siemenet voi myös halutessaan paahtaa erikseen.) Sen jälkeen kurpitsa leikataan pienemmiksi paloiksi, maustetaan ja laitetaan uuniin kypsymään. Paahdetussa kurpitsasoseessa on paljon enemmän makua ja syvyyttä kuin keitetyssä kurpitsasoseessa.





Kurpitsasose

1 iso myskikurpitsa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Halkaise kurpitsa ja lusikoi siemenet pois. Leikkaa kurpitsa pienemmiksi paloiksi ja levitä ne uunipellille leivinpaperin päälle. Pirskottele kurpitsanpaloille oliiviöljyä sekä hiukan suolaa. Mausta palat lopuksi mustapippurilla.

Kypsennä kurpitsapaloja uunissa 220 asteessa noin puoli tuntia kunnes sisus on täysin kypsää ja pehmeää. Anna palojen jäähtyä sen verran että niitä pystyy käsittelemään, minkä jälkeen kuori palat ja soseuta ne sileäksi soseeksi. Kun sose on jäähtynyt, sen voi käyttää heti tai laittaa sopivina annoksina pakastimeen.




Kurpitsaohukaiset, graavilohitartar ja korianterikastike
(päivällinen kahdelle tosinälkäiselle tai alkuruoka 4-6 henkilölle)

kurpitsaohukaiset
300 g kurpitsasosetta
2 munaa
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
0,5 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoa
ripaus mustapippuria myllystä
paistamiseen voita

graavilohitartar
400 g graavilohta
2 rkl hienonnettua keltasipulia
1 tl hienonnettua punaista mietoa chiliä
1 rkl hienonnettua tuoretta tilliä
2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
1 tl hienoa sokeria
1 tl raastettua piparjuurta
2 rkl sitruunamehua

korianterikastike
1 tölkki (150 g) creme fraichea
1 rkl kapriksia
0,5 dl hienonnettua korianteria
suolaa
(ruoka)kermaa

Valmista ensin kastike, sitten lohitartar ja viimeksi ohukaistaikina.

Murskaa kaprikset karkeasti ja lisää ne creme fraichen joukkoon yhdessä korianterin kanssa. Mausta suolalla ja jos kastike tuntuu kovin paksulta, ohenna tarvittaessa (ruoka)kermalla. Jätä kastike jääkaappiin maustumaan

Leikkaa graavilohi ihan pieniksi, noin puolen sentin kuutioiksi. Lisää kalan joukkoon hyvin hienonnetut mausteet, sekoita huolella ja jätä jääkaappiin maustumaan. Lisää seokseen sitruunamehu juuri ennen tarjoilua.

Vatkaa kaikki ohukaistaikinan ainekset hyvin sekaisin. Taikina saa olla jonkin verran paksumpaa kuin tavallinen lettutaikina. Jos tarvitsee ohentaa, lisää vettä, jos tarvitsee paksuntaa, lisää jauhoja.  Anna taikinan tekeytyä puolisen tuntia ennen paistamista. Paista letut pikkulettupannulla molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Määrästä tulee noin 18-20 pikkulettua.

Kokoa annos: jaa kurpitsaletut tasan, samoin graavilohitartar. Viimeistele kastikkeella.




Maissi-kurpitsasose liharuoan lisukkeeksi
(neljälle)

600 g kurpitsasosetta tai 300/300 kurpitsaa ja perunaa
2 rkl voita
200 g keitettyjä maissinjyviä (pakastepussillinen)
70 g hienoksi raastettua parmesaania
(suolaa tarvittaessa)
                        
Kuumenna kattilassa voi ja kurpitsasose (voi olla myös enintään puolet perunasosetta) ja lisää joukkoon jäiset maissinjyvät. Keitä sen aikaa että maissi kuumenee. Vatkaa sähkövatkaimella maissinjyvät rikki, mutta älä tee seoksesta liian tasaista. Lisää lopuksi parmesaaniraaste ja sekoita se huolella soseen joukkoon.

Tarjoile vaikka karitsanjauhelihapihvien ja suppilovahvero-sipulipaistoksen kanssa.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voipähkinäkurpitsa on suurta herkkua. Onneksi sitä saa nykyisin täältäkin. Meillä on tosin vielä kurpitsakausi avaamatta kun olemme eläneet paikallisviljelijöiden kasviksilla ja heillä on ollut vain "peruskurpitsaa".

Tuplaespresso kirjoitti...

Butternut on kohtalaisen uusi tulokas suomalaisessa ruokapöydässä, mutta yllättävän hyvän makuinen ja monikäyttöinen :)

Ulla kirjoitti...

Eilen tehtiin ohukaiset ja tartar, ja oli ihan mielettömän hyvää. Kiitos ohjeesta!

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Ulla
Hups, nyt vasta huomasin tämän kommentin. Meilläkin suurinpiirtein nuoltiin ohukais-tartar-lautanen puhtaaksi :)