Kurpitsakausi on nyt ihan parhaimmillaan ja eräs hyvä tapa kurpitsan säilömiseen on soseuttaa se pakastimeen muutaman sadan gramman paketteina. Kurpitsasose on todella monikäyttöistä erilaisiin ruokiin. Kun kurpitsakeitto ja kurpitsasämpylät alkavat kyllästyttää, tässä vinkkejä, mihin muuhun kurpitsasosetta voi käyttää.
viikon kasvis 37 / 52 myskikurpitsa (butternut-kurpitsa)
Kaikki alkaa kurpitsan paahtamisesta. Kurpitsa halkaistaan ja siemenet poistetaan. (Siemenet voi myös halutessaan paahtaa erikseen.) Sen jälkeen kurpitsa leikataan pienemmiksi paloiksi, maustetaan ja laitetaan uuniin kypsymään. Paahdetussa kurpitsasoseessa on paljon enemmän makua ja syvyyttä kuin keitetyssä kurpitsasoseessa.
Kurpitsasose
1
iso myskikurpitsa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Halkaise
kurpitsa ja lusikoi siemenet pois. Leikkaa kurpitsa pienemmiksi paloiksi ja
levitä ne uunipellille leivinpaperin päälle. Pirskottele kurpitsanpaloille
oliiviöljyä sekä hiukan suolaa. Mausta palat lopuksi mustapippurilla.
Kypsennä
kurpitsapaloja uunissa 220 asteessa noin puoli tuntia kunnes sisus on täysin
kypsää ja pehmeää. Anna palojen jäähtyä sen verran että niitä pystyy
käsittelemään, minkä jälkeen kuori palat ja soseuta ne sileäksi soseeksi. Kun
sose on jäähtynyt, sen voi käyttää heti tai laittaa sopivina annoksina
pakastimeen.
Kurpitsaohukaiset, graavilohitartar
ja korianterikastike
(päivällinen
kahdelle tosinälkäiselle tai alkuruoka 4-6 henkilölle)
300
g kurpitsasosetta
2
munaa
1
tl raastettua tuoretta inkivääriä
0,5
tl suolaa
1
dl vehnäjauhoa
ripaus
mustapippuria myllystä
paistamiseen
voita
graavilohitartar
400
g graavilohta
2
rkl hienonnettua keltasipulia
1
tl hienonnettua punaista mietoa chiliä
1
rkl hienonnettua tuoretta tilliä
1
tl hienoa sokeria
1
tl raastettua piparjuurta
2
rkl sitruunamehua
korianterikastike
1 tölkki (150 g) creme fraichea
1 rkl kapriksia
0,5
dl hienonnettua korianteria
suolaa
(ruoka)kermaa
Valmista
ensin kastike, sitten lohitartar ja viimeksi ohukaistaikina.
Murskaa
kaprikset karkeasti ja lisää ne creme fraichen joukkoon yhdessä korianterin
kanssa. Mausta suolalla ja jos kastike tuntuu kovin paksulta, ohenna
tarvittaessa (ruoka)kermalla. Jätä kastike jääkaappiin maustumaan
Leikkaa
graavilohi ihan pieniksi, noin puolen sentin kuutioiksi. Lisää kalan joukkoon
hyvin hienonnetut mausteet, sekoita huolella ja jätä
jääkaappiin maustumaan. Lisää seokseen sitruunamehu juuri ennen tarjoilua.
Vatkaa
kaikki ohukaistaikinan ainekset hyvin sekaisin. Taikina saa olla jonkin verran
paksumpaa kuin tavallinen lettutaikina. Jos tarvitsee ohentaa, lisää vettä, jos
tarvitsee paksuntaa, lisää jauhoja. Anna
taikinan tekeytyä puolisen tuntia ennen paistamista. Paista letut pikkulettupannulla
molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Määrästä tulee noin 18-20 pikkulettua.
Kokoa
annos: jaa kurpitsaletut tasan, samoin graavilohitartar. Viimeistele
kastikkeella.
Maissi-kurpitsasose liharuoan
lisukkeeksi
(neljälle)
600
g kurpitsasosetta tai 300/300 kurpitsaa ja perunaa
2
rkl voita
200
g keitettyjä maissinjyviä (pakastepussillinen)
70
g hienoksi raastettua parmesaania
(suolaa
tarvittaessa)
Kuumenna
kattilassa voi ja kurpitsasose (voi olla myös enintään puolet perunasosetta) ja
lisää joukkoon jäiset maissinjyvät. Keitä sen aikaa että maissi kuumenee.
Vatkaa sähkövatkaimella maissinjyvät rikki, mutta älä tee seoksesta liian
tasaista. Lisää lopuksi parmesaaniraaste ja sekoita se huolella soseen
joukkoon.
Tarjoile
vaikka karitsanjauhelihapihvien ja suppilovahvero-sipulipaistoksen kanssa.
4 kommenttia:
Voipähkinäkurpitsa on suurta herkkua. Onneksi sitä saa nykyisin täältäkin. Meillä on tosin vielä kurpitsakausi avaamatta kun olemme eläneet paikallisviljelijöiden kasviksilla ja heillä on ollut vain "peruskurpitsaa".
Butternut on kohtalaisen uusi tulokas suomalaisessa ruokapöydässä, mutta yllättävän hyvän makuinen ja monikäyttöinen :)
Eilen tehtiin ohukaiset ja tartar, ja oli ihan mielettömän hyvää. Kiitos ohjeesta!
@ Ulla
Hups, nyt vasta huomasin tämän kommentin. Meilläkin suurinpiirtein nuoltiin ohukais-tartar-lautanen puhtaaksi :)
Lähetä kommentti