maanantai 6. lokakuuta 2014

Minestronekeitto


Italialaisen Cucina poveran, köyhän keittiön, luomuksiin kuuluu minestronekeitto. Sille ei ole olemassa varsinaista reseptiä, vaan käytännössä otetaan kaapista mitä siellä sattuu olemaan. Yleensä kaapissa on kasviksia, porkkanaa, papuja, selleriä, sipulia sekä tomaattia. Keittoa täydennetään ruokaisammaksi pastalla tai riisillä ja usein minestrone sisältää myös lihaa, joka voi olla vaikkapa pancettakuutioita tai salsicciamakkaraa.  Sopan sisältö vaihtelee suurestikin niin alueellisesti kuin vuodenajoista riippuen. Epätrendikkäässä keittiössä minestroneen käytettiin kasvisten lisäksi riisinjyvän näköistä risoni -pastaa (voi käyttää myös orzo pastaa) ja kun sopivaa proteiinia ei sattunut olemaan, jätettiin liha kokonaan pois. Hyvää tuli näinkin. Tarkennetaan kuitenkin vielä, että tällä reseptillä ei siitä huolimatta ole mitään tekemistä "lihattoman maanantain" eikä "lihattoman lokakuun" kanssa. Meillä ei vietetä sellaisia.


Minestronekeitto talon tapaan

2 rkl voita
1 keltasipuli
2 porkkanaa
pieni pala juuriselleriä
pieni pala palsternakkaa
pätkä purjoa
1 l kasvis- tai kanalientä
2 dl papuja parin sentin pätkinä
1 dl risoni –pastaa (tai orzo pastaa)
2 dl hienonnettua lehtikaalia
2 tomaattia
1 rkl tomaattipyreetä

Kuori sipuli ja leikkaa se kuutioiksi. Kuori porkkanat, selleri sekä palsternakka ja kuutioi nekin. Viipaloi purjo ohuiksi renkaiksi. Nipsaise pavuista päät pois ja leikkaa pavut parin sentin pätkiksi. Kalttaa tomaatit, halkaise ne, lusikoi siemenet roskiin ja leikkaa tomaatit pienemmiksi paloiksi.

Sulata kattilassa voi ja kuullota siinä keltasipuli. Lisää porkkanat ja freesaa niitä hetki sipuleiden kanssa. Lisää selleri- ja palsternakkakuutiot ja sekoittele niitäkin hetki muiden kasvisten kanssa. Lisää purjoviipaleet sekä kasvis-/kanaliemi ja kun liemi kiehuu, lisää pavut sekä risonipasta ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Lisää lehtikaali ja keitä muutaman minuutin ajan. Lisää viimeksi tomaattipalat sekä tomaattipyree, sekoita hyvin ja kiehauta vielä kerran.

Jos haluat lisätä minestroneen kinkkua tai makkaraa, lisää se samanaikaisesti lehtikaalin kanssa ja keitä soppaa kunnes lihavalmiste on lämmin/kypsä.

Ei kommentteja: