Tein Halloweenmenun
jälkiruoan sitruuna-marenkipiirakan reseptillä, mutta sitruunan sijasta käytin
täytteen makuaineena granaattiomenaa, joka yhdessä passionhedelmän
siemenien kanssa antaa piirakalle rakennetta ja purutuntumaa, passionhedelmä
myös sopivaa kirpeyttä. Resepti on pieneen, 17 cm piirakkavuokaan. Halkaisijaltaan 28-senttiseen vuokaan menee
kolminkertainen määrä täytettä ja taikinaa.
Halloweenin alkuruoka löytyy täältä ja pääruoka on täällä.
Sammakonkutupiirakkaa ja apinan
aivoja
(6
palaa)
200
g valmista (kaura)murotaikinaa (saa sen taikinan tehdä itsekin…)
täyte
2
dl granaattiomenamehua
0,5
dl sokeria
3
rkl maissitärkkelystä
3
munankeltuaista
1
rkl huoneenlämpöistä voita
1
granaattiomenan siemenet ja mehu (noin 2 dl)
pinnalle
3
valkuaista
2
dl erikoishienoa sokeria
3
passionhedelmää (kypsää ja ryppyistä)
Kauli
murotaikina ohueksi levyksi ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Laita taikinan päälle leivinpaperi ja sen päälle paistopavut. Kypsennä
piirakkapohjaa 200 asteessa noin 20 minuuttia, poista paistopavut ja anna
pohjan jäähtyä.
Kaada
kasariin granaattiomenamehu, sokeri sekä munankeltuaiset. Sekoita
maissitärkkelys tilkkaseen mehua ja lisää kattilaan. Halkaise yksi
granaattiomena ja ota siitä talteen mehu ja siemenet (ohje täällä). Ota voi
huoneenlämpöön odottamaan.
Kuumenna kiisseliaineksia kasarissa miedolla lämmöllä koko ajan vatkaten. Kun seos osoittaa saostumisen merkkejä, vatkaa voimakkaasti ja ota kiisseli pois lämmöltä vähän ennen kuin keltuaiset kokkeloituvat. Lisää voi ja vatkaa seosta kunnes voi on sulanut ja kiisseli on kiiltävää. Lisää viimeksi granaattiomenan siemenet, sekoita ne kiisseliin ja anna kiisselin jäähtyä. Kaada jäähtynyt kiisseli torttupohjalle ja viilennä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ajan.
Kuumenna kiisseliaineksia kasarissa miedolla lämmöllä koko ajan vatkaten. Kun seos osoittaa saostumisen merkkejä, vatkaa voimakkaasti ja ota kiisseli pois lämmöltä vähän ennen kuin keltuaiset kokkeloituvat. Lisää voi ja vatkaa seosta kunnes voi on sulanut ja kiisseli on kiiltävää. Lisää viimeksi granaattiomenan siemenet, sekoita ne kiisseliin ja anna kiisselin jäähtyä. Kaada jäähtynyt kiisseli torttupohjalle ja viilennä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ajan.
Valmista
sveitsiläinen marenki. Laita valkuaiset kulhoon ja sen alle sopivan kokoinen
kattila, jonka pohjalla on hiukan vettä. Vesi ei saa ulottua kulhon pohjaan
asti, kun kulho on nostettu kattilan päälle. Vatkaa valkuaiset sokerin kanssa
tanakaksi, kiiltäväksi vaahdoksi poreilevan vesihaudekattilan päällä. Lämpö
kypsyttää valkuaisen.
Nosta
piirakan keskelle ensin pieni keko marenkia. Lusikoi loppu marenki
pursotinpussiin ja leikkaa pussin kärkeen 3-4 mm reikä. Pursota marenkikeon
päälle tippaleivän näköistä syheröä (”apinan aivot”). Halkaise passionhedelmät
ja lusikoi niiden sisältö marenkikasan ympärille. Pursota vielä piirakan
ympärille hiukan lisää marenkia. Viimeistele paahtamalla marengin pinta
kaasupolttimella.
2 kommenttia:
Ihanaa sammakonkutua,kekseliästä:)
Sammakonkutu ja apinanaivot eivät ole koskaan maistuneet näin hyvältä.
Lähetä kommentti