lauantai 11. lokakuuta 2014

Jauhemaksapihvit, muusia, puolukoita ja paljon paljon paljon sipuliaJauhemaksapihvejä… En edes muista, koska viimeksi olen tehnyt sellaisia, mutta jokin aika sitten alkoi ihan hirveästi tehdä mieli jauhemaksapihvejä. Harvinaista herkkua? Piti kaivaa arkistoista esiin resepti, kun sekin oli jo ehtinyt unohtua. Maksa on niin helppo paistaa nopeasti pannulla, joten miksi jauhaa ja sekoittaa ainekset… Mutta monet eivät voi sietää maksan makua. Olen kuullut selityksiä ”kun koulussa…” ja ”kun armeijassa…”. Tosi on, että maksa on myös helppo pilata. Jos siitä ei poista kalvoja ja suonia, jos sitä ei huuhtele ennen kypsentämistä, jos sen jättää liian raa'aksi tai paistaa ylikypsäksi jne. Maksan ”merkillä” on myös väliä. Sianmaksa (halvin kaikista) on paljon voimakkaampaa kuin naudan- tai vasikanmaksa, jota jälkimmäistä saattaa joskus löytää hyvinvarustetusta lihakaupasta jos käy oikein hyvä tuuri. Kannattaa myös kokeilla poron(vasan)- tai karitsanmaksaa, jos sellainen sattuu eteen. Mutta näistä jauhemaksapihveistä. Jos siis maksan maku tökkii, naudanmaksasta paistetut jauhemaksapihvit saattavat silti maistua ainakin edes siedettävältä. Niitä on aika vaikea onnistua pilaamaan. Ainekset sekoitetaan keskenään ja paistetaan lettupannulla. Siinä kaikki.

Maksa tarvitsee kaverikseen paljon sipulia. Paljon. Siis tarkoitan että todella paljon. Oikein ison kasan voi-öljyseoksessa pehmeäksi haudutettua sipulia. Ne vaan sopivat niin hyvin yhteen. Lisäksi perunamuusia, pannulla pehmeäksi haudutettua omenaa ja tietysti puolukoita tai puolukkahilloa. Ja eikun syömään.Jauhemaksapihvit
(noin 20 pikkupihviä)

200 g raakaa perunaa hienona raasteena
1 sipuli hienona raasteena
300 g jauhettua naudanmaksaa
1 muna
1 tl suolaa
0,5 tl kuivattua meiramia
valkopippuria myllystä
paistamiseen
voita

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kuumenna pikkulettupannu ja sivele hiukan voisulaa lettupannun koloihin. Nosta koloihin pieni määrä jauhemaksaseosta ja kun toinen puoli on paistunut, käännä ”letut” ja ruskista ne myös toiselta puolelta.

Lisäksi perunasosetta, paistettua tai haudutettua sipulia, haudutettua omenaa, puolukoita ja jotain vihreää, kun sellaistakin kuuluu olla lautasella. Vihreänä lisukkeena toimii myös maustekurkku.

Paljon sipulia, vai? Minne ne katoavat? Paistoin neljän hengen annosta varten kolme isoa sipulia ja kaksi vielä niitäkin isompaa punasipulia. Silti näyttää kuin olisin käyttänyt vain pari sipulia kaikkiaan...


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yksi tuollainen annos, tai oikeastaan kaksi, meille molemmille, kiitos.

-V- kirjoitti...

Suurkiitos muistutuksesta!! Näitä pitää testata, myydä jälkipolvelle jollain raflaavalla peitenimellä ja tarjota hyvien lisukkeiden kera, kuten itsekin painotit.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Luimupupu
Laitoin viestiä keittiöön, mutta Söpö ja Höpö olivat jo bioimuroineet loput :)

@ -V-
Näitähän voisi laittaa Halloweenin aikaan ja tarjoilla jälkipolville vaikka nimellä
"Kaameat lehmän sisälmykset" ;D