torstai 30. lokakuuta 2014

Halloween: sammakonkutupiirakkaa ja apinan aivoja



Tein Halloweenmenun jälkiruoan sitruuna-marenkipiirakan reseptillä, mutta sitruunan sijasta käytin täytteen makuaineena granaattiomenaa, joka yhdessä passionhedelmän siemenien kanssa antaa piirakalle rakennetta ja purutuntumaa, passionhedelmä myös sopivaa kirpeyttä. Resepti on pieneen, 17 cm piirakkavuokaan.  Halkaisijaltaan 28-senttiseen vuokaan menee kolminkertainen määrä täytettä ja taikinaa.




Sammakonkutupiirakkaa ja apinan aivoja
(6 palaa)

200 g valmista (kaura)murotaikinaa (saa sen taikinan tehdä itsekin…)
täyte
2 dl granaattiomenamehua
0,5 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
3 munankeltuaista
1 rkl huoneenlämpöistä voita
1 granaattiomenan siemenet ja mehu (noin 2 dl)
pinnalle
3 valkuaista
2 dl erikoishienoa sokeria
3 passionhedelmää (kypsää ja ryppyistä)

Kauli murotaikina ohueksi levyksi ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita taikinan päälle leivinpaperi ja sen päälle paistopavut. Kypsennä piirakkapohjaa 200 asteessa noin 20 minuuttia, poista paistopavut ja anna pohjan jäähtyä.

Kaada kasariin granaattiomenamehu, sokeri sekä munankeltuaiset. Sekoita maissitärkkelys tilkkaseen mehua ja lisää kattilaan. Halkaise yksi granaattiomena ja ota siitä talteen mehu ja siemenet (ohje täällä). Ota voi huoneenlämpöön odottamaan. 

Kuumenna kiisseliaineksia kasarissa miedolla lämmöllä koko ajan vatkaten. Kun seos osoittaa saostumisen merkkejä, vatkaa voimakkaasti ja ota kiisseli pois lämmöltä vähän ennen kuin keltuaiset kokkeloituvat. Lisää voi ja vatkaa seosta kunnes voi on sulanut ja kiisseli on kiiltävää. Lisää viimeksi granaattiomenan siemenet, sekoita ne kiisseliin ja anna kiisselin jäähtyä. Kaada jäähtynyt kiisseli torttupohjalle ja viilennä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ajan.

Valmista sveitsiläinen marenki. Laita valkuaiset kulhoon ja sen alle sopivan kokoinen kattila, jonka pohjalla on hiukan vettä. Vesi ei saa ulottua kulhon pohjaan asti, kun kulho on nostettu kattilan päälle. Vatkaa valkuaiset sokerin kanssa tanakaksi, kiiltäväksi vaahdoksi poreilevan vesihaudekattilan päällä. Lämpö kypsyttää valkuaisen.

Nosta piirakan keskelle ensin pieni keko marenkia. Lusikoi loppu marenki pursotinpussiin ja leikkaa pussin kärkeen 3-4 mm reikä. Pursota marenkikeon päälle tippaleivän näköistä syheröä (”apinan aivot”). Halkaise passionhedelmät ja lusikoi niiden sisältö marenkikasan ympärille. Pursota vielä piirakan ympärille hiukan lisää marenkia. Viimeistele paahtamalla marengin pinta kaasupolttimella.


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ihanaa sammakonkutua,kekseliästä:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Sammakonkutu ja apinanaivot eivät ole koskaan maistuneet näin hyvältä.