sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Runebergintortut muffinivuoassa



Runeberginpäivää vietetään 5. helmikuuta ja päivän perinteenä on runebergintortut kahvin kera. Tortun pitäisi olla leveyttään korkeampi, sylinterinmuotoinen leivonnainen. Kaupan oikeaoppiset, standardimuotoiset runebergit ovat usein vain suorastaan kurkkuun tarttuvan kuivia kun kostuketta ei voi laittaa paljoa, jos ollenkaan, jotta torttu pysyisi muodossaan hamaan viimeiseen myyntipäivään asti.  Matalaa torttua on muutenkin mukavampi syödä kuin korkeaa tornia ja siitä on mahdollista haukata/lusikoida kuorrutetta tasapuolisesti jokaiseen suupalaan. Siksi meillä tehdään nämä leivonnaiset muffinvuoassa. Mausteeksi tarvitaan riittävästi kardemummaa ja jotain joka antaa vähän karvasmantelin aromia. Kostukkeen tulisi saada imeytyä torttuihin kaikessa rauhassa. Siksi nämä ovat parhaimmillaan vasta leipomista seuraavana päivänä.


Runebergintortut muffinivuoassa

200 g voita
1,5 dl fariinisokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl mantelijauhetta
1 dl piparirouhetta
0,5 dl hapankorppurouhetta
1 rkl rouhittua kardemummaa
1 tl leivinjauhetta

1 rasia paistonkestävää vadelmamarmeladia
0,5 dl punssia
3 rkl Stroh rommia
0,6 dl vettä
3 dl tomusokeria
tilkka vettä

Vaahdota keskenään voi ja fariinisokeri. Vatkaa vaahdon sekaan munat yksi kerrallaan. Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet ja vatkaa seos voi-munavaahdon joukkoon.

Laita muffinvuoan koloihin paperiset muffinvuoat ja täytä vuoat taikinalla. Lusikoi jokaisen leivonnaisen keskelle 0,5 tl vadelmamarmeladia (=puoli rasiallista). Paista tortut 200 asteessa n 15-17 minuuttia.

Sekoita keskenään punssi, stroh ja vesi ja kostuta tortut paistamisen jälkeen kun ne ovat vielä lämpimät. (Oikein fiinin aromin kostukkeeseen saa jos lisäksi vielä valuttaa jokaiselle tortulle reilun teelusikallisen Amarettoa tai jotain muuta mantelilikööriä.) Lisää kostutuksen jälkeen loput vadelmamarmeladista, noin 0,5 tl jokaisen tortun päälle. Anna kostutuksen tasaantua tunnin ajan. Sekoita tomusokerista ja vesitilkasta paksu sokerikuorrutus ja pursota sillä rengas vadelmamarmeladin ympärille. Tortut ovat valmiita nautittaviksi kun kuorrutus on kovettunut.



Malli 2013, leivottu Portugalissa, yhdistetty Runeberg- ja ystävänpäiväleivos.


Ei kommentteja: