Viikon
hedelmä 7/52: Sitruuna
Jatketaan
sitruslinjalla. Mikään hedelmä ei varmaankaan ole yhtä monipuolinen kuin
sitruuna, jota käytetään kemianteollisuudessa, siivouksessa, kosmetiikassa,
lääketeollisuudessa jne. Niin, ja tietysti ruoanlaitossa! Suolaisiin ja
makeisiin ruokiin, pääruokiin ja jälkiruokiin, liharuokiin, kalaruokiin,
kasvisruokiin, ihan kaikkeen, paloina, siivuina, mehuna, kuoriraasteena...
Sitruunaa täytyy olla keittiössä aina. Jos ei muuta, niin ainakin pieni pullo
sitruunamehua.
Kala
ja sitruuna yhteen soppii, pannaan ne pussauskoppiin :) tai ainakin samaan uunivuokaan. Lopulta
nimittäin uskaltauduttiin ostamaan täällä kalaa. Kyllähän meillä Suomessa
laitetaan kalaa pari kertaa viikossa, mutta ne kalat tunnetaan entuudestaan ja
tiedetään mitä mistäkin kalasta saa aikaan. Portugalissa on sitten taas ihan
erilaisia kaloja, joita viime viikot ollaan opiskeltu ”The Algarve Fish
Book”ista. Kalahallissa valinta osui kahteen isoon sargoon (diplodus sargus), joka laji
tieteellisesti kuuluu ahvenkaloihin ja yllätykseksemme maistui vähän
suomalaiselta lahnalta. Kalakauppias tiedusteli, miten nämä sargot on aikomus
valmistaa ja kääntyi sitten vesialtaan ääreen esikäsittelemään kalat, suomusti,
poisti sisälmykset ja kidukset ja veti kylkiin pari viiltoa mausteille.
Sitruunaista
Sargoa uunissa
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
4-5 isoa perunaa
3 pientä sitruunaa
2 kpl noin á 0,5 kg
kalaa (sargo, lahna tms)
suolaa
valkopippuria
lehtipersiljaa
Kuori sipulit ja
leikkaa ne viipaleiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne parin millin
paksuisiksi viipaleiksi. Kuori perunat ja leikkaa ne vajaan sentin paksuisiksi
viipaleiksi. Voitele uunivuoka ja levitä
vuoan pohjalle sipulit sekä puolet valkosipuleista. Lado perunaviipaleet
tasaisesti sipuleiden päälle, pirskottele perunoille hiukan oliiviöljyä, mausta
ripauksella suolaa ja laita uuniin 200 asteeseen n 25 minuutiksi.
Ripottele kalojen
sisään suolaa ja valkopippuria ja laita täytteeksi vielä pieni nippu persiljaa
pari palaa valkosipulia ja sitruunansiivu. Työnnä loput valkosipulinkynnet
kalan kylkiin tehtyihin viiltoihin. Hiero kalan päälle molemmin puolin suolaa
ja valkopippurirouhetta. Lado perunoiden päälle sitruunaviipaleita ja laita sen
jälkeen kalat vuokaan. Laita kalojen päälle loput sitruunaviipaleet,
pirskottele hiukan oliiviöljyä ja laita vuoka takaisin uuniin noin puoleksi
tunniksi tai kunnes kala alkaa näyttää kypsältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti