torstai 31. tammikuuta 2013

Perunasalaattia ja possunribsejä grillissäEdellispäivän pihviaterialta jäi tähteeksi pari uuniperunaa, joille piti keksiä uusiokäyttöä. No niistähän pyöräyttää kätevästi kulhollisen perunasalaattia grillattavien possun kylkiluiden seuraksi. Tällä kertaa perunasalaatti onnistui niin hyvin, että M lähes nuoli kulhonkin puhtaaksi. 
Possun ribsit kannattaa ennen grillausta esikypsentää miedolla lämmöllä uunissa öljyn ja yrttien kanssa, jolloin liha pysyy grillatessa mehevämpänä. Voihan ne tietysti marinoidakin tai vaikka tarinoida aterian ympärille hieno ruokastoori, mutta tämä resepti toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan aivan loistavasti eikä kaipaa mitään ylimääräisiä temppuja. 
Portugalin mökin uuni ei välttämättä lämpiä juuri siihen astelukuun mitä nupista vääntää. Jotenkin ihan näppituntumalla 90 asteen uunilämpötila vaikutti huomattavasti kuumemmalta, joten käännettiin säädin 70 asteen tienoille ja saatiin ribsien esikypsennykseen suurin piirtein toivottu lopputulos. Pitää varmaan hankkia tänne uunilämpömittari?Perunasalaatti

2 isoa kypsää uuniperunaa (Rosamunda)
10 cm pala purjoa
2 rkl kapriksia
iso kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa
iso kourallinen hienonnettua ruohosipulia
1 dl neutraalia majoneesia (esim Hellmanns)
1 rkl Colmansin sinappijauhetta
4 tl hienoa sokeria
0,25 tl suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
ripaus valkopippuria myllystä
2 rkl oliiviöljyä
2 tl valkoviinietikkaa

Kuori kypsät uuniperunat ja leikkaa ne sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi. Sekoita kulhossa perunat, purjo, kaprikset, lehtipersilja ja ruohosipuli. Sekoita toisessa kulhossa sinappijauhe ja hieno sokeri. Lisää majoneesi ja sekoita niin kauan kunnes sokeri tuntuu pääosin liuenneen. Lisää suola, pippurit, oliiviöljy ja viinietikka ja sekoita tasaiseksi. Kaada majoneesikastike perunakulhoon ja sekoita hyvin. Anna makujen tasaantua jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.Grillatut possunribsit

lihaisia possun kylkiluurivejä
hiukan ruokaöljyä
maun mukaan tuoreita yrttejä (ei välttämätön)

suolaa, valkopippuria myllystä, sinappijauhetta

Asettele possunribsit uunipellille ritilän päälle niin että ribsit eivät kosketa peltiä. Sivele hiukan ruokaöljyä jokaisen kylkiluurivin päälle. Jos laitat yrttejä, levitä ne ohuelti aina ruokaöljyn jälkeen. Yhteen uunilliseen ei kannata laittaa kypsymään päällekkäin enempää kuin noin 3 kg ribsejä kerrallaan. Laita pelti uuniin ja säädä lämpötilaksi 90 astetta. Anna kylkiluiden esikypsyä n 12 tunnin ajan.
Hiero esikypsennettyihin possunkylkiin mausteseosta, jossa on sinappijauhetta, valkopippuria ja varovasti (meri)suolaa. Grillaa lihoihin väri ja pakolliset karsinogeenit hiili- tai kaasugrillillä.


Ei kommentteja: