Viiriäinen
on suomalaisen ruokakaupan tiskissä aika harvinainen otus. Portugalissa niitä
sen sijaan näkee myytävän ihan jokaisessa pienessäkin ruokakaupassa. Tämän
pikkutipusen kappalehinta ei päätä huimaa, mutta kun suhteuttaa yhden viiriäisen
hinnan (€1,50) yhden kokonaisen kanan hintaan (€1,50), niin ei se ehkä niin
halpa enää olekaan. Laskimme että kilohinnaksi tulee noin €11,30. Kun siitä
poistetaan luiden osuus, niin hinta tuplaantuu entisestään. Portugalissa se on
jo melko kallista lihaa. Pitää kotosuomeen palatessa tarkistaa ja päivittää suomalaisen
kaupan hinta viiriäiselle. Ei taida siltikään olla ihan kilpailukykyinen
portugalilaisten viiriäisten kanssa?
Aika
vanhaksi saa näemmä elää ilman että on koskaan tarvinnut poistaa viiriäisestä
luita. Eikä varmasti olisi tarvinnut vieläkään. Mutta minä askartelen ruoan
kanssa mieluummin etukäteen kuin vasta lautasella (poikkeuksena ravut), joten
reippaasti päätin poistaa tipusista ruodot. Niin, ruodot, sillä osa luista oli
niin ohutta tavaraa että väkisinkin tuli mieleen kalan käsittely. Niinikään
tarkoitus oli tehdä hieno kuvasarja siitä miten viiriäisestä oikeaoppisesti
poistetaan luut, mutta mitä nyt tällainen aloittelija jotain sellaista osaisi
tehdä. Siitä huolimatta että olin youtubesta katsonut ainakin viisi eri
opetusvideota, käytäntö osoittautui hiukkasen hankalammaksi. Se mikä
ammattilaiselta kestää ehkä minuutin tai kaksi, vei minulta keskimäärin kymmenen
minuuttia per lintu. Kuuden viiriäisen luiden irrottaminen kesti siis noin
tunnin (missä on se punastuva hymiö?) vaikka se kuudes menikin jo ”suhteellisen
nopeasti”. Harjoitus tekee mestarin. Niinhän ahvenenkin fileoinnista sanotaan,
että ensimmäiset tuhat ahventa harjoitellaan ja sitten se alkaa sujua.
Montakohan viiriäistä tarvitaan että pääsisi edes tuollaiseen viiden minuutin
aikaan per lintu? Ja koska yleensäkin raaskii seuraavan kerran valmistaa
viiriäistä? Kuvasarja kuitenkin otettiin. Ehkä sen voi päivittää parempiin jos
joskus oppii tekemään homman oikein ja siististi?
|
Leikkaa kaula poikki |
|
Leikkaa selkäranka irti saksilla tai veitsellä |
|
Irrota toivomusluu |
|
Leikkaa viilto siipien juureen (tai poista siivet kokonaan) |
|
Työnnä peukalo ja etusormi rangan ja lihan väliin ja nitkuta ranka irti |
|
Vedä ranka irti lihoista |
|
Irrota viimeksi reisiluut, mutta jätä sääriluu |
Kaikki
lintujen perkausjätteet menivät kattilaan ja niistä keitettiin liemi porkkanan,
sellerin, palsternakan, purjon ja laakerinlehden kanssa. Kokoonkeitetystä
liemestä sai viiriäisille tosi makoisan kastikkeen ihan perinteisellä
voi-jauho-liemi-tilkkakermaa –reseptillä ja kun lautaselle vielä lisättiin
salaattia ja pariisinperunoita, niin ei ollut mitään valittamista.
Alkujaan
viiriäiset oli tarkoitus grillata, mutta koska grillin ritilä on vähän harva
eikä halsterikaan tuntunut kovin luotettavalta näin pienten lintujen
grillaamiseen, viiriäiset saivat paistopinnan ihan perinteisellä
paistinpannulla. Mausteena käytettiin pelkkää suolaa ja valkopippuria. Viiriäisiä
pitää varata vähintään kaksi kappaletta ruokailijaa kohden, mutta ei se
kolmaskaan ollut yhtään liikaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti