Päivän
retki suuntautui Almanciliin supermarket Apolóniaan, paikalliseen ”Stockan
herkkuun”. Tai pitäisikö mieluummin sanoa ”Harrodsin herkkuun”, sillä marketin
asiakaskunta vaikuttaa koostuvan 99-prosenttisesti Algarvessa asuvista
briteistä. Yrityksellä on myös toinen myymälä Galéssa, mutta vain Almancilissa
on kalatiski. Suomalaisen silmin Apolónian valikoima oli laaja ja laadukas,
joskin hivenen kallis verrattuna paikalliseen yleiseen hintatasoon. Hyvä
kuitenkin tietää, että on olemassa supermarket josta tarvittaessa saa melkein
mitä vain. Muuten kyllä paikalliset Pingo Doce ja Auchan ovat ihan hyviä
päivittäisruokakauppoja.
Kalakauppana
Olhãon kalahalli on ihan omaa luokkaansa, mutta Apolónian kalatiskiltä mukaamme
tarttui merikrotin maksaa ja päälihoja. Aika hurja hintaero oli saman kalan pyrstöllä (€49,95/kg) ja päälihoilla/maksalla (€4,90/kg). Valintaan ei niinkään
vaikuttanut hinta, vaan kokeilunhalu. Olemme kyllä laittaneet ruokaa merikrotin
pyrstöstä, mutta päälihat ja maksa olivat oudompia tuttavuuksia. Tottahan
sellaista pitää silloin kokeilla?
Kalaruoan
kanssa tarjottavaksi ostimme sieniravioleja ja fenkolin kastiketta varten.
Merikrotin
päälihoissa oli kiinni jonkin verran kalan kalloluita, joten lihat piti ensin erotella luista. Silti ostoksestamme jäi ihan mukava määrä lihaa kypsennettäväksi.
Maksanpalan olimme suunnitelleet paistettavaksi perinteisesti ihan ilman
jauhotusta, mutta nettiä selaillessa huomasimme että maksa olisi vaatinut vähän
enemmän askartelua, jotta siitä olisi tullut todellista herkkua. Se näkyy
olevan Japanissa todella arvostettu ruokalaji nimeltään ankimo. Täytyy kokeilla
sen valmistusta joskus toiste. Kalan päälihat jauhotettiin ja kypsennettiin
nopeasti paistinpannulla. Merikrotilla on taipumus muuttua sitkeäksi jos sitä
kypsentää liian kauan. Maksakin kyllä paistettiin, laitettiin annokseen ja jopa
kuvattiin, mutta se oli jäänyt sisältä hiukan liian punertavaksi, joten
maksasta tuli Söpölle ja Höpölle ylimääräinen makupala muutamaan seuraavaan
ateriaan.
Vaahdotettu
fenkolikastike kalalle
2,5 dl kevytmaitoa
puolikas fenkolia
1 iso tillintöyhtö
0,5 tl suolaa
valkopippuria myllystä
40 g jääkaappikylmää
voita pieninä kuutioina
tilliä koristeeksi
Kaada maito kattilaan,
leikkaa fenkoli sormenpään kokoisiksi paloiksi ja lisää maidon joukkoon tillin,
suolan ja valkopippurin kanssa. Kiehauta maito mausteineen ja anna jäähtyä
huoneenlämpöiseksi.
Juuri ennen tarjoilua
siivilöi maito, kuumenna se kiehumispisteeseen ja lisää voi. Ota kattila
pois liedeltä ja sulata voi vatkaamalla sauvasekoittimella. Kun voi on sulanut,
jatka maidon vaahdottamista kunnes sen pinnalle on muodostunut kuohkea vaahto.
Kerää vaahto lusikalla ja valuta sitä
kalan ympärille. Leikkaa saksilla tuoretta tilliä koristeeksi.
Merikrotin
päätä pannulla
600 g merikrotin
päälihoja
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
valkopippuria myllystä
paistamiseen voita
Irrota kalan luut
lihoista. Sekoita vehnäjauhot ja mausteet isossa muovipussissa ja tipauta
kalanpalat myös sinne. Sulje pussi siten että sinne jää mahdollisimman paljon
ilmaa ja hölskytä kalanpalat jauhoissa. Ota palat pussista yksitellen ja
ravistele pois ylimääräinen jauho. Kypsennä kalanpalat paistinpannulla voissa
kullanruskeiksi. Tarjoile sieniraviolien ja vaahdotetun fenkolikastikkeen
kanssa.
Päälihat olivat melko saman makuisia kuin merikrotin pyrstökin. Surin ero oli siinä, että pyrstössä on jonkin verran enemmän puruvastusta, kun pääliha on hiukan pehmeämpää.
Päälihat olivat melko saman makuisia kuin merikrotin pyrstökin. Surin ero oli siinä, että pyrstössä on jonkin verran enemmän puruvastusta, kun pääliha on hiukan pehmeämpää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti